Qatar-kritiker sporløst forsvunnet

Fem menneskerettighetsorganisasjoner slår nå alarm etter at den kenyanske sikkerhetsvakten Malcolm Bidali forsvant for åtte dager siden. Han sitter i varetekt hos sikkerhetsmyndighetene i Qatar, men ingen vet hvor han befinner seg.

Det er Amnesty, Human Rights Watch, MigrantRights.org, FairSquare og Business & Human Rights Resource Centre som sammen i en pressemelding etterlyser Bidali og samtidig spør om det er noen sammenheng mellom lovnadene myndighetene i Qatar (og FIFA) lover om bedre kår for fremmedarbeidere i Qatar og måten de faktisk behandler dem på.

Les pressemeldingen her.

Pressemelding der fire menneskerettighetsorganisasjoner etterlyser kenyaneren Malcolm Bidali som er forsvunnet på mystisk vis i Qatar.

Store ord på møte med fotballforbund

I møtet FIFA-president Gianni Infantino, organisasjonskomiteen for VM i Qatar (Supreme Committee for Delivery & Legacy) og flere NGOer som opererer i Qatar holdt med NFF og et tjuetalls andre fotballforbund,mandag 10. mai ble dem som kom med kritiske merknader beroliget med at forholdene i Qatar blir stadig bedre, takket være VM.

De fikk også vite at det er full ytringsfrihet i landet og at det ikke legges begrensninger på journalister som dekker sportsarrangementer i Qatar.

I pressemeldingen til de fem menneskerettighetsorganisasjonene (som kommer ut kun tre dager etter FIFA-seansen som var et resultat av den økende kritikken mot Qatar og FIFA) påpeker de at det i så fall er vestlige NGOer og journalister som nyter godt av disse rettighetene og at Malcolm Bidali, som ved siden av å være en dårlig betalt sikkerhetsvakt, bruker fritiden sin på å rette søkelys på de elendige forholdene for fremmedarbeidere i Qatar, ikke får samme behandling, nettopp fordi han kommer fra et land som bidrar med mange fremmedarbeidere til Qatar.

Skrevet mange artikler om dårlige arbeidsforhold i Qatar

På nettsiden til migrant-rights.org har Bidali det siste året skrevet en rekke kritiske artikler om forholdene i Qatar, forhold som myndighetene i Qatar og FIFA mener ikke lenger eksisterer.

Han har skrevet om at minimumslønnen de er lovet ikke er en realitet, at de blir nektet adgang til møte kjærester og livsledsagere, om at varslersystemet (whistleblowing) som Qatar har innført og som Supreme Committee for Delivery & Legacy skrøyt av for de 25 fotballforbundene på mandag ikke fungerer, og om hvordan fremmedarbeidere blir lurt for penger når de kommer til Qatar. For å nevne noe.

Nå er Malcolm Bidali sporløst borte og flere menneskerettighetsorganisasjoner og arbeidskolleger er bekymret for hans helsetilstand og også for at dem som avdekker kritikkverdige forhold i Qatar, men som ikke er fra et vestlig land, bare kan stues vekk uten at noen bryr seg.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/