KOMMENTAR: FIFA leker med ilden

Politidrapet på George Floyd i Minneapolis har skapt enorme bølger over hele verden også på fotballbanen. Denne helgen fikk vi se flere fotballspillere i tyske Bundesliga vise sin sympati for Floyd. Det kan få konsekvenser.

FIFA har i en sjelden uttalelse om politiske ytringer på fotballbanen sagt at de nasjonale forbundene må bruke «sunn fornuft» og være fleksible i sin tolkning av regelverket, som forbyr politiske, religiøse og personlige ytringer eller bilder på fotballbanen.

Det høres fint ut, men kan vise seg å bli en brannfakkel i nasjonal og internasjonale fotball i årene som kommer av flere grunner. For «sunn fornuft» og «fleksibilitet» kan tolkes forskjellig i forskjellig deler av verden.

Tyske Bundesliga er en av få ligaer som har kommet i gang igjen etter nedstengingen av all idrett på grunn av korona. Og i helgen fikk vi se ytringer av forskjellig karakter og som det ble reagert på på forskjellig måte.

Jadon Sancho på Borussia Dortmund dro av seg drakta og viste fram en t-skjorte der det sto «Justice for George Floyd».

Han fikk gult kort fordi han dro av seg drakta (ikke for å vise fram et politisk budskap).

Lagkameraten Achraf Hakimi viste fram det samme budskapet, men fikk ikke gult kort fordi han ikke dro av seg drakta.

Schalke 04-spilleren Weston McKennie hadde på et armbånd der det sto «Justice for George» og Borussia Mönchengladbach-spilleren Marcus Thuram, kopierte den tidligere NFL-spilleren Colin Kaepernick og satte seg ned på kne etter å ha skåret mål.

Colin Kaepernick satt i gang en fredelig protestaksjon i 2016, da han spilte for San Francisco 49ers, for å protestere mot politivold mot svarte i USA, en aksjon han fikk sparken for, men som har spredd seg til alle deler av idretten, nå også til tyske Bundesliga og Premier League.

Alle spillerne til fotballklubben Liverpool i England satt seg også ned på kne, som Kaepernick, før en av sine treninger denne helgen for å vise sin sympati med dem som er rammet av vold i USA.

Liverpool har den samme eieren som det amerikanske baseballaget Boston Red Sox.

I en uttalelse til Associated Press sier FIFA at de fullt ut forstår følelsene og bekymringene til fotballspillere etter det tragiske som skjedde med George Floyd. Det er opp til de forskjellige turneringsansvarlige å avgjøre hva man skal gjøre når slike protester skjer, og at de må bruke sunn fornuft, sier de.

Spørsmålet er om de faktisk mener det og forstår rekkevidden av en slik uttalelse.

For det første har FIFA-president Gianni Infantino de siste årene blitt en god alliert med USAs president Donald Trump og jobbet hardt for at VM i fotball skulle arrangeres i USA (og Canada og Mexico) i 2026.

Jeg tror neppe vi får se en åpen protest fra FIFA-president Gianni Infantino mot politibrutalitet og rasisme i USA, det vil sette hans forhold til Trump i fare. Samtidig kan uttalelser som FIFA har kommet med i denne saken kunne tolkes som en indirekte kritikk av det som skjer i USA.

For det andre skal FIFA i årene som kommer arrangere mesterskap på steder der det foregår omfattende brudd på menneskerettigheter, åpenlys rasisme og religiøs forfølgelse. FIFAs World Club Cup skal de neste årene arrangeres i Qatar og Kina og fotball-VM i 2022 i Qatar.

Hva om fotballspillere begynner å vise t-skjorter og armbånd med svettebånd for å minnes drepte slavearbeidere i Qatar eller torturerte uighurer som er internert i slaveleirer i Xinjiang-provinsen i Kina?

Har FIFA forståelse for følelsene og bekymringene til fotballspillere som ytrer seg om dette? Arsenal-spilleren Mezut Özil prøvde seg på en støtteerklæring til uighurene og ble fordømt av en hel verden. Hva om flere gjør som ham.

For det tredje gir åpningen for fleksibilitet og skjønn at fotballspillere som ytrer seg politisk i land som har et autoritært styresett blir straffet hardere enn det FIFAs regelverk åpner for. Det kan skape mer undertrykking.

Korona har vært et mareritt for FIFA og alle andre som arrangerer fotballkamper.

Men i denne situasjonen kan faktisk korona ha reddet FIFA fra massive protester på fotballbanen, og det kan ha bidratt til at konsekvensene for FIFA i denne situasjonen ikke blir så alvorlig og at de slipper unna med hule lovnader om rasisme.

Det blir spennende å se om opptøyene og overgrepene fortsetter i USA i ukene som kommer, samtidig som fotballen og idrettsarrangementer åpner opp igjen, også fører til flere spillerprotester mot rasisme i USA og andre steder.

Da får vi virkelig se hva FIFA mener om forståelse og fleksibilitet i kampen mot rasisme.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/