DEBATT: «Om Qatar ikke er langt forbi grensa, da finnes det ingen grense for hva norsk fotball tillater seg»

Skrevet av Ole Kristian Sandvik, styremedlem i Norsk Supporterallianse (NSA)

Det er nok ingen overraskelse at NFFs Qatar-utvalg er delt i synet på boikott. Jeg skulle ønske at dialoglinja som er ført hadde ført til gode bedringer i Qatar. Det har ikke skjedd.

Det er heller ikke noe som tilsier at Qatar enten vil, eller kommer til, å gjennomføre gode nok endringer  frem til mesterskapet. Derfor er boikott det riktig å gjøre. En boikott er modig, ambisiøst og gjør idretten mer inkluderende og trygg for alle.

Artikkelforfatter Ole Kristian Sandvik er en av to som utgjorde et mindretall i NFFs Qatar-utvalg og ønsket boikott av VM i Qatar. Han deltok i utvalget i supporterrepresentant og styremedlem Norsk Supporterallianse (NSA)

Qatar bedriver moderne slaveri og strukturell rasisme. Qatar straffer skeive. De bryter menneskerettighetene systematisk. De har så jævlige arbeidsforhold at minst 6.500 arbeidere har dødd siden de ble tildelt mesterskapet. Og de kjøpte seg til VM. Og de bortførte nylig en aktivist. Det er de harde realitetene.

Fotballen har et selvstendig ansvar for å stå opp for hva som er rett. Vi kan ikke se til alle andre uten å handle selv. Det er viktig at norsk fotball setter en grense for hva vi tillater oss å være med på. Om Qatar ikke er langt forbi den grensa, da finnes det ingen grense for hva norsk fotball tillater seg.

Dessverre så viser utvalgets arbeid at fotballen har sviktet fundamentalt. Både FIFA og NFF har sviktet i arbeidet med å bedre forholdene i Qatar og sørge for at fotballens kjerneverdier gjelder for alle.

VM i Qatar er ikke bare et virkemiddel i propagandaapparatet til et diktatur som systematisk bryter menneskerettighetene. VM i seg selv har skapt mye menneskelig lidelse og dødsfall. Dette er et problem som fotballen har skapt og både NFF og FIFA har vist seg å være totalt evneveike i å rydde opp i.

Avslutningsvis så tenkte jeg å si noe om de økonomiske konsekvensene og om tallene NFF har lagt fram i løpet av debatten de siste månedene.

For det første er det utrolig viktig å påpeke at disse tallene gjelder om Norge trekker seg fra kvaliken – noe NFF er de eneste som har tatt til orde for.

Den 4. mars gikk NFF ut i media og estimerte et tap på 100 millioner. Senere på kvelden hadde tallet plutselig doblet seg. Siden har forbundet hatt god tid til å skaffe seg mer presise tall. Utvalget fikk presentert en del tall i starten av mai.

Josimar tok noen kjappe telefoner til noen av sponsorene til NFF. Og med de telefonene forsvant rundt 25% av de forventede tapene. Den jobben NFF har gjort for å snekre sammen disse tallene er rett og slett ikke bra nok.

Utvalget er særs tydelig på at NFF må presentere forbundstinget med konsekvensanalyser som er grundigere enn det utvalget har fått. Det inkluderer selvfølgelig de økonomiske tallene. Vi sier videre at det er på tide at NFF setter i gang noen prosesser som ser på de juridiske konsekvensene. Dette burde ha blitt gjort for lenge siden

PS: Dette var innlegget holdt Ole Kristian Sandvik på pressekonferansen der NFFs Qatar-rapport ble presentert. Han fikk holde et eget innlegg som representant for mindretallet.

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/