KOMMENTAR: NFF bør spille på lag med dem som protesterer mot deltagelse i VM i Qatar

Det dummeste lederne i NFF kan gjør nå er å gå til motangrep på grasrota i norsk fotball som ønsker boikott av VM i Qatar. Og det går an å spille på lag selv om man velger å delta i VM.

Det er den siste reportasjen fra den engelske avisen The Guardian som har fått norske supportere og klubber til å reagere og ført til at stadig flere supportere og eliteserieklubber krever at NFF boikotter VM i Qatar som sparkes i gang i desember 2022.

Skremmende tall

I reportasjen i The Guardian fikk vi vite at 6500 fremmedarbeidere eller slaver har dødd i Qatar siden landet fikk VM i 2010. Tallet kan være enda større, men det er usikkert om disse dødsfallene ene og alene skyldes VM-forberedelsene.

Det som er sikkert at det skyldes dårlig behandling av disse arbeiderne.

Protestene mot VM i Qatar kommer lovlig seint. Menneskerettighetsorganisasjoner og enkelte medier har i flere år rapportert om forferdelige forhold for disse arbeiderne.

Om den seine reaksjonen kommer fordi man tidligere ikke har brydd seg, fordi det har vært underrapportert eller fordi det er knappe tre uker til Norge skal begynne kvalifiseringen til dette mesterskapet er usikkert.

Kanskje er det en oppsamlet aggresjon mot NFF over lang tid som nå får sitt utløp i protester mot et VM som svært få egentlig ønsker skal finne sted og som kanskje mange ikke tror vi greier å kvalifisere oss til.

Dårlige strategier

Det som er sikkert er at NFF må forholde seg til det økende opprøret og at den dummeste strategien er å gå til motangrep mot dette opprøret eller komme med argumenter som bare fyrer opp stemningen ytterligere.

Når NFF går ut og sier at klubbene vil tape 100 millioner kroner på å boikotte mesterskapet understreker de nettopp at de ikke har skjønt hva dette dreier seg om.

Dette handler ikke om penger, men at supportere og klubber ikke ønsker å spille kamper på stadioner som er bygd av arbeidere som blir utnyttet på verste vis. Man tuller ikke med sånt.

Jeg tror neppe NFF kommer til å boikotte VM i Qatar, hvis landslaget i det hele tatt greier å kvalifisere seg.

Og istedenfor å komme med mange vikarierende argumenter, repetere klisjefylte utsagn om dialog og argumentere for at det ikke nytter for Norge å stå alene i denne saken, bør de heller forklare hvorfor de ikke boikotter mesterskapet.

Og samtidig komme med noen løsninger som kan rette opp litt av unnfallenheten som både fotballen, media og mange fotballsupportere har vist de siste ti årene.

Kroken på døra for VM-deltagelse

Hvis NFF boikotter VM i Qatar blir garantert Norge også nektet å spille i VM i USA, Mexico og Canada i 2026.

FIFA straffer dem som ikke følger regelverket. Som medlem i FIFA er man forpliktet til å delta i de turneringene som FIFA arrangerer.

Og for alt jeg veit kan UEFA komme med egne straffereaksjoner i tillegg.

Det samme vil skje hvis norske myndigheter presser NFF til å holde seg hjemme fra mesterskapet. Inngripen av statlige myndigheter fører til at NFF automatisk vil bli suspendert fra FIFA.

I så fall betyr en boikott av VM i Qatar at landslaget legges brakk i lang tid framover. Innen den tid har sikkert den nyansatte landslagssjefen Ståle Solbakken for lenge siden tatt over jobben til Kjetil Rekdal i Ham Kam.

Så hva kan NFF gjøre hvis de velger å stå imot kravet om boikott?

Fem tiltak for å rette opp gamle feil

For det første kan de være åpne på at de ikke har gjort nok i denne saken og/eller innrømme at de har vært naive.

For det andre kan de presse FIFA – gjerne sammen med sine nordiske kolleger som de hele tiden skjuler seg bak – til å få Qatar til å åpne opp for journalister kan reise fritt til og i Qatar helt til mesterskapet starter.

Dette er en metode som ble brukt foran OL i Beijing i 2008 og var kanskje det eneste vellykkede initiativet IOC hadde i disse lekene.

Da vil man kanskje skape en journalistisk hunger som til nå har vært fraværende og samtidig gi muligheter til å fortelle flere historier fra Qatar som både kan avdekke graverende forhold, men kanskje også skape litt balanse i rapporteringen.

For det tredje må NFF konsentrere seg om det de kan gjør innenfor fotballen og ikke unnskylde seg med at få andre boikotter Qatar.

Fotballen har side opp og side ned med etiske standarder og fremhever seg stadig vekk i alle kanaler og til alle tider som en organisasjon som tar menneskerettigheter og rasisme på alvor. Da er det på tide at man følger opp disse papirstandardene.

Hva med å ta opp disse temaene hver gang man er ute og reiser på kongresser og seminarer og fortelle om det man gjør når man kommer hjem? Hva med å begynne i dag?

For det fjerde kan NFF invitere spillere, kapteiner, fotballedere og supportere til seminarer og konferanser der man får informasjon fra fagfolk og feltarbeidere for å få et innblikk i det som skjer i og rundt Qatar – både på og utenfor fotballbanen. Det vil bidra til en opplyst debatt.

For det femte bør – slik Ståle Solbakken har vært tydelig på – la spillere som ikke ønsker å dra til VM av samvittighetsgrunner få slippe å dra uten at de blir straffet for det. Med en opplyst debatt kan alle spiller ta et valg på best mulig grunnlag.

David mot Goliat

Vi hører stadig fra NFF at Norge ikke kan flytte fjell i denne saken. Men de norske protestene har fått utenlandske medier til å skrive om dette og det kan få flere til å røre på seg.

Tyske Der Spiegel, franske Eurosport og engelske The Independent, i tillegg til svenske og danske aviser har brukt norske aksjoner som eksempel og det kan føre til at klubber og supportere i andre land følger etter og legger press på sine forbund.

Hvis det viser seg at andre tar etter og flere land og klubber krever boikott motbeviser det det norske fotball- og idrettsledere har uttalt i lang tid. Det nytter å stå aleine fordi noen først må starte hvis det i det hele tatt skal bli noe av.

Det er også noe NFF må tenke over, særlig i et land som ønsker å komme seg til VM og som vanligvis omtaler seg som David mot Goliat.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/