Slik tar det statlige saudiarabiske investeringsfondet over Newcastle

Helt siden januar i år har det gått rykter om at saudiarabiske interesser har vært ute etter den engelske fotballklubben Newcastle. Nå er det i ferd med å skje.

Denne uken gikk rykter over til håndfaste bevis på at noe er på gang. Idrettspolitikk.no har sett på dokumentene som antyder at Saudi-Arabia er i ferd med å ta over Newcastle.

Dokumenter i det britiske foretaksregisteret Companies House viser at saudiarabiske myndigheter gjorde seg klar for overtakelse av den engelske fotballklubben Newcastle allerede 20. januar i år.

Da ble selskapet NCUK Investment Limited etablert, med Yasir Al-Rumayyan som direktør.

Saken fortsetter under bildene.

Ønsket innflytelse i FIFA

Al-Rumayyan er ingen hvem som helst. Han er leder for det saudiarabiske investeringsfondet (PIF), er styreformann i det saudiarabiske oljeselskapet Aramco og sitter i styret til Uber og det japanske investeringsselskapet SoftBank.

SoftBank har i dag store finansielle problemer, blant annet på grunn av koronakrisen, men har tidligere vært villig til å investere enorme pengesummer i FIFA-presidenten Gianni Infantinos planer om en ny global turnering for landslag og en utvidet World Club Cup.

Da Infantino kom med disse ideene ville han ikke si hvor pengene kom fra, men det har i ettertid blitt kjent at de var SoftBank og saudiarabiske interesser som sto bak.

Nå kan det se ut som de sistnevnte velger å gå sine egne veier og satse på fotball i England.

Saken forsetter under lenken.

Hektisk aktivitet

Det har versert mange rykter i lang tid om at den upopulære eieren Mike Ashley skulle selge Newcastle, og dokumentene i Companies House viser at det de siste par ukene har skjedd mye i og rundt hans eierselskaper av klubben.

For det første ansatte NCUK Investment Limited i forrige uke en ny direktør ved siden av Yasir Al-Rumayyan. Den nye direktøren er Vincent Chesire og han er ved siden av direktør eller ansatt i over 40 andre skjellselskaper, blant annet TMF Group.

TMF Group representerer internasjonale klienter slik at de ikke trenger å reise ut av landet de bor i og til land de eier andre selskaper, som for eksempel Storbritannia. I stiftelsesdokumentene står det at PIF kontrollerer mer enn 75% av eierandelene.

Saken fortsetter under lenken.

Den sentrale personen i det som nå ser ut som blir et salg av Newcastle er den britiske finanskvinnen Amanda Staveley.

Hun har tidligere hjulpet Mansour bin Zayed Al Nahyan fra De forente arabiske emirater å ta over Manchester City, og det ser nå ut som hun er sentral i salget av Newcastle og at hun sammen med brødrene Jamie og Simon Reuben (førstnevnte er i dag direktør i Queens Park Rangers).

Nye dokumenter i Companies House denne uken viser at hennes selskap PCP Capital Partners og Newcastle-eier Mike Ashleys selskap St James Holdings Limited har signert en lånegaranti.

Samtidig har et annet av Amanda Staveleys selskaper, Cantervale Limited inngått et samarbeid med RB Sports and Media Ltd, et av selskapene til Reuben-brødrene.

Saken fortsetter under bildet.

Blod på hendene

Ubekreftede meldinger sier at Yasir Al-Rumayyan og PIF vil ha full kontroll som en av tre eiere av Newcastle, der Staveley og de to Reuben-brødrene til sammen eier ca. 20%.

Det betyr at Newcastle, om salget blir utført og den britiske regjeringen godkjenner oppkjøpet, får eiere med blod på hendene, godt hjulpet av tvilsomme britiske finansfolk, og til en verdi på ca. 3 milliarder kroner.

Bak det store saudiarabiske investeringsfondet (PIF) står Saudi-Arabias de facto leder, kronprins Mohamed bin Salman. Han var arkitekten bak mordet på Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi.

Målet er det som etter hvert har blitt kalt sportsvasking. Det vil si å bruke idrett og i dette tilfelle engelsk fotball, som et PR-verktøy, slik naboene i De forente arabiske emirater har brukt Manchester City.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/