Nye avsløringer om uholdbare forhold for fremmedarbeidere i Qatar

Den tyske journalisten Benjamin Best har laget flere kritiske reportasjer om Qatar og fotball-VM i 2022. Denne gangen har han tatt utgangspunkt i brevet de nordiske fotballforbundene sendte FIFA der de ba om at forholdene i Qatar måtte kartlegges og forbedres.

Se Benjamin Bests ni minutter lange reportasje her.

Bakteppet til reportasjen er arrestasjonen av den kenyanske sikkerhetsvakten Malcolm Bidali som snart har vært i varetekt hos sikkerhetspolitiet i Qatar uten å få tilgang til advokat og den første tiden uten å få vite hva han var siktet for.

Senere har sikkerhetspolitiet sagt at de tok ham i varetekt fordi han var en trussel mot rikets sikkerhet. I reportasjen følger Best og hans team opp Bidalis kenyanske kolleger, som blant annet sier at de kan bli arrestert og kastet ut av Qatar hvis de publiserer Youtube-videoer av arbeidsforholdene i Qatar.

I reportasjen stilles det store spørsmålstegn ved Kafala-systemet, som mange organisasjoner som ILO og ITUC sier er i ferd med å forsvinne, fordi det viser seg at lovverket enten omgås av firmaer som sier de følger de nye retningslinjene til myndighetene til Qatar og at personer med koblinger til kongefamilien er med på å undergrave systemet.

I reportasjen får vi vite at Bidalis kolleger blir truet med store bøter og andre sanksjoner hvis de bytter jobb eller krever mer i lønn. Stikk i strid med de siste rapportene til for eksempel ILO.

Les også:

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/