KOMMENTAR: FIFA-president Gianni Infantino bruker Saudi-Arabia for å knekke UEFA

Denne uken arrangerer FIFA sin 71. kongress. Det pleier å være lite debatt på slike kongresser, men denne gang er det ventet at det saudiske fotballforbundet får det til. De har foreslått at fotball-VM for menn og kvinner skal spilles annethvert år. Dette er nok en gang en krigserklæring mot UEFA.

Midt i debatten om Qatar og menneskerettigheter er det viktig å huske at Saudi-Arabia har karret til seg stadig mer innflytelse i internasjonal fotball og at FIFA-presidenten har brukt deres penger og innflytelse for å få gjennomslag for sine prosjekter. Dette har provosert UEFA og det bør provosere flere.

Bitre fiender plutselig venner?

Det har i flere år vært bitter uvennskap mellom Gianni Infantino og UEFA-president Aleksander Ceferin, og hovedårsaken er Gianni Infantinos ønske om nye cuptureninger, blant annet et utvidet Club World Cup og et globalt Nations League sydd etter lesten til UEFAs Nations League-turnering, men kontrollert av FIFA.

Det vakte derfor oppsikt da Gianni Infantino både i januar og april i år sammen med UEFA-presidenten gikk hardt ut mot lagene som ønsket å etablere en europeisk superliga.

I januar gikk han til og med ut med en pressemelding sammen med Ceferin og truet spillere på lag i en eventuell superliga med utestengelse fra VM i Qatar, men tonen var mer dempet i april.

Jeg tror neppe at han har fått kalde føtter, men heller at Gianni Infantino (nok en gang) har spilt et dobbeltspill for å fremme sine egne interesser, blant annet å få til et utvidet Club World Cup.

Dokumenter avslører planer om global superliga

Idrettspolitikk.no sitter på et ti siders dokument der tolv navngitte klubber, identisk med tolv av klubbene i superligaprosjektet, skal delta i et utvidet VM for klubblag fra 2023.

Planene er et klubb-VM skal avholdes i januar og varer i tre uker.

Noe av innholdet i dokumentet ble nevnt av AFP og The Sun i januar da ryktene om de nye superliga-planene begynte å spre seg. Og etter at superligaprosjektet sprakk etter 48 timer i april har Le Monde, Ekstra Bladet, Josimar og The New York Times gjort en del av innholdet i dokumentet kjent.

I formatet som foreslås i dokumentet er det inngått en avtale med en organisasjon eller person med kodenavn WO1 som skal tilføre turneringen et beløp på ca. 10-12 milliarder kroner.

De tolv superligaklubbene skal være sikret til sammen ca. 3-4 milliarder kroner bare ved å delta i turneringen. Legger vi på summene som de samme lagene ville fått i en europeisk superliga snakker vi om en årlig sum på 6-8 milliarder kroner per lag.

Flere kilder peker på at det er Gianni Infantino som står bak kodenavnet WO1. Presidenten i det spanske fotballforbundet, Javier Tebas og som også sitter UEFAs eksekutivkomite har fortalt spanske medier at Infantino ønsker en slik turnering for å svekke UEFAs sterke posisjon og for å flytte makt fra UEFA til FIFA.

Skal vi tro dette dokumentet skal Gianni Infantino altså ha støttet deres forslag som et ledd i en egen plan om å etablere en ny global turnering med 32 lag.

Disse detaljene vil garantert øke konflikten mellom FIFA og UEFA, men den vil også bringe konflikten mellom Qatar og Saudi-Arabia opp på et nytt nivå.

For like etter at superligaprosjektet sprakk seilte Qatars mektige mann Nasser Al-Kheilafi opp som president i den mektige klubborganisasjonen ECA og ble en sentral støttespiller til UEFA-president Aleksander Ceferin. Al-Kheilafi sitter også i UEFAs eksekutivkomité.

Han kan bli en god alliert neste gang Infantino og Saudi-Arabia ypper seg.

Kommentaren fortsetter under Twitter-meldingen

På lag med Saudi-Arabia

En ny utvidet global klubblagsturnering har vært på agendaen helt siden Gianni Infantino ble valgt til FIFA-president i 2016 og har vært ett av de mange kontroversielle forslagene til FIFA-president Gianni Infantino. Ikke bare for at det foreslås en turnering på 32 lag, at den vil sprenge en allerede tett kampkalender og at turneringen vil kick-starte i Kina.

Men også fordi ideen skal ha kommer fra et privat konsortium som Infantino ikke ville fortelle hvem som sto bak.

Senere har det vist seg at det er japanske finanskonsortiet Softbank, med Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater (UAE) som sto bak.

Dette reagert UEFA sterkt mot, både fordi de misliker hemmeligholdet til Infantino, men også fordi de ikke liker at private investorer skal være medeier i turneringen.

Mye tyder derfor på at Gianni Infantinos støtte til UEFA i protestene kun var et spill for galleriet fordi han skjønte at det ikke ble noe av, i hvert fall ikke i denne omgang.

Det er i denne sammenheng vi må se det saudiske forslaget om VM annethvert år.

Gianni Infantino finner støttespillere som støtter hans kamp mot UEFA og som kan bidra med pengene han trenger for å realisere sine prosjekter. Og han skyr ingen midler.

Et fotball-VM annethvert år vil konkurrere med fotball-EM og det vil sannsynligvis også ta livet av UEFAs idé om en global Nations League-turnering, som vil øke kvaliteten på den europeiske kampkalenderen.

Forslag om en Global Nations League skrinlegges

Forslaget om en global Nations League (lik den som er innført i Europa) ble foreslått av UEFA allerede i 2017.

Utgangspunktet var at uviktige treningskamper skulle byttes ut med kamper med betydning og dermed også øke inntektene.

Forslaget var å arrangere turneringen hvert annet år – midt mellom hvert fotball-VM.

UEFAs forslag var at det skulle spilles gruppespill på hvert kontinent og et sluttspill med de beste lagene i hver gruppe.

Basert på forslaget utarbeidet en arbeidsgruppe i FIFA tre forskjellige turneringsmodeller:

  1. En turnering slik UEFA foreslo og med det samme systemet med opprykk og nedrykk, slik Nations League fungerer i Europa i dag.
  2. En turnering der noen kontinenter spiller i samme gruppespill og der det spilles finalespill mellom de fire beste lagene etter gruppespillet.
  3. Mange mini-turneringer på tvers av kontinentene.

Konklusjonen til arbeidsgruppa var at ideen om en global Nations League måtte utsettes.

Saudi-Arabia tar scenen igjen

Nå dukker altså ideen om å fylle opp kampkalenderen med landskamper igjen og det er Saudi-Arabia som står bak forslaget.

Vedtaket blir neppe vedtatt, men det er satt på dagsorden og gjennom Saudi-Arabia prøver Gianni Infantino også denne gangen å gå UEFA i næringa.

Gianni Infantino har lenge spilt på lag med Saudi-Arabia. Da Saudi-Arabia og mange naboland startet en boikott av Qatar i 2017 gikk Infantino med på å lage å lage en mulighetsstudie om å spre VM til Qatars naboland, også .

Prosjektet ble skrinlagt, men Infantino har helt siden da knyttet stadig sterkere kontakt med sine venner i Saudi-Arabia.

Han har blant annet deltatt i en vakker reklamekampanje for framskrittene Saudi-Arabia har gjort de siste årene.

Kommentaren fortsetter under tweeten.

Når eller hvis fotball-VM for kvinner og menn blir arrangert annethvert år er jeg sikker på at Saudi-Arabia står klar til å arrangere et av mesterskapene.

Jeg er også ganske sikker på at Gianni Infantino vil støtte dette. Derfor er resultatet av kampanjen som føres om VM i Qatar viktig. Den stopper nemlig ikke i Qatar.

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/