VM-sjeikene i Qatar mishandler hushjelpene sine

For bare to uker siden var FIFA-president Gianni Infantino i Qatar og skrøt av uhemmet av VM-forberedelsene til ørkenstaten. Denne uken kom Amnesty International med en ny rapport og som viser at VM-vertene mishandler sine hushjelper.

Første uken i oktober spilte FIFA-president Gianni Infantino 7er-turnering på Al Bayt stadion i Qatar, en av stadionene som skal brukes under fotball-VM i 2022 og som har en tilskuerkapasitet på 60.000.

Kun lovord fra FIFA-presidenten

Etter oppvisningskampen og en befaring på den imponerende stadion var FIFA-presidenten svært begeistret.

«Qatar har maktet å holde det gående i de seks månedene resten av verden har stått stille – fra å forbedre infrastrukturen til viktige tiltak som for eksempel de siste arbeiderreformene som regjeringen har sagt at de skal innføre. Jeg var sikker i min sak før jeg kom hit og nå er jeg enda mer sikker», sa Infantino under besøket.

Denne uken kom Amnesty med nok en rapport som viser at ikke alt er som det skal være i Qatar til tross for stadige lovnader om forbedringer.

Les hele rapporten her.

Rapport_ABUSE-OF-DOMESTIC-WORKERS-IN-QATAR-v4_web

Tidligere har Amnesty avslørt at arbeiderne på stadion som Infantino besøkte ikke har fått lønna si, denne gangen har Amnesty konsentrert seg om alle hushjelperne som blant annet jobber hjemme hos dem som organiserer VM i 2022 og som til nå er beregnet å ha en kostnad på over 1000 milliarder kroner.

Rapporten er på 76 sider og det er rystende detaljer som kommer fram. Det er ca. to millioner fremmedarbeidere i Qatar og 175.000 av dem er kvinnelige hushjelpere. De fleste av disse har en eller annen tilknytning til fotball-VM i 2022.

Rystende avsløringer

Hver gang det er kommet fram kritikk av Qatar kontrer myndighetene i Qatar og FIFA og andre støttespillere med lovnader om forbedringer.

I 2017 ble det blant annet vedtatt en lov som skal sikre fremmedarbeidere bedre arbeidsvilkår for dem som jobber som hushjelp. Loven skulle sikre regulert arbeidstid, hvilepauser, ukentlige fridager og betalt ferie.

Intervju med 105 hushjelper som har jobbet eller som jobber i sjeikenes private hjem viser at denne loven bare gjelder på papiret.

Intervjuene visere at 90 av 105 jobber fjorten timer eller mer hver dag og at 89 av dem jobber syv dager i uken. 87 av dem har fått inndratt sine pass av arbeidsgiveren og mange har heller ikke fått lønn.

Et av eksemplene i rapporten er at en hushjelp blir vekket midt på natten og blir bedt om å kjøpe Red Bull til husets datter, får deretter kun få timer søvn før hun må vaske bilen til eieren før hun kjører barna på skolen og at hun senere på formiddagen krasjer bilen fordi hun er helt utmattet.

I tillegg får vi historier om vold og seksuelt misbruk. Tidligere rapporter har estimert at over 4000 mennesker vil dø i Qatar som en følge av uholdbare forhold i forbindelse med VM-forberedelsene.

Verre etter VM i 2022?

Tidligere har NFF-president Terje Svendsen uttalt til Idrettspolitikk.no at han frykter at situasjonen skal bli verre etter VM i 2022.

Da en tilsvarende rapport kom i september 2019, sa Terje Svendsen til Idrettspolitikk.no:

Etter å ha lest den nye Amnesty-rapporten er fotballpresidenten ikke like optimistisk som i januar i år og er bekymret for hva som vil skje etter VM i 2022.

– Jeg tror det er et klasseskille i Qatar mellom gjestearbeidere som jobber med VM anlegg og de som ikke gjør det. Jeg tror faktisk de som jobber med VM har det bedre enn de som ikke gjør det, sa han.

– Jeg frykter hva som skjer etter VM og når alle anleggene er ferdigbygget. Hva skjer med reformene, da? Er det tilbake til Kafala-systemet igjen?

Fotballpresidenten og NFF har alltid motsatt seg ideen om å boikotte VM i 2022, men mener det er bra at det rettes søkelys mot forholdene gjestearbeiderne lever under.

– Når det gjelder Norge og NFF vil vi selvfølgelig prøve å kvalifisere oss til VM. På den andre siden er det viktig at organisasjoner som Amnesty og fotballforbund som bryr seg om rettighetene til arbeiderne i Qatar fortsatt retter søkelys mot det som skjer der, sa Svendsen.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/