Champions League fra 2024: Ligger an til ti kamper mot forskjellige lag

Midt i koronapandemien og all forvirringen om hvordan man skal greie å gjennomføre landskamper og europacupkamper møtes UEFA for å diskutere framtidens Champions League.

Og akkurat nå er det den sveitsiske modellen som ble avslørt for ca. ett år siden som seiler opp som den løsningen som UEFA heller mest mot å innføre fra 2024.

Den sveitsiske modellen er en av mange modeller som skal diskuteres, men den har nå seilet opp som et godt kompromiss mellom en lukket modell med fire grupper, som vil gagne de største og rikeste klubbene, og en modell basert på koeffisienter, som vil gange de små og mellomstore klubbene.

Hensikten med et nytt Champions League-format er å hindre at de største og rikeste klubbene starter sin egen utbryterturnering og å sikre UEFA størst mulig inntekter i framtiden.

I den sveitsiske modellen vil det bli fire kamper flere enn i dagens modell der hver klubb som kvalifiserer seg til Champions League er sikret seks gruppespillskamper.

Det betyr at kampkalenderen blir enda tettere enn den er i dag.

Mange frykter at det vil føre til at de beste engelske klubbene vil droppe den engelske ligacupen og omkamper i FA-cupen blir fjernet.

Saken fortsetter under lenken.

Tilhengerne av denne modellen peker på at vi får se flere kamper mellom storlagene i Europa og at vi slipper meningsløse kamper i mellomspillet.

Ennå har man ikke kommet fram til hvor mange klubber som skal være med i denne ordningen, men det blir enten 32 eller 36 lag.

I denne modellen spiller 32 eller 36 klubber i et og samme seriesystem. Hver klubb skal spille ti kamper i grunnspillet, fem hjemmekamper og fem bortekamper. Lagene trekkes ut etter et eget seedingsystem.

Saken fortsetter under lenken.

Resultatet fra de ti kampene settes inn i en tabell for alle lagene og de 16 beste klubbene går videre til sluttspillet og åttendedelsfinaler.

I sluttspillet spiller førsteplassen mot nummer 16, andreplassen mot nummer 15 osv. De som ikke går videre i Champions League går direkte til sluttspillet i Europa League.

Semifinalistene går automatisk videre til neste års Champions League.

Håpet er at dette turneringsformatet skal være mer attraktivt for dem som skal kjøpe TV-rettighetene og at hver kamp blir mer spennende.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/