KOMMENTAR: FIFA er ikke interessert i dialog

Det er vanskelig å vite om alle dem som hevder dialog med FIFA og Qatar vil føre til endringer i menneskerettighetene i den lille ørkenstaten faktisk tror at det virker eller om de bare sier det fordi det er en lettvint måte å avfeie andre tiltak på.

I debatten om boikott av VM i Qatar blir nesten alle forslag og tiltak avfeid som naive og dem som idiotforklarer boikott gjør alt de kan for å relativisere virkemidlet boikott (såkalt whataboutism).

Man sammenligner dødstallene som er rapportert fra Qatar (og som det råder en viss tvil om) med hjemlandet fremmedarbeiderne kommer i fra, med dødstallene i nabolandene og vi har til og med fått vite at trafikkdøden i Norge er verre enn dødsfallene i Qatar.

Og vi har fått vite at grasrotaksjonen for boikott og som førte til at det er innkalt til ekstraordinært er udemokratisk, at dem som ønsker boikott er en måte å vaske vår egen samvittighet på og at en boikott faktisk kan få andre land til å boikotte ski-VM i Norge.

Det er jo nesten så man får lyst til å bli fremmedarbeider i Qatar. Tenk å få bidra til denne festen!

Alle disse argumentene mot boikott passer fint inn i manualen for sportsvasking som blant annet myndighetene i Qatar har utformet.

Dialog har de fleste troen på. Det er ikke naivt, men en langsiktig og god strategi, får vi vite. Og så får vi se Norge spille i VM, hvis vi kvalifiserer oss. Akkurat som om vi bryr oss om menneskerettigheter i Qatar.

På et hasteinnkalt møte med norske fotballklubber i forkant av fotballtinget tidligere denne måneden sa FIFAs generalsekretær Fatma Samoura at kun fem land i verden kunne arrangere fotball-VM hvis vi bryr oss om menneskerettigheter.

Det er henne og ledelsen i FIFA vi skal ha dialog med for å endre forholdene i Qatar og for å få menneskerettighetsstandarder inn i søknadsprosesser når vi skal tildele VM i tiden framover.

I en lang rekke med artikler i fjor sommer avslørte jeg sammen med Jan Jensen i Ekstra Bladet hvordan Fatma Samoura sammen med FIFA-president Gianni Infantino bryter alle interne retningslinjer og FIFAs etiske regelverk for å klamre seg til makten og for å kaste ut dem som faktisk bryr seg om at FIFA oppfører seg som en anstendig organisasjon som skal bidra til å utvikle fotballen i alle verdens kriker og kroker.

Vi hadde hemmelige båndopptak av møter i etiske komiteer og interne dokumenter der gjentatte brudd på retningslinjer blir rapportert inn og der det kommer fram at Samoura og Infantino sammen sørget for at dem som rapporterte om brudd på disse retningslinjene fikk sparken.

Internt var det flere som ønsket dialog om hvordan FIFA-presidenten skulle opptre for å følge retningslinjene. De ble avvist.

I disse dager foregår det intens etterforskning i Sveits der FIFA-presidenten står i fare for å bli tiltalt for korrupsjon og den forrige riksadvokaten i Sveits risikerer riksrettssak fordi han angivelig skal ha vært med på skjule Gianni Infantinos maktmisbruk.

Sentralt i disse anklagene står ulovlig bruk av private jetfly, blant annet betalt av myndighetene i Qatar og Russland. Det kan være brudd på både sveitsisk lov og det er garantert et brudd på FIFAs eget regelverk.

Det mest utrolige i denne sammenheng er at FIFA-presidenten ikke ser ut til å bry seg. De siste månedene har han reist rundt i et privat jetfly betalt av Qatar Airways for å påvirke valget i Det afrikanske fotballforbundet (CAF).

Gianni Infantino utpekte den sørafrikanske gruvemilliardæren Patrice Motsepe som sin kandidat og fikk utmanøvrert alle motkandidatene ved å reise til et titalls afrikanske land for å overbevise regjeringer og fotballtopper om at han var den riktige kandidaten.

På pressekonferansene etter å ha blitt valgt som CAF-president overlot Motsepe til en rådgiver å svare på spørsmål fra pressen, fordi han ikke ville svare på spørsmål fra pressen.

På disse reisene fikk Infantino korona, men allikevel fortsatte han reisingen. Det samme gjorde han for fire år siden da han også fikk valgt inn sin kandidat, Ahmad Ahmad fra Madagaskar. Han ble senere siktet for korrupsjon og ble tidligere i år utestengt i to år fra all fotball av FIFA etter først å ha blitt utestengt i fem år. Dette var orkestrert av Gianni Infantino for å bli kvitte en brysom person.

Det blir spennende å se hvordan det går med Infantinos mann i Afrika denne gang.

Til tross for omfattende reisevirksomhet de siste månedene og nærkontakt med afrikanske ledere i mange land holdt Infantino denne uken pressekonferanse via Zoom på grunn av koronasituasjonen.

På spørsmål fra utvalgte journalister etter styremøte i FIFA om menneskerettigheter i Kina sa han at alle som skal søke fotball-VM må tilfredsstille FIFAs menneskerettighetsstandarder. Men på spørsmål fra journalister om dette kom til å få betydning for en eventuell kinesisk VM-søknad i 2034, sa han:

– Menneskerettigheter betyr ikke at vi skal ekskludere. Jeg tror sterkt på at fotballens kraft kan føre til positive forandringer.

Han åpner altså opp for at Kina skal kunne få VM i 2034.

Både Qatar og Kina ble tildelt FIFA-turneringen Club World Cup selv om FIFA hadde kriterier for menneskerettighetsstandarder i sine retningslinjer. De blir brukt på en meget pragmatisk måte. Dette er Gianni Infantinos form for dialog.

Jeg er usikker på hvilken effekt boikott av VM har på menneskerettighetene i Qatar, men jeg er sikker på at dialog med FIFA ikke gjør situasjonen noe bedre.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/