KOMMENTAR: Mener virkelig norske idrettsledere at det bør arrangeres OL i Tokyo denne sommeren?

Nok en gang ser vi et høyt spill om OL i Tokyo. Blir norsk idrett nok en gang en passiv deltager i dette spillet eller får vi se et mer offensivt lederskap fra norske idrettstopper?

Lekene i Tokyo ble utsatt fra i fjor til i år på grunn av den alvorlige koronasituasjonen og selv om situasjonen i mange land ser verre ut nå enn på samme tid i fjor insisterer IOC-president Thomas Bach på at lekene vil gå som normalt om seks måneder.

Enorme kostnader

Tidligere denne uken oppsto det rykter om at den japanske regjeringen har innsett at lekene må avlyses og at de heller må satse på å få arrangere lekene i 2032 etter at Paris og Los Angeles har arrangert lekene i henholdsvis 2024 og 2028.

Japan har brukt enorme summer på å arrangere OL og arrangørkostnadene skal ha økt med 22% på grunn av utsettelsen fra i fjor til i år.

Nå er prislappen på svimlende 160 milliarder kroner og ekstrakostnadene på grunn av utsettelsen er beregnet til ca. 30 milliarder kroner, ifølge offisielle beregninger.

De reelle kostnadene er trolig mye høyere fordi dette er kostnader som kun dreier seg om bygging av idrettsanlegg og organisering av lekene og ikke andre kostnader som for eksempel veibygging og ekstraordinære sikkerhetskostnader.

De totale kostnadene kan bli 400-500 milliarder kroner. Og det er før lekene i det hele tatt kommer i gang. Hvis de kommer i gang.

Like etter at ryktene om at den japanske regjeringen ville avlyse lekene lekket ut gikk IOC-president Thomas Bach kraftig ut og kalte det for «Fake News» og sammen med den japanske regjeringen sendte de ut en pressemelding om at planleggingen gikk som normalt.

Svarte-Per-spill

Han skal også i en telefonkonferansen med alle de nasjonale olympiske komiteene ha tilbudt seg å hjelpe til med å påvirke nasjonale myndigheter til å gi vaksine til utøvere og ledere som skal til Tokyo.

Dette Svarte-Per-spillet så vi for et knapt år siden også og det ser faktisk mer makabert ut nå enn i mars i fjor.

Da sendte IOC-president Thomas Bach hjem sine 500 ansatte i IOCs milliardpalass i Lausanne på grunn av koronaviruset, samtidig som han tviholdt på at OL skulle gå etter planen.

Daværende statsminister i Japan Shinzo Abe – som brukte lekene i Tokyo som et virkemiddel for å øke sine sjanser for å gjenvelges som statsminister – mente også at lekene burde gå som planlagt.

Dette dreier seg om penger. Blir lekene avlyst mister IOC enorme sponsor- og TV-inntekter og er det de som først sier at lekene ikke blir noe av må de også ta på seg en større andel av kostnadene enn om beslutningen tas av japanske myndigheter.

Sånn er arrangørkontrakten utformet.

Samme visa om igjen

Derfor ønsket Thomas Bach kvalifiseringer til OL velkommen i februar og mars i fjor, selv om smittetallene skøyt i været. Han var mer opptatt av at utøverne skulle kvalifisere seg til lekene, enn om det utsatte dem for koronafare.

Og samtidig som dødstallene steg i Italia (som også skal arrangere vinter-OL i 2026) satt han ringside i Olympia og så på at den olympiske ild ble tent for så å sende den ut på den mye omdiskuterte fakkelstafetten.

Fakkelstafetten ble kort tid etter avblåst, ikke fordi IOC mente fokuset burde ligge et annet sted, men fordi det samlet seg så mange mennesker langs veien at det var en fare for liv og helse.

Til tross for at det råder en viss optimisme etter at mange land har startet vaksineringen, har mange land de siste ukene innført enda strengere restriksjoner enn de innførte i mars i fjor.

Både innreiseforbud og bevegelsesforbud er innført i mange land, også i deler av Norge.

Ikke vet vi om alle som skal delta i OL i Tokyo greier å kvalifisere seg til leken heller fordi mesteparten av kvalifiseringsturneringer er avlyst eller kraftig redusert på grunn av korona.

Mange idrettsutøvere har også redusert treningen kraftig enten fordi de er redd for å bli smittet eller fordi de har fått strenge treningsrestriksjoner.

Press førte til utsettelse

I mars i fjor foreslo flere av medlemmene i organisasjonskomiteen til OL i Tokyo at de burde utsette OL i to år, til 2022. Direktøren for organisasjonskomiteen, Toshiro Muto mente at han ikke kan garantere for at leken blir starter 24. juli 2021.

I en samtale med statsminister Ahinzo Abe før han sammen med Thomas Bach utsatte OL, skal presidenten i organisasjonskomiteen til Tokyo-OL, Yoshiro Mori ha forslått for statsministeren at lekene burde utsettes i to år.

Abe skal ha brukt som motargument at en vaksine mot korona vil være på markedet i god tid før juli neste år, og at det derfor vil være trygt i Tokyo når den tiden kommer.

Der er vi ikke og spørsmålet er derfor hvorfor ikke ansvarlige idrettsledere henvender seg til IOC og gir dem en realitetssjekk.

I mars i fjor sendte IOC ut en pressemelding om at de ville bruke fire uker på å ta en beslutning om utsettelse eller ikke. Da gikk blant annet Canadas og Australias OL-komiteer ut og sa at de ikke vil sende utøvere til OL, hvis lekene gikk som planlagt.

Presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), Sebastian Coe, sa også like etterpå at det ikke gikk an å arrangere OL slik situasjonen var da.

Det danske idrettsforbundet (DIF) gikk i går ut og sa at avgjørelsen må komme raskt og at den bør dreie seg om utsettelse.

Er det forsvarlig å sende norske utøvere til Tokyo?

Det er et mysterium at ansvarlige idrettsledere greier å forsvare at 11.000 utøvere fra 206 nasjoner skal kunne reise til Tokyo til sommeren i den situasjonen vi er i nå.

Skulle OL arrangeres på tross av alle varsellampene som lyser, vil det mest sannsynlig bli arrangert uten eller med svært få tilskuere.

En japansk økonom har regnet ut at organisasjonskomiteen vil tape ca. 250 milliarder kroner i inntekter hvis lekene går uten tilskuere. Det er i hvert fall et språk IOC skjønner. Eller?

NIF og Idrettspresident Berit Kjøll støttet Thomas Bachs linje til det lengste i fjor og mente at fire uker var en god tidsramme for beslutninger. Hun var da i utakt med flere av sine kolleger i andre land, men snudde da presset mot henne økte og støttet til slutt en utsettelse.

– På bakgrunn av den høyst uavklarte situasjonen i Norge og i store deler av verden for øvrig, er det verken forsvarlig eller ønskelig å sende norske utøvere til OL eller Paralympics i Tokyo til 2020 før verdenssamfunnet har lagt denne pandemien bak seg, skrev hun i en pressemelding.

Det STORE spørsmålet nå er om situasjonen er så mye annerledes nå og om den øverste lederen i norsk idrett mener det er ønskelig å sende norske utøvere til OL eller Paralympics i Tokyo denne sommeren.

Har vi lagt pandemien bak oss?

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/