DEBATT: En halv seier

Skrevet av Jostein Moen, styreleder Astor Fotballklubb og hovedtrener for G2006 og G2010.

Det er fortsatt grunn til bekymring i breddefotballen, fordi ordentlige treninger først begynner i sommerferien.

Jeg ser at mange fotballfolk er veldig glade for at breddefotballen kan starte opp igjen 15. juni.

Jeg syns også at dette er bra, men jeg mener også at dette bare er en halv seier for oss som ønsker mest mulig aktivitet og for å hindre massivt frafall i vår største idrett.

Jeg skjønnet at det er ulike hensyn som må avveies, men jeg deler ikke den voldsomme gleden mange visstnok føler.

For det første er det lenge til 15. juni – nesten én måned fra idag.

Artikkelforfatter Jostein Moen på treningsanlegget til Astor FK.

Historisk dårlig vinter

Her i Trøndelag har det snødd og vært 5 grader og vi har hatt det verste været på 150 år denne «våren». Enkelte treninger er avlyst på grunn av snøfall inntil i forrige uke, og først i dag ser vi sol og blå himmel. Det skal vare i tre dager. Det betyr økt motivasjon og glede hos alle fotball-kids og voksne.

Omkring 15. juni stenger som kjent skolene og det er jo SOMMERFERIE(!) – en periode på 8 uker som normalt er en tid UTEN organisert fotballtrening for barn i mange klubber drevet på frivillighet. Det skyldes at ulønnede trenere er ildsjeler som bruker mye fritid på egne/andres barn resten av året, og som også har tiltrengt sommerferie.

Mens klubber trener fotball på frosne baner gjennom vinteren (november til mai i år), er sommerferien normalt eneste periode uten organisert trening på mange lag av hensyn til belastning på trenerne.

Mange klubber og lag vil trolig ikke ha mye tilbud om organisert trening gjennom ferien heller på grunn av ferie og voksen- og trenermangel på feltet.

I vår klubb, Astor oppfordrer vi lagene til å forsøke å ha treninger i sommer, men det er ikke sikkert det blir gjennomført fullt ut, fordi alt handler om frivillighet og overskudd.

Derfor er 15.juni en nokså snedig dato å «åpne opp» etter at barna har gått en måned på skolen.

Når det gjelder motivasjon og fare for frafall blant spillere og trenere tror jeg det vil være (minst like) viktig med rask avklaring cup og kamper, om det blir mulig å spille før august eller ikke.

Konkret er det fra NFF Trøndelag sagt at det muligens blir OBOS-cup i ungdomsfotballen fra 15.juni, og snarlig avklaring fra myndighetene vil være meget viktig for å opprettholde motivasjon i det som normalt er høysesong.

Derfor er jeg ikke like henrykt som det virker som de fleste andre er, selv om 15. juni er bedre enn august, så klart.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/