RETRO: «Bør vi tevle med Francos representanter?»

Skrevet av Arnt-Erik Selliaas, pensjonist, tidligere forlagsredaktør og sportsidiot

Alle sportsinteresserte i min generasjon husker «SportsManden». Den hadde like etter krigen et opplag på 100.000 og kom ut mandag og torsdag.

Alle som var interessert i fotball, friidrett, ski og skøyter kastet seg over avisa for å bli oppdatert.

Det var en enorm sportsinteresse i 1950- og 1960-årene. Både hovedstadsavisene og lokalavisene hadde store sportsredaksjoner, men da fjernsynet kom, fikk avisjournalistikken problemer, og «SportsManden» gikk inn i 1965 etter 53 år. Da var opplaget ca. 25.000.

Artikkelforfatter Arnt-Erik Selliaas

«Idrettsbladet INNSATS»

Men husker noen «Idrettsbladet INNSATS»? Det var et sportsmagasin som kom ut en gang i måneden fra juni 1947 til oktober 1953. På det meste hadde bladet et opplag på 40.000 og hadde en litt annen profil enn konkurrenten «SportsManden».

De hadde naturlig nok ikke nyhetsjournalistikk, men blant annet refleksjoner og kommentarer fra aktive idrettsutøvere. Sverre Farstad, Reidar Kvammen, Asbjørn Berg-Hansen (bokseren), Simon Slåttvik og andre av samtidens helter skrev både om idrettsprestasjoner og bidro med politiske og etiske perspektiver.

I ett nr. skrev for eksempel Sverre Farstad «Bør vi tevle med Francos representanter?» Bladet fikk overveiende positiv omtale i den øvrige pressen, men konkurransen med «SportsManden» og dagspressen ble for tøff, og i oktober 1953 gikk bladet konkurs.

Saken fortsetter under bildet.

Den eneste utgaven av Idrettsbladet kom ut i 1953.

I desember 1953 kom det et julenummer av et nytt blad i samme tradisjon som «INNSATS». Det het «Idrettsbladet» og hadde Arbeiderbladet-journalisten og den seinere SF-politikeren Finn Gustavsen som redaktør. Men det ble med bare dette nummeret.

Hadde fylt 100 år i år

Hvorfor skriver jeg dette nettopp i dag, 28. januar? Jo, for grunnleggeren og redaktør av «INNSATS» ble født for 100 år siden i dag.

De færreste forbinder nok noe med navnet Alf Borge i dag, men han er etter min mening verdt å minnes som en kreativ og produktiv sportsentusiast med mange jern i ilden.

Saken fortsetter under bildet.

Alf Borges bok om Hjallis.

Alf Borge var født i Tyssedal og var i 1930-årene medredaktør i bladet «Firkanten», organ for de fire idrettslaga i Odda. Under krigen kom han med i illegalt arbeid både i Odda og i Bergen.

I krigens sluttfase flyktet han til Sverige og kom med i polititroppene. Etter krigen ble han velferdsoffiser på Kjevik ved Kristiansand.

I 1947 startet han så sammen med vennen Kåre Ekeland i Stavanger «Idrettsbladet INNSATS». Etter kort tid flyttet redaksjonen til Oslo (Cort Adlers gt. 2) og ble værende der til konkursen i 1953.

Ghostwriter for Hjallis

I denne perioden var Borge ghostwriter på to bøker om «Hjallis»: «Harde løp» (1951) og «Siste runde» (1952).Etter at bladet gikk inn høsten 1953 flyttet Borge til Voss og ble boende der til han døde i 2014. Fra 1960 til 1970 drev han hotellvirksomhet i Voss. Ved siden av idrett var folkemusikk Borges store lidenskap.

Alf Borge ville fylt 100 år, 28. januar 2021.

Han var i mange år formann i Voss Spelemannslag, og ga ut fire bøker om «Spelemenn frå Voss og Hardanger». Den siste kom ut i 1997. Men den store helten var utvilsomt «Hjallis».

I 1997 ga han ut boken ««Hjallis» sitt liv i ord og bilder. En epoke i norsk skøytehistorie». Boken er en hyggelig leseopplevelse for skøyteinteresserte den dag i dag.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/