Nytt Champions League-format klart

Midt i påskeuka 2021 ventes det at UEFA kommer med det nye Champions League-formatet som trer i kraft fra 2024. Her er noen detaljer om hvordan verdens største klubbturnering vil se ut.

Det nye Champions League-formatet, også kalt den «Den sveitiske modellen» og som trer i kraft fra 2024, vil for det første øke antall lag fra 32 til 36 lag og kampene settes opp etter et seeding-system der lagene blir rangert fra en til 36.

Fjerner gruppespill

Hovedgrepet er likevel at UEFA kvitter seg med gruppespill med fire lag i hver gruppe, slik det er i dag, og går over til en seriesystem der alle lag er garantert ti kamper – fem hjemmekamper og fem bortekamper.

Når alle har spilt ti kamper vil de åtte lagene med fleste poeng gå videre til cupspillet og de tolv siste lagene vil være ferdig i Champions League. De ti kampene settes opp basert på seedingen til de 36 lagene.

Lagene som havner på 9. til 16. plass skal spille playoff (hjemme og borte) mot lagene som havner på 17. til 24. plass. Kampene trekkes.

Når disse lagene har gjort opp for seg følger vinnerne i disse kampene de åtte lagene som havnet øverst på tabellen etter de ti første kampene. Da er det cupturnering med hjemme- og bortekamp, slik det er i dag. Det er en finalekamp.

I sluttspillet spiller førsteplassen mot nummer 16, andreplassen mot nummer 15 osv. De som ikke går videre i Champions League går direkte til sluttspillet i Europa League. Semifinalistene går automatisk videre til neste års Champions League.

Flere interessante kamper?

Argumentene for å gjøre det på denne måten er flere. Det selvsagte er at lagene som deltar skal tjene mer penger.

Men et annet argument er at alla kampene blir mer interessante fordi man ikke er slått ut av turneringen hvis man for eksempel taper de to første kampene .

I tillegg vil hvert lag møte flere lag med forskjellig kvalitet og på flere steder i Europa. Det skal skape større interesse flere steder vi Europa.

Alt dette skal øke interessen for Champions League ifølge UEFA og dem som har promotert denne løsningen.

De største ligaene får flere plasser

En av problemstillingene som det har vært mest debatt om er hvordan man kommer seg inn i Champions League fra de nasjonale ligaene og hvem som skal få de fire ekstra plassene.

UEFA har foreslått at én av disse plassene skal gå til laget som kommer på fjerdeplass i den femte beste ligaen. I dag er det Frankrike.

Det betyr at «The Big Five» (England, Tyskland, Italia, Spania og Frankrike) er garantert fire plasser i Champions League.

Videre virker det som UEFA ønsker å gi de tre andre plassene til lag basert på resultater i europeiske turneringer de fem siste årene basert på en koeffisient. Dette skal fungere som et sikkerhetsnett for lag som gjør det dårlig i nasjonale ligaer og skal sikre at store lag som har et dårlig år ikke faller utenfor det gode selskap. Det er i hvert fall slik kritikerne vurderer det.

Det betyr at lag i de fem største ligaene i Europa kan få med både fem og seks lag i Champions League basert på prestasjoner i Europa League og den nye Conference League-turneringen, selv om de har prestert dårlig i hjemlig liga i en eller to sesonger.

Motstanderne av denne ordningen mener at de tre siste plassene heller skal gå til serievinnere i andre land som i dag må spille kvalifiseringskamper for å komme seg til Champions League.

Det vil i så fall gi en åpning for at en norsk seriemester kan kvalifisere seg direkte til Champions League. Det er ikke tilfelle i den modellen som de største ligaene og klubbene ønsker å få innført.

Legger press på hjemlige ligaer

Detaljene om de fire ekstra plassene er ikke kjent enda og det er ventet kamp om fordelingen av disse plassene helt fram til turneringen starter i 2024.

Totalt vil det nye formatet gi 100 flere Champions League-kamper og laget som når finalen vil ha spilt 17 kamper, fire mer enn det de gjør i dag. Det betyr mer penger i kassa for alle.

Den sveitsiske modellen vil legge press på hjemlige ligaer og cupturneringer fordi kampkalenderen for de beste lagene vil bli mer tettpakket og hvis de må prioritere kamper er det mer sannsynlig at de går for kampene de tjener mest penger og ikke for det som blir oppfattet som meningsløse kamper på hjemmebane.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/