sky sunset field sunrise

DEBATT: Vi dømmer ikke folk til livstid i Norge

Skrevet av Bjørnar Posse Sandboe, Tidligere talsmann for Norsk Supporterallianse i 6 år, styreleder i Stabæk Support 

Med Kristiansund-spissen Flamur Kastratis «hold kjeft og sett deg ned, jævla soper» til Vålerengas trener Dag-Eilev Fagermo i går står det nå altså 1-1-1 mellom supporterne, vaktene og spillerne i mesterskapet om å være jævlig tjukke i huet.

Artikklelforfatter Bjørnar Posse Sandboe

Det blir spennende å se om konsekvensene blir sammenlignbare. Så håper jeg man oppe i det hele bruker mest tid på de gode kreftene som IKKE er rasistiske homofober.

Det blir ofte voldsomt når man reagerer i flokk, og i denne sammenheng resulterer det i at noen krever livstidsdommer i løpet av et øyeblikk.

Isolert sett er det bra at folk reagerer, fordi de vil forsvare verdiene og stå opp for andre.

Samtidig er det uhyre vanskelig å fremme et moderat budskap når frontene er så harde. Verden har lært oss at vi bare må komme oss i riktig skyttergrav og ikke loke rundt i midten. Da blir du skutt fra begge sider.

Andre reaksjoner på Flamur Kastratis «soper-kommentar»

Erling Rostvåg er talsmann i Klanen og tidligere leder EngaTifo.

Vi dømmer ikke folk til livstid i Norge, og det er fordi vi tror på rehabilitering. Se på TV2 og Vårt Lille Land og episoden med faren som hetset homofile fram til han fikk et brev fra sin egen sønn. Folk kan forandre seg og bli gode mennesker.

Det må vi også jobbe for når det koker. Vi kan gjerne si at vi aldri vil ha rasisme eller homohets på stadion så lenge vi lever. Og at den som krysser denne grensa vil være uønsket.

Men vi må også ha i bakhodet at holdninger kan endres, og de ikke alltid endres best under tvang eller med livstidsutestengelser. De endres med brobygging og at folk blir opplyst om at det de sier kanskje rammer noen andre enn de tror.

Andre reaksjoner på Flamur Kastratis «soper-kommentar»

Gjert Moldestad er talsmann Norsk Supporterallianse og sitter i styret i Bataljonen.

Jeg har alltid tenkt at supporterne er et stykke foran spillerne når det gjelder åpenhet om homofili, rett og slett fordi det er 0 spillere som har valgt å være åpne.

Jeg blir fortalt at det er flere årsaker til det.

Det ene er at det vil skape et medietrøkk på seksualiteten din når du helst bare vil være fotballspiller. Det spørs om norske medier er klare for å beherske seg. Og det vil kanskje forventes at du blir talsmann og gallionsfigur.

Det andre er at proffeventyret i utlandet kan kompliseres om du er åpen. Det er ikke alle kulturer som vil «ta sjansen». Resultatet er kanskje at man ikke kommer seg til utlandet, eller mister gnisten fordi man ikke kan være den man er.

Da mister vi gode fotballspillere, og vi mister gode mennesker. Det er noe jævla dritt. Jeg vil hevde vår rett til å brøle at noen, sett fra vårt ståsted, er et rævhøl. Men hvilken farge du har eller hvem du er glad i, det skal du få ha i fred.

Derfor er det skuffende å se at det tydeligvis fortsatt ropes ting til hverandre som det vi hører nå. Som den sterke majoritet må vi reagere. Tydelig, men med den myndighet vi kan samle.

Ikke for å tilfredsstille et behov for å få gjøre seg til dommer, men for å gjøre det rette.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/