KOMMENTAR: Hva mener idrettspresidenten om IOCs koronakontrakt?

Kulturminister Abid Raja og idrettspresident Berit Kjøll er vinglete og passive når det gjelder koronahåndteringen av norsk toppidrett. Det er forvirrende å forholde seg til hva de mener og reglene de forvalter er vanskelig å forstå.

Oppgitthet preger det norske ishockeylandslaget etter exiten i ishockey-VM i Riga i Latvia.

Ikke på grunn av en beskjeden plassering i mesterskapet, men fordi de norske spillerne som ønsker å se familien i Norge må rett på karantenehotell i tre dager før de eventuelt kan dra hjem til familien for å fullføre koronakarantenen hjemme.

Forskjellsbehandling

De mener de blir forskjellsbehandlet sammenlignet med fotballen. Ishockeylandslaget har til sammen vært syv uker borte fra hjem og familie, blant annet fordi de måtte legge oppkjøringen til Danmark på grunn av strenge koronarestriksjoner i Norge.

Spillerne som bor og spiller i Sverige kan dra rett hjem til sine familier. Ikke rart de føler at de blir forskjellsbehandlet.

Ishockeylandslaget har levd under et strengt testregime under VM, men må altså rett på karantenehotell og testes en gang til før de kan reise hjem til familien.

Begrunnelsen er importsmitte og i denne sammenheng virker det som om de blir likestilt med en helt vanlig sydenturist. Men noen sydenturister er ikke som andre sydeturister.

Samtidig som ishockeyguttas VM-exit sto fotballandslagets trener Ståle Solbakken og forsvarte Erling Braut Haalands bytur i Spania, to dager før landskamp mot Luxembourg i nettopp Spania. Privatlandskampene som skal spilles denne uka spilles der på grunn av norske koronaregler.

Det nye, norske vidunderbarnet Braut Haaland dro to dager før de andre til Spania for å dra på byen, en bytur som Solbakken ikke mente var noe annerledes enn å hente ungene i barnehagen.

I denne saken ble plutselig kulturminister Abid Raja opptatt av å ikke uttale seg i enkeltsaker.

Jeg kan tenke meg at en del av ishockeygutta for en gang skyld kunne tenke seg å bytte ut bytur med nettopp å hente ungen i barnehagen.

Kommentaren fortsetter under Twitter-tråden.

Toppskårer på bytur

Braut Haaland kan dra hjem til Tyskland etter landskampene og trenger ikke forholde seg til norske regler og de hjemlige norske spillerne kan reise hjem fordi de har fått unntak fra koronabestemmelsene, selv om de bare har vært på privatlandskamp.

Heller ikke håndballaget Vipers som i helgen vant Champions League slipper unna karantenehotell.

Unntaket gjelder for utøvere som er kandidater til OL og Paralympics i Tokyo, samt fotballandslaget. Dette reagerer landslagstreneren i ishockey Petter Thoresen sterkt på. Til VG sier han:

– Det må være likhet for loven. Vi har verdens beste håndballag (Vipers); fotballandslaget er kanskje rangert som nummer 30 i verden, håndball nummer en, vi rundt 12–13. Jeg vil ikke bebreide fotballen. De har søkt. Men det er forskjellsbehandlingen. Den irriterer meg grenseløst. Det er natta, sier Petter Thoresen.

I en pressemelding fra Kulturdepartementet heter det at «Det er avgjørende at importsmitten holdes så lav som mulig for å kunne opprettholde kontroll over covid-19-pandemien. Karantenehotell er et viktig virkemiddel for å redusere importsmitte, samtidig som det beskytter både personer i egen husstand og befolkningen generelt for importsmitte».

Dette er et generisk svar som ikke tar noe høyde for hva du har gjort for å hindre smitte da du var i utlandet.

Radarparet Raja og Kjøll

De store hoggestabbene i munnhuggeriet som har oppstått er kulturminister Abid Raja og idrettspresident Berit Kjøll. Og det er kanskje ikke så rart.

Abid Raja har vist seg som en vinglete og svak minister for idretten (også) i dette spørsmålet og hele tiden henvist til at dette er regjeringens beslutning og ikke hans ønske.

Men han har aldri vist kortene sine og sagt hvordan han har forsvart idretten eller prøvd å vise fram idrettens egenart akkurat i dette spørsmålet. I ubehagelige spørsmål gjemmer han seg bak en regjering som ikke har vist mye velvilje overfor norsk idrett akkurat i dette spørsmålet.

Det er fortsatt vanskelig å forstå hvorfor det åpnes opp for byturer og sammenstimlinger på kjøpesentre når det ikke åpnes opp for breddeidrett for dem over 20 år og en tilskuerbegrensning på 50 på arenaer som tar 20.000 tilskuere.

Inntrykket er at idrettspresident Kjøll har vært en nær venn av regjeringen i koronaspørsmål og vært mer interessert i kompensasjonsordninger enn å kjempe for aktivitet i bredden og for en felles plattform for eliteidretten.

På idrettstinget i helgen hyllet hun både Abid Raja og statsminister Erna Solberg for samarbeidet i denne tiden. En merkelig øvelse når store deler av norsk idrett er svært uenig i behandlingen av idretten akkurat nå, særlig breddeidretten.

IOCs ansvarsfraskrivelse

Men det stopper ikke der. Berit Kjøll støtter oppladningen til de norske OL- og Paralympics-utøverne som forbereder seg til OL i Tokyo. De har karanteneunntak på lik linje med fotballandslaget.

Japan er i stor krise på grunn av økende koronasmitte og sterk motstand i lokalbefolkningen på grunn av økt smittetrykk.

I denne situasjonen har IOC sendt ut et eget skjema til alle deltagerne i OL der de ber dem signere på at de ikke kan saksøke IOC skulle de bli syke eller dø av korona. Dette er en helt ny paragraf som IOC har innført i deltagerkontrakten og viser at selv om de hevder at lekene er helt trygge, så tror de ikke helt på det selv.

Hvis idrettspresidenten skal være konsekvent så bør hun enten protestere på denne kontrakten eller fortelle hele verden at norske OL- og Paralympics-utøvere også må på karantenehotell når de kommer hjem. Det vil sikkert Abid Raja støtte, selv om han er imot.

Kontrakten som IOC vil at norske deltagere skal underskrive

Del 1 av kontrakten som IOC vil at norske utøvere skal signere.
Del 2 av kontrakten som IOC vil at norske utøvere skal signere.
Del 3 av kontrakten som IOC vil at norske utøvere skal signere.

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/