KOMMENTAR: Nå trenger idretten ledere som vet hva de gjør

Jeg vet ikke hvor mange ganger idrettspresident Berit Kjøll har vært på byen de siste ukene og om hun da sjekker av om de mellom 20 og 30 år er en del av breddeidretten, men å koble de to tingene sammen i et forsvar av regjeringens beslutning om å holde breddeidretten stengt, er rett og slett underlig.

Til VG sier Berit Kjøll at følgende etter møtet med kulturminister Abid Raja denne uka: «vi ser også at det er de mellom 20 og 30 år som er ute på nettene og ikke respekterer dette. Det er voksenidretten».

Er det virkelig det? Hvilke tall baserer hun dette på?

Tråkker hun ikke på alle 20-30-åringer som jobber på AKS, i skoleverket, sykehusansatte og ansatte i kollektivtrafikken og mange andre som forebygger koronasmitte hver dag på arbeidsplassen sin og som har lyst til å koble av litt med fotball eller annen idrett på kveldstid?

Vi finner også råtne egg i breddeidretten, men å komme med en slik påstand virker veldig spesiell.

Har hun glemt at de samme idrettslagene som hun er den øverste lederen for også er dem som har drevet best mulig folkeopplysning om hva som er riktig og galt i den situasjonen vi er oppi? Det kan virke sånn.

Det blir ennå mer spesielt når hun i åndedraget etter ber de samme folka som hun mener er en fare for seg og resten av samfunnet om å «være «smittepoliti» – også utenfor idrettsarenaene», slik hun gjør i Stavanger Aftenblad.

Det er fristende å spørre hva hun egentlig mener? Forrige idrettspresident Tom Tvedt, som Berit Kjøll danket ut i presidentvalget i 2019 fikk mye pes for sin måte å svare på i media, men dette er ikke noe bedre.

Idrettspresidenten skal være den øverste lederen for norsk idrett og bør i den situasjonen vi er oppi fungere som en fagforeningsleder for dem hun er valgt til å representere.

Slik situasjonen er nå virker det som om hun er en talsmann for regjeringens politikk eller skal opptre som en tillitsvalgt for regjeringen som tar beslutninger som virker ulogiske for mange i idretten.

Etter møtet med kulturminister Abid Raja og norske helsetopper på mandag var Kjøll kjapt på ballen og godtok myndighetens ønske om at idretten internt lager en egen liste over idretter som skal prioriteres om norske myndigheter skal tillate flere idretter å drive som normalt igjen.

Dette har allerede skapt splid mellom idretter og mellom idretter i samme idrettslag.

Dette burde idrettspresidenten og alle andre i ledelsen av norsk toppidrett skjønt. Det er et misforstått samfunnsansvar og sette sine egne opp mot hverandre, særlig i en situasjon der det er politikere og helsemyndigheter som sitter på smittekompetansen og ikke idretten.

Med denne manøveren fra politikernes side skyver de ansvaret på smittevern over på idretten, skaper splid og retter oppmerksomheten bort fra dem som burde tatt beslutningen. Det burde ikke ledelsen i norsk idrett ha gått med på.

Det norsk idrett burde gjort i denne sammenheng var å tilrettelegge for at alle idrettene kunne kommet med sine tiltak for å redusere smitte, få dem evaluert hos helsemyndigheten og så kunne de ha gitt tillatelse til dem som gjorde best mulig arbeid.

Alle sier hva de har gjort, alle får veiledning og så åpner man opp der det er mest forsvarlig. Enkelt og greit.

Det hadde vært mest forsvarlig og hadde ikke ført til at idretten havner i en intern krig om hvilke idretter som skal prioriteres.

For det er ikke bare smittehensyn idretten må ta hensyn til når de skal lage en slik liste. De må tenke over hvilke idretter som har flest medlemmer, hvilke idretter som taper mest på tapte mediaavtaler og hvilke idretter som er mest sårbare for frafall, for å nevne noe.

Noen ganger er det slike vurderinger som gjør at man ønsker å åpne opp og ikke nødvendigvis hva som er best smittevern.

Idrettstoppene må tenke seg nøye gjennom når de i løpet av dagen skal gi myndighetene en liste over prioriterte idretter. Uansett hvilke prioriteringer de gjør er de allerede i trøbbel.

De har opptrådt som representanter for regjeringen og ikke for idrettene som trenger ledere som føler de jobber for akkurat dem.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/