Annonsere her
spot_img

Harde fronter i kampen om Premier League-start

Premier League har vært suspendert siden 13. mars og mange håper at seriespillet skal gjenopptas i juni.

Oppstart eller ikke oppstart – det er spørsmålet

I sin tale til nasjonen 10. mai var ikke statsminister Boris Johnsen særlig opptatt av idrett, men det er ventet at det skal komme retningslinjer for profesjonell idrett mandag 11. mai.

Mange aktører har meldt at de ikke er klare for en for tidlig oppstart Premier League på grunn av all usikkerheten rundt koronasituasjonen.

Mandag 11. mai er det et møte mellom alle Premier League-klubbene og Det engelske fotballforbundet om innholdet i Project Restart.

Det var lenge ventet – eller i hvert fall et ønske – om at møtet skulle gi klarsignal for oppstart av Premier League igjen, slik at årets sesong kan ferdigspilles.

Men nå er det ikke ventet at en avgjørelse kommer før tidligst neste mandag. For mange aktører har meldt sin skepsis og frontene er i ferd med å hardne.

Det er mange aktører som har meldt seg på i debatten og det er mange problemstillinger som diskuteres.

Det siste argumentet i debatten kommer fra klubbene nederst på tabellen som ikke ønsker å spille kampene på nøytrale baner.

Argumentet er at det nettopp er bunnlagene (og de små klubbene) som har mest å vinne på å spille på hjemmebane.

Av mange oppfattes dette som en uthalingstaktikk, for at Premier League skal beslutte at årets sesong skal avblåses og at ingen lag skal rykke ned («null and void»).

Vikarierende argumenter?

I løpet av de siste ukene har argumentene til eierne av klubbene som er nederst på tabellen justert argumentene, noe som bare styrker mistanken om at dette er en uthalingstaktikk.

UEFA har sagt til alle de nasjonale ligaene at de må ta en beslutning før 25. mai for at man skal kunne lage et opplegg for kvalifiseringen til europacupene.

Dette dreier seg selvsagt om penger. Lagene som rykker ned taper enorme pengesummer. Lagene som eventuelt ikke rykker opp går på samme måte glipp av enorme summer.

Et forslag (med ikke i Project Restart) er derfor at tre lag skal rykke opp og at Premier League i en overgangssesong skal bestå av 23 lag.

Det forslaget har selvsagt skapt debatt i Championship om hvordan de skal velge det tredje laget for opprykk – altså det laget som i dag ikke ligger på direkte opprykksplass.

Og for Premier League står det om enorme summer fra TV-selskapene som har kjøpt rettighetene til Premier League. Avblåses sesongen vil store penger gå tapt og det vil også føre til tapte inntekter for klubbene i Premier League.

Legeopprør

Men – utrolig nok – er det også noen som er bekymret for liv og helse i den situasjonen vi står i. Og det mest alvorlige angrepet på en oppstart av Premier League i nær framtid står legene i alle de 20 Premier League-lagene for.

Idrettspolitikk.no har lest brevet som alle legene til de 20 Premier League-lagene sendte til de med ansvar for helse og sikkerhet i Premier League.

Brevet stilte ikke mindre enn 100 spørsmål fordelt på ti problemstillinger om alt fra hvem som har ansvaret for testing, sikkerheten til legene, helserisikoen for spillerne, hygienetiltak, karanteneregler, smittevern, konsekvensene av isolering for spillernes familier mm.

Brevet er referert til i flere medier, men bakgrunnen for brevet har vært uklart.

Idrettspolitikk.no erfarer at en av grunnene til at brevet ble utformet og sendt var at en av legene til de 20 Premier League-lagene har vært alvorlig syk av korona og det førte til en diskusjon blant legene om sikkerheten til dem som skal ta vare på andres helse.

Idrettspolitikk.no erfarer også at det har vært hektisk epostutveksling mellom legene og de ansvarlige for helse og sikkerhet i Premier League om mange av utfordringene som er adressert i brevet og at representanter for Premier League har forsøkt å så splid mellom legene i de forskjellige klubbene.

Et rykte som er satt ut er at det bare er fire av de 20 legene som står bak brevet, til tross for at signaturen til alle legene er å finne på brevet.

Hva skjer når spillerne blir smittet?

De siste dagene har det også blitt kjent at flere spillere er smittet av korona og det har igjen skapt en debatt om bare de spillerne som er smittet skal isoleres og settes i karantene eller om hele laget skal settes i karantene.

I Tyskland, der de har åpnet opp for Bundesliga-spill igjen, har lag som har fått påvist smittete spillere måttet utsette den første oppsatte kampen fordi hele laget er satt i karantene. Det er det helsemyndighetene i den tyske delstaten som har bestemt.

I tillegg kommer det stadig flere rapporter om at spillere er bekymret for egen sikkerhet så lenge koronasituasjonen er så usikker som den er.

Dette påvirker selvsagt debatten i England.

Det viser at usikkerheten fortsatt rår – til tross for at det er laget en 45 siders plan for oppstart – og at det foregår en intens maktkamp mellom parter som bruker argumenter som passer dem best.

På videomøtet mandag vil representanter for alle Premier League-lagene, kapteinene i alle klubbene og fagforeningen for spillerne delta i diskusjonen om innholdet i Project Restart.

De kommer sannsynligvis ikke til enighet og det beste håpet for dem som ønsker rask oppstart av Premier League er at beslutningen blir tatt neste mandag, kun en uke før fristen til UEFA går ut.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT