KOMMENTAR: Verden er liten og summene store når TV-avtaler inngås i Norge

TV2 (i samarbeid med NRK) har kjøpt rettighetene til norsk fotball i perioden 2023 til 2028. Summen er på rekordstore 4.5 milliarder kroner før TV2 i det hele tatt har startet TV-produksjonen. I spillet om TV-rettigheter er det mange kjenninger som går igjen.

Denne gangen var det rekordmange budgivere for å få rettighetene til norsk fotball, men TV2 gikk av med seieren etter at de fikk eksklusiv forhandlingsrett.

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Konkurrenter samles i kampen om fotballrettigheter

Eksklusive forhandlinger

Dette er ikke noe nytt fenomen og forrige gang den samme taktikken ble brukt uttrykte TV2 misnøye.

I 2015 var det Discovery-direktør Harald Strømme som fikk til en slik avtale med Fotball Media (som forhandler på vegne av NFF og Norsk Toppfotball).

I år var Harald Strømme med på TV2s lag i forhandlingene om TV-rettigheter.

Det ser ut som den overgangen kan ha fått TV2 til å benytte seg av en taktikk de tidligere var imot.

Men det er ikke bare Harald Strømme som har sittet på flere sider av forhandlingsbordet i forhandlinger om norske fotballrettigheter.

Rune Hauge forhandlet fram en salgspris på én milliard kroner da TV 2 kjøpte rettighetene i 2005.

Han fikk da selv et honorar på ca. 100 millioner kroner, noe mange reagerte sterkt på. Etter det har han blant annet bistått TV 2 i kjøpene av rettighetene til Premier League i 2009 samt for OL 2014 og 2016.

Avtalen for 2010 til 2012 var en splittet løsningen som innebar at TV 2 måtte dele rettighetene med Altibox, Schibsted og NRK. Senere i avtaleperioden overtok Max rettighetene til NRK.

Men så smalt bomben i 2011.

Da Fotball Media overraskende solgte fotballrettighetene til CMore i 2011 for perioden 2013 til 2016 var Rune Hauge satt på sidelinjen. Og da ble også TV-rettighetene kuppet.

CMore (Canal+) kjøpte rettighetene foran nesa på TV2 uten at noen andre fikk komme på banen. CMore krevde å få forhandle alene.

Rollebytte

Det var daværende generalsekretær Paul Glomsaker, som blant andre sammen med fotballpresident Yngve Hallen fremforhandlet denne avtalen.

Like etter måtte Glomsaker gå av som generalsekretær og ble erstattet av Kjetil Siem.

På det tidspunktet var Knut Kristvang direktør i Fotball Media og han trakk seg som en følge av bråket som oppsto i etterkant, men han kom raskt tilbake igjen og har vært sentral i alle forhandlingene etter det.

I 2015 kjøpte TV 2 CMore og fikk med det med seg restene av fotballrettighetene i denne perioden, helt til Discovery tok over rettighetene i perioden 2017 til 2023.

I 2015 var Rune Hauge tilbake igjen ved forhandlingsbordet og jobbet igjen for Fotball Media. Det reagerte daværende Discovery-sjef Harald Strømme sterkt på. Han mente at Hauge hadde for nære bånd til TV2.

– Rune Hauge har hatt et nært samarbeid med TV2 i mange år, og jeg blir overrasket hvis en mann med så tette bånd til ett TV-hus skulle selge Tippeligaen. Som sagt; Vi vil ikke til å delta i en anbudsprosess dersom vi er dømt til å tape. Hvis en av TV2s viktigste samarbeidspartnere på sport nå skal styre salgsprosessen av Tippeligaen, er det vanskelig å se for seg at det skulle styrke våre sjanser, for å si det forsiktig, sa Harald Strømme til VG.

Til tross for dette fikk Harald Strømme rettighetene og i år har han bistått TV2 som han danket ut ved forrige korsvei og altså vært delaktig i forhandlinger med Rune Hauge.

TV2 samler trådene

I den samme manesjen finner vi i år også en annen gammel kjenning: Kjetil Siem.

I 2005, da TV2 kjøpte den første store TV-pakka av norsk fotball for den såkalte «fotballmilliarden» fikk Rune Hauge ca. 100 millioner kroner for å ha bistått Fotball Media med salget.

Da var Kjetil Siem direktør i VIF og var veldig glad for avtalen på norsk fotballs vegne.

– Det er en fantastisk avtale og beviser at Rune Hauge var rett mann. Om noen skulle være i tvil om det, sa Siem til VG Nett i etterkant av salget.

I 2015 var Kjetil Siem generalsekretær i NFF og brukte Rune Hauge i forhandlingene med Harald Strømme og Discovery og for salget som var på 2.4 milliarder kroner for perioden 2017 til 2023 skal Hauge kun ha fått 30 millioner.

I år har altså Rune Hauge forhandlet med TV2 som har hatt Kjetil Siem og Harald Strømme på laget.

I tillegg til fotball har Kjetil Siem og Harald Strømme samarbeidet om andre TV-avtaler for TV2.

I fjor sluttet Kjetil Siem i FIFA og ble konsulent for TV2 for å hjelpe kanalen med å utvikle nye konsepter og å forhandle fram nye medieavtaler.

Og i tillegg til den massive fotballavtalen som er landet like før jul har TV2 i år inngått flere lange avtaler med for eksempel ishockeyforbundet, håndballforbundet, basketballforbundet og volleyballforbundet om streaming av kamper.

Selskapet som skal levere denne tjenesten er My Game og er i dag eid av blant andre Harald Strømme.

Da TV2 inngikk de første avtalene sto også Kjetil Siem som en av eierne av My Game, men han er nå ikke å finne på eiersiden lenger.

Norge er et lite land og i forhandlinger om norske fotballrettigheter er det ekstra lite. Man vet ikke hvem som er venn eller fiende eller om det er så viktig hvem man har med å gjøre så lenge pengesummene er store.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/