Qatar ønsker å stoppe Newcastle-salg

Det er bare ett land i verden du kun kan se Premier League på ulovlig vis. Det er i Saudi-Arabia. Det skaper problemer for salget av Newcastle. Det viser to brev som Idrettspolitikk.no har fått tilgang til.

Som Idrettspolitikk.no tidligere har vist er det lederen for det saudiarabiske oljefondet (Public Investment Fund), som etter planen skal styre Newcastle (sammen med to andre britiske investorgrupper), hvis salget på 3 milliarder kroner går i boks denne måneden.

Saken fortsetter under lenken.

Mektige bakmenn

Lederen for det saudiarabiske oljefondet, Yasir al-Rumayyan, er en mektig person og er også leder for oljeselskapet Aramco, han sitter i styret i Uber og i det japanske investeringsselskapet Softbank.

Han er også håndlangeren til den mektige Mohammed Bin Salman, og som i realiteten står bak oppkjøpet av Newcastle. Bin Salman beordret drapet på Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi.

Sammen med De forente arabiske emirater står Bin Salman og Saudi-Arabia bak den blodige krigen i Jemen og et oppkjøp av Newcastle, etter modell av Abu Dhabis oppkjøp av Manchester City, skal ta bort oppmerksomheten fra krig og drap.

Paradoksalt nok er det ikke disse alvorlige forbrytelsene som kan stoppe salget av Newcastle til Saudi-Arabia. Pussig nok er det TV-rettigheter som er den største hindringen. Og det er Qatar som prøver å stanse salget.

Saken fortsetter under lenken.

To brev

20. april sendte styreformannen i beIN Media Group, Yousef Al-Obaidly et femsiders brev til alle de 20 Premier League-klubbene og et tresiders brev til presidenten i Det engelske fotballforbundet (FA), Richard Master.

I begge brevene ber han om at salget av Newcastle stoppes og at de som står bak salget etterforskes.

Bakgrunnen er at beIN Media Group har rettighetene til Premier League i Midtøsten og at Saudi-Arabia har sendt Premier League-kamper gratis til de samme landene gjennom sitt selskap beoutQ.

Til klubbene skriver Al-Obaidly blant annet:

«Hvorfor er dette viktig? Ikke bare har en potensiell kjøper av Newcastle United skapt stor skade for din klubb og for Premier Leagues inntekter, men konsekvensene av denne illegale aktiviteten er også skadelig i framtiden».

Han påpeker at når sesongen kommer i gang igjen så vil disse piratsendingene fortsette og på den måten bidra til tapte inntekter.

Premier League har tidligere sammen med flere andre ligaer som har blitt offer for denne piratvirksomheten forsøkt å stoppe piratsendingene til beoutQ, og det er dette Al-Obaidly nå mener de bør følge opp.

Saken fortsetter under bildet.

Utdrag fra brevet til de 20 Premier League-klubbene der beIN Media Group viser eksempler på piratvirskomheten til beoutQ.

I brevet til Richard Masters skriver han at FA bør etterforske oppkjøperne, og at det er flere grunner til det:

«Vår henstilling er ene og alene basert på at Saudi-Arabia har og fortsatt vil stjele «intellectual property rights» fra dere og deres medlemsklubber»

I brevet går Al-Obaidly til direkte angrep på Saudi-Arabia og dens ledere.

Saken fortsetter under bildene.

Utdrag fra brevet Al-Obaidly sendte til FA-sjefen Richard Masters.
Utdrag fra brevet Al-Obaidly sendte til FA-sjefen Richard Masters.

Lang kamp

Kampen mellom biIN og beoutQ har pågått helt siden fotball-VM i Russland i 2018 og i april i 2019 leverte det San Fransisco-baserte firmaet MarkMonitor en knusende rapport om Saudi-Arabia og måten de undergraver Qatar-selskapet beINs fotballrettigheter.

Rapporten var bestilt av FIFA, Det asiatiske fotballforbundet (AFC), UEFA, Premier League, tyske Bundesliga, Serie A og La Liga. I dag ble rapporten offentliggjort og den er nådeløs mot Saudi-Arabia.

I rapporten konkluderes det med at sendinger fra fotball-VM, Champions League og ligaene i Tyskland, England, Spania og Italia blir sendt av det saudiske selskapet beoutQ i store deler av Asia uten at selskapet har rettighetene til kampene.

I hovedsak er det beIN fra Qatar som har rettighetene til disse kampene. beoutQ skal også ha sendt andre sportsarrangementer uten å ha rettighetene til det.

Funnene i rapporten til MarkMonitor bekrefter funnene som beIN Media Group har gjort tidligere.

Storpolitikk

Konflikten mellom BeoutQ og beIN er en del av rivaliseringen mellom Saudi-Arabia og Qatar som startet mellom de to landene for ca. tre år siden, etter at Saudi-Arabia sammen med flere naboland lanserte en omfattende boikottaksjon av Qatar, der de blant annet har prøvd å frata Qatar fotball-VM i 2022.

Piratsendinger av fotballkamper nådde et høydepunkt under fotball-VM i Russland i 2018, da beoutQ via det saudiske Arabsat sendte alle VM-kampene uten å ha rettighetene til det.

Arabsat har hele tiden nektet for at de har bidratt til beoutQs fotballsendinger og saudiske myndigheter har vært lite villig til å granske beouQ og også unnlatt å forfølge søksmål mot de to selskapene etter påtrykk fra blant andre FIFA og UEFA.

Saken fortsetter under lenken.

Liten vilje fra Saudi-Arabia

De syv aktørene som står bak rapporten henvendte seg i over ett år til ni forskjellige advokatfirmaer i Saudi-Arabia for å få dem til å hjelpe dem i søksmål mot beoutQ og Arabsat, men ingen har vært villig til å ta på seg oppdraget.

En del av årsaken til at denne rapporten ble bestilt var at alle de syv aktørene har solgt tv-rettigheter til beIN og skulle det Qatar-eide selskapet kreve pengene tilbake eller velge å holde seg unna framtidige budrunder av tv-rettigheter så vil alle sammen tape milliardbeløp.

Det er dette Al-Obaidly nå også antyder kan skje i de to brevene han har sendt denne uken.

Arabsat er basert i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh og er eid av et konsortium av flere arabiske land, men Saudi-Arabia er den største eieren.

beoutQ hevder de er basert på Cuba og i Colombia, men ifølge rapporten styres virksomheten fra Saudi-Arabia og er knyttet til folk tett på Saudi-Arabias kronprins Mohammed Bin Salman.

Les hele rapporten HER

Halmstrået

Premier League kan stoppe salget hvis eierne ikke klarer den såkalte «Owner and Director’s Test». Det er få som tror at det skjer.

Skulle de nye eierne feile i denne omgang, kan de gjøre om eierstrukturen og prøve på nytt. Det skjedde for eksempel med oppkjøp av Southampton.

Det Qatar kan håpe på er at de forsinker prosessen så mye at de nye eierne mister interessen.

Uansett utfall viser dette trekket til Qatar og beIN Media Group at kampen mellom Qatar og Saudi-Arabia for alvor har inntatt Premier League.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/


LES OGSÅ
Saudi-Arabia ønsker innflytelse i idretten: – Overtagelse av Manchester United er risikosport

LES OGSÅ: Massiv lansering av VM-logoen hos Qatars allierte