Idrettens voldgiftsrett: Manchester City utestenges ikke fra Champions League

Idrettens voldgiftsrett (CAS) har i dag satt punktum i saken om Manchester Citys brudd på UEFAs Financial Fair Play (FFP)-regler.

CAS har bestemt at Manchester-klubben kan spille Champions League de neste to årene (om de kvalifiserer seg). Dette er et kraftig slag mot UEFAs Financial Fair Play-regler og juridiske system.

UEFA ønsket streng straff

I februar i år bestemte UEFAs etiske komité at Manchester City skulle utestenges fra europeisk fotball i to år for brudd på regelverket som skal forhindre økonomisk doping av europeiske fotballklubber, og forhindre at stater og milliardærer bruker unormalt mye penger for å skape gode resultater i klubber de eier.

Årsaken til at Manchester City har havnet i denne situasjonen er informasjon som har kommet fram i det som har blitt kalt Football Leaks – dokumenter som den portugisiske hackeren Rui Pinto har gitt til utvalgte medier.

Rui Pinto ble arrestert i Ungarn og utlevert til Portugal i mars i 2019. Rettssaken mot ham starter i september.

Dokumentene Rui Pinto har fått tilgang til og utlevert har ført til at det foregår etterforskning av agenter, klubber og spillere for skatteundragelser, korrupsjon og annen svindel.

Saken mot Manchester City er den største saken som er bragt til torgs så langt etter disse avsløringene og i tillegg til utestengelse i to år – i sesongene 20/21 og 20/22 – fikk klubben nesten 350 millioner kroner i bøter.

UEFA mente at det var bevist at klubben har jukset med sponsorinntekter mellom 2012 og 2016. De skal blant annet ha blåst opp eksisterende sponsoravtaler for å få lov til å bruke mer penger på spillerkjøp.

Dette har nå CAS avvist og i tillegg har de redusert boten UEFA ga til en tredjedel.

Politiske motiver

Manchester City har avfeid avsløringene med at de er politisk motiverte. Og det er mye politikk involvert i denne saken.

I 2008 tok Abu Dhabi United Group over den blå Manchester-klubben. Og siden da og parallelt med suksessen til Manchester City har menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch kalt Manchester City for et utenrikspolitisk verktøy, «sportswashing» for et torturerende regime, statsstyrt og et mykt makt maktmiddel i kampen mot sine rivaler i sin region.

Planen om å bruke fotball og andre myke maktmidler for å skapet et godt inntrykk av Abu Dhabi ble lagt i dokumenter som heter Policy Agenda 2007-08 og The Abu Dhabi Economic Vision 2030.

I disse dokumentene beskrives tre virkemidler for å oppnå dette: etableringen av Abu Dhabi Tourism Authority, promoteringen av Etihad Airways og å kjøpe en fotballklubb.

I styret til Manchester City sitter også Simon Pearce. Han har en fortid i PR-byrået Burson-Marsteller og har blant annet vært spindoktoren til den tidligere rumenske diktatoren Nicolae Ceauseşcu.

Det er Pearce som har forfattet strategidokumentene til Abu Dhabi og som er avslørt i Football Leaks-dokumentene som en av dem som har prøvd å omgå UEFAs Financial Fair Play-regler.

Spill i kulissene

Det har vært et enormt spill i kulissene før beslutningen i CAS skulle tas denne uka og mye står på spill. Og ennå vet vi ikke hvilke begrunnelser CAS har kommet med for å senke straffen. Den skriftlige uttalelsen er ventet om noen dager.

Hadde CAS opprettholdt dommen fra UEFA ville Manchester City mistet mange spillere og kanskje sin populære trener Pep Guardiola.

Det er også spekulert i om Manchester City ville starte en kampanje for å få flere klubber til å bryte ut og lage sin egen europeiske turnering hvis de ble utestengt fra Champions League de neste to årene.

Nå ser det heller ut som FFP ligger nede med brukket nakke. Det kan bety at det fortsatt blir fritt fram for rike eiere og stater med et frynsete rykte til å pøse inn penger i fotballen uten at det får konsekvenser for dem og som bidrar til en ubalanse mellom dem og klubber som ikke har de samme ressursene.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/