Pirat-TV kan sette stopper for Newcastle-salg

Samtidig som det foregår en hektisk kamp i kulissene for å få Premier League i gang igjen, hardner kampen om overtagelse av Newcastle til. Alt dreier seg om TV-penger.

Idrettspolitikk.no har tidligere beskrevet deler av spillet om overtagelsen av den engelske fotballklubben Newcastle, der Saudi-Arabia er en av hovedaktørene.

Og vi har vist hvordan frontene skjerpes mellom dem som ønsker å starte Premier League så raskt som mulig og dem som frykter for sikkerheten.

Premier League-legene er av de mest negative, blant annet fordi en av dem skal ha blitt syk av korona.

Saken fortsetter under lenken.

TV-avtaler er stridens kjerne

En av aktørene som presser hardest på for en oppstart er medieselskapene som eier TV-rettighetene til Premier League. Det er også disse som kan stoppe eller utsette et salg av Newcastle.

Årsaken er at TV-selskapet beoutQ har sendt Premier League-kamper illegalt via egne dekodere til hele Midtøsten.

I Saudi-Arabia er det bare beoutQ som sender Premier League, selv om de ikke har rettighetene til kampene.

Det er beIN Media Group fra Qatar som har rettighetene til Premier League i denne regionen.

Nye opplysninger

Denne uken skriver engelske Guardian at Premier League har fått ytterligere dokumentasjon på at beoutQ er knyttet til den saudiske regjeringen.

Siden det er dem, gjennom det saudiske oljefondet (PIF), som vil bli majoritetseierne i Newcastle hvis salget går i orden, vil de også være ansvarlig for at inntektsgrunnlaget til Premier League går ned, påstår dem som er mot avtalen.

beoutQ har ikke bare sendt Premier League uten lov, men også Wimbledon, seksnasjoners-turneringen i rugby, ligafotball fra flere andre europeiske ligaer og VM-kamper fra fotball-VM i Russland i 2018.

FIFA har tidligere i samarbeid med UEFA, Premier League og andre europeiske ligaer påvist koblingen mellom den saudiske regjeringen og beoutQ.

Premier League har helt siden februar 2019 vært klar over piratvirksomheten til boutQ.

Da sendte Sky Limited (som har hatt britiske rettigheter til Premier League-starten helt siden starten av Premier League) et brev til amerikanske myndigheter der de ba dem om hjelp til å stoppe denne piratvirksomheten (se eget brev).

Saken fortsetter under brevet.

Brevet Sky Limited sendte til amerikanske myndigheter i januar 2019.
Brevet Sky Limited sendte til amerikanske myndigheter i januar 2019.

Sky Limited har ikke senderettigheter i USA, men jobber tett med de amerikanske rettighetshaverne. Nå har denne konflikten blitt en del av diskusjonen om Saudi-Arabia kan ta over Newcastle.

Spørsmålet er om koblingen mellom beoutQ og myndighetene i Saudi-Arabia gjør at kjøperne ikke består den mye omtalte «owners’ and directors’ test», en test som skal avgjøre om de nye eierne er kvalifisert til å eie en fotballklubb i England.

Saken fortsetter under lenken.

Massiv kritikk

I januar i år fikk Saudi-Arabia kritikk fordi de ikke hadde slått ned på piratviskomheten til beoutQ og den siste tiden har menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty sagt at salget må stoppes på grunn av alle bruddene på menneskerettighetene i Saudi-Arabia.

Flere tror nå at salget av Newcastle blir utsatt på grunn av utviklingen i saken.

Saudi-Arabias interesse for en klubb i England blir betraktet som en PR-manøver og er en del av en større plan for å konkurrere med Qatar.

Som det eneste mediet i Norge, har Idrettspolitikk.no vist brevene som lederen for det Qatar-eide beIN Media Group, har sendt til Premier League og alle direktørene i Premier League-klubbene, der de ber om stans av salget av Newcastle til saudiske interesser.

Mest sannsynlig er det beIN Media Group som har bidratt med ytterligere informasjon i denne saken og som nå gjør at salget av Newcastle kan dra ut.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/