KOMMENTAR: Nå erobrer Qatar den europeiske VM-kvaliken

De siste ukene har vi markert at det er ti år siden – på korrupt vis – fikk fotball-VM i 2022 og at det er to år til dette kontroversielle mesterskapet skal arrangeres. Nå skal de spille i en av VM-kvalifiseringsgruppene i Europa.

Det var den britiske avisen The Independent som meldte dette først.

Mest sannsynlig vil Qatar bli en del av gruppe A og skal da spille mot Irland, Portugal, Luxembourg, Serbia og Aserbajdsjan.

De skal ikke spille om poeng, men skal få sårt tiltrengt kamptrening mot god motstand før de skal vise seg fram på hjemmebane i 2022.

UEFA sier at de ikke har mottatt penger fra Qatar for dette opplegget og det trenger de kanskje heller ikke.

Både BeIN (som er en TV-kanal og som har rettighetene til mange av de største ligaene i Europa i Asia) og Qatar Airways er sponsorer av UEFA.

Da Qatar kjøpte seg til VM var fotballklubben PSG en del av pakka for at det franske FIFA-medlemmet Michel Platini skulle stemme på Qatar.

Etter hvert har PSGs styreformann og direktør for BeIN, Nasser al-Khelaifi blitt en av to klubbrepresentanter i UEFAs styre og i år har han vært involvert i flere rettssaker anklaget for korrupsjon.

Avtalen for å bli en del av UEFAs Vm kvalifisering skal ha kommet i stand etter forhandlinger mellom Det asiatiske fotballforbundet (AFC) og UEFA.

Det er ikke første gang Qatar har spilt i turneringer på andre kontinenter. De deltok i Copa America i 2019 og skal delta der igjen i 2021. De skal også etter planen delta i Det nord-, mellomamerikanske og karibiske (Concacaf) mesterskapet i 2021 og 2023.

Frankrike gjorde det på samme måte i forkant av EM i 2016. Da spilte de kamper i EM-kvalifiseringen uten risiko for å ikke komme med i sitt eget VM.

Planen nå er at Qatar skal spille mot lag som har spillefri, siden gruppe A bare har fem lag. På den måten blir dette treningskamper som blir flyttet inn i VM-kvalifiseringen til de andre lagene.

Dette viser at Qatar har godt grep om UEFA.

Til tross for årelange protester mot VM-landet på grunn av massive brudd på menneskerettigheter og dystre menneskerettighetsrapporter hvert år, stadige avsløringer av døde arbeidere som bygger VM-stadioner og med kunnskapen om at VM ble kjøpt og betalt, så kan altså dette skje.

Dette bør kanskje ikke overraske. Da PSG helt klart brøt UEFAs egne Financial Fair Play-regler da de kjøpte Neymar og Mbappe i 2017 fikk de hjelp av UEFA slik at de slapp billig unna.

Spørsmålene nå er: finnes det ikke lenger noe moral igjen i internasjonal fotball? Er dette noe Norge vil som medlem i UEFA?

Mange har ropt på boikott av VM og sagt at man ikke bør dra til Qatar. Hva gjør vi når de kommer hit?

Dette viser at Qatar har stor selvtillit etter at de har vunnet den regionale maktkampen mot Saudi-Arabia og andre naboland etter noen hektiske år med boikott og at de føler seg trygge på hjemmbane.

Nå blir det spennende å se hva som møter spillerne til Qatar når de entrer gresset på bortebane i Europa for å forberede seg til sitt eget VM.

Protester eller likegyldighet?

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/