KOMMENTAR: Norsk deltagelse i OL i Tokyo handler ikke om 200 vaksiner

I Norge går diskusjonen om norske OL-utøvere skal gå foran i vaksinekøen. I Japan frykter 60% av befolkningen at innrykket av nesten 20.000 personer i forbindelse med OL og Paralympics vil bidra til å lamme koronaberedskapen i landet. Det er noe uverdig over hele debatten.

Det er et svarteperspill vi nå nok en gang ser utspille seg i forbindelse med OL i Tokyo. Lekene er allerede utsatt ett år og da det ble utsatt forrige gang gikk det lang tid før IOC og Japan besluttet å utsette lekene til denne sommeren. Da var smittetrykket lavt, men usikkerheten stor.

Økt frykt

Nå er smittetrykket langt høyere og man er sikker på at dette kommer til å øke. De største opposisjonspartiene i Japan og en stadig større andel av den japanske befolkning ønsker derfor ikke OL denne sommeren heller.

Stadig flere japanere er opptatt av å holde smittetrykket nede og er ikke så lystne på et stort innrykk av utlendinger som både vil legge beslag på japanske helseressurser og kanskje også legge til rette for en superspreder av koronaviruset. De stoler ikke på manualene IOC har laget i samarbeid med dyre PR-byråer.

Japans to største tennisstjerner Naomi Osaka og Kei Nishikori sier også nå at Japan bør vurdere å avlyse hele greia fordi frykten i Japan er så stor.

Japan har så langt greid seg bra gjennom koronapandemien sammenlignet med vestlige land som USA og Storbritannia, men langt dårligere enn andre asiatiske land.

Japan har til nå hatt i underkant av 650.000 koronatilfeller og ca. 11.000 dødsfall i en befolkning på ca. 126 millioner innbyggere.

Den siste tiden har smittetallene gått jevnt oppover i Tokyo og Osaka og der har de innført unntakstilstand og allerede forlenget denne til slutten av mai. Tokyo målte nylig sitt høyeste smittetall på tre måneder og Osaka sitt høyeste dødstall noen gang.

Knappe tre prosent av Japans befolkning har fått vaksine og bare en prosent er fullvaksinert. Parallelt med dette har vi i Norge fått opp vaksinedampen og begynt å unne oss luksusen å diskutere om noen av dosene skal brukes på friske, unge idrettsutøvere.

Ingen Plan B

Utviklingen i Japan fikk IOC-president Thomas Bach til å avlyse sin planlagte tur til Japan denne uken og som har ført til at fakkestafetten er kraftig amputert mange steder og enkelte steder avlyst.

Likevel har IOCs visepresident John Coates sagt at det ikke finnes en Plan B. The show must go on, ifølge IOC.

Hvorfor tar det så lang tid å bestemme seg for om lekene skal gå sin planlagte gang eller ikke?

Svaret er penger og pengene kommer fra media og sponsorer. Ca. 75% av inntektene til IOC kommer fra medieinntekter og nesten 20% fra sponsorer. I en olympisk periode (fire år) drar IOC inn ca. 50 milliarder kroner fra disse inntektskildene.

Det betyr at IOC ikke er så opptatt av tilskuere, men mer interessert i TV-tittere. IOC hadde ingen problemer med at Japan nektet utenlandske tilskuere adgang til lekene. Men de har store problemer med svarte skjermer.

I samlet sum har IOC bidratt med en svært liten andel av de totale kostnadene til lekene i Tokyo. Kostnadene til lekene er i ferd med å klatre til 350-400 milliarder kroner og av dette bidrar IOC kanskje med 20 milliarder. Dette dekker ikke helsekostnadene til utøverne som måtte bli syke eller andre uforutsette kostnader.

Hadde det ikke vært for disse enorme TV-avtalene og store sponsoratene (japanske Dentsu bidrar med enorme summer til organisasjonskomiteen og var drivkraften bak søknaden om OL) hadde lekene for lengst vært avlyst.

Er vaksine løsningen?

For selv om IOC har laget svære manualer (playbook) for hvordan utøvere skal te seg for å ikke bli smittet eller bidra til smitte (de må lufte rommene hver time!) så virker det heller ikke som utøverne er så viktig.

Mange idretter sliter med å arrangere kvalifiseringer til lekene og utøvere har begynt å trekke seg fra lekene fordi de mener det ikke er forsvarlig å delta enten på grunn av smittetrykket eller fordi de i lang tid har vært forhindret fra å delta i trening og konkurranser.

Midt oppi alt dette har IOC inngått en avtale med vaksineprodusenter om at olympiske deltagere skal få vaksine hvis de ønsker det og hvis nasjonale myndigheter tillater det.

Det har bidratt til at vi nå i Norge sitter og diskuterer vaksine til norske OL-utøvere.

I denne sammenheng er det lett å bli anklaget for å være moralist hvis man trer inn i den norske vaksinedebatten, særlig av dem som jobber i media (eller senderettigheter til OL eller til andre arrangementer der dette også kan bli tema) eller av dem som bruker mye av livet sitt på å kalle andre moralister.

Uansett: Dette dreier seg ikke om 200 vaksiner eller hvor lang tid det tar å vaksinere disse utøverne. Det dette dreier seg om er om det er forsvarlig å reise til OL i Japan akkurat denne sommeren og om man ønsker å bidra til å skape frykt hos befolkningen i Japan og til en eventuell belastning av det japanske helsevesenet i tilfelle viruset skulle spre seg raskt blant dem som deltar i OL.

Og når IOC-president Thomas Bach holder seg unna Japan, hvorfor ikke norske utøvere? Han har sikkert allerede fått sine doser med vaksine.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/