KOMMENTAR: Regnbueflagget er ikke propaganda

Ikke uventet ble det bråk da RBK-trener Åge Hareide kalte Pride propaganda og sa at han ønsket å holde idretten og fotballen helt fri for politikk og andre propagandasaker. I denne saken som i fotballen for øvrig er det viktig å ta ballen og ikke personen.

Åge Hareide mener at man ikke skal bruke idretten til sånt. Da han skulle forsvare seg i Dagsnytt 18 senere på dagen etterlyste han retningslinjer fra UEFA for hvordan man skulle forholde seg i slike saker. Det er noe hjelpeløst over det hele.

Noe mer enn ytringsfrihet

Noen har fått det han sier til å dreie seg om ytringsfrihet. Og til en viss grad er det det. Alle bør få si det de vil, så fremt de også tåler å bli sagt imot. Det ble Hareide ettertrykkelig i denne saken. På den andre siden blir diskusjonen om ytringsfrihet et lite sidespor.

For det første fordi Åge Hareide representerer RBK som har egne vedtak på hva klubben står for om Pride, regnbueflagg og andre menneskerettighetsspørsmål.

RBK var raskt ute og tok avstand fra uttalelsene til Hareide, simpelthen fordi det han sa ikke er forenelig med RBKs verdier. På den måten var Hareide utro mot verdigrunnlaget til klubben han trener. Det bør få konsekvenser for ham internt.

Ved siden av at Hareide ikke har satt seg inn i RBKs verdigrunnlag eller er uenig med verdigrunnlaget til klubben han trener er det en total misforståelse at Pride og regnbueflagget er propaganda eller en snikinnføring av politikk i fotballen.

Trøbbel i München

Det viser UEFA og FIFAs (og NFFs) egne retningslinjer og kampanjer som sier at mangfold og ikke-diskriminering er en naturlig del av fotballen. Det er nettopp det regnbueflagget symboliserer. Det er de som argumenterer for at Pride er politikk som gjør det politisk, ikke omvendt.

Menneskerettigheter og likeverd blir nemlig politikk når man lar seg presse til å omgå egne verdier, for eksempel av mektige personer internt i UEFA eller FIFA, eller av politikere som bruker fotballen som et politisk virkemiddel for å fremheve seg selv og som blir provosert av at noen ødelegger dette glansbildet med et regnbueflagg.

Under fotball-EM nektet UEFA München å lyse opp Allianz Arena med regnbuens farger i kampen mellom Tyskland og Ungarn. Søknaden ble sendt inn før mesterskapet startet og med en generell begrunnelse kamp mot homofobi og intoleranse.

Under mesterskapet argumenterte UEFA med at de avslo søknaden om å lyse opp stadion fordi begrunnelsen til borgermesteren i München under mesterskapet var å protestere mot den homofiendtlige lovgivningensom nylig er vedtatt i Ungarn og satt i verk av statsminister Viktor Orban.

I denne saken farer UEFA både med løgn og de har helt glemt sine egne verdier.

Og til Åge Hareides opplysning: det står mye om dette på både UEFAs og FIFAs hjemmesider.

Alt ligger til rette for regnbueflagget

I mars i år markerte FIFA-president Gianni Infantino Den internasjonale dagen for å fjerne rasisme. Til denne dagen laget FIFA en egen nettside der de fremhever Gianni Infantino og FIFAs innsats mot rasisme og alle annen diskriminering de siste årene.

Sjekk nettsiden INFANTINO: FIFA EMBRACES ITS RESPONSIBILITY TO LEAD THE FIGHT AGAINST DISCRIMINATION

Infantino bruker Black Lives Matter og apartheidpolitikken i Sør-Afrika som bakgrunn for sine uttalelser på nettsiden og sier at FIFA skal kjempe mot alle former for rasisme på og utenfor banen. Men han bruker også samlebetegnelsen diskriminering.

På FIFAs sider lenkes det til flere FIFA-dokumenter som gir retningslinjer for hvordan denne kampen skal kjempes og det nevnes en rekke tiltak som er iverksatt for å fjerne diskriminering i fotballen.

Leser du disse dokumentene og tar dem på alvor finner du fort ut at dette ikke dreier seg om å utnytte fotballen politisk, snarere tvert imot. Det er å avpolitisere likeverd, menneskeverd og menneskerettigheter.

Året i forveien og i forbindelse med Black Lives Matter gikk FIFA ut med en meget sjelden uttalelse om politiske ytringer på fotballbanen og sa at de nasjonale forbundene måtte bruke «sunn fornuft» og være fleksible i sin tolkning av regelverket, som forbyr politiske, religiøse og personlige ytringer eller bilder på fotballbanen.

FIFA og Infantino støttet med andre ord spillerne som setter seg på kne før avspark for å protestere mot politibrutalitet.

Vi bør ta FIFA på alvor de få gangene de sier noe fornuftig.

Og det samme gjelder UEFA.

#EqualGame

Gjennom hele EM og i forbindelse med Champions League-kamper i året som er gått har vi blitt bombardert med #EqualGame-kampanjen til UEFA.

Den startet i 2017 og er en kampanje mot diskriminering og en kampanje for at alle skal føle seg velkommen i fotballen. Regnbueflagget passer fint inn i denne kampanjen og bør på ingen måte karakteriseres som propaganda.

Den første #EqualGame-prisen UEFA delt ut gikk til den georgiske fotballspilleren Guram Kashia på den nederlandske klubben Vitesse Arnhem som bar kapteinsbånd med regnbuefargene å støtte LGBT-bevegelsen. For dette ble Kashia kraftig trakassert i hjemlandet og UEFA valgte å gi ham en pris for innsatsen han gjorde for inkludering og likeverd i fotballen.

Da UEFA-president Aleksander Ceferin delte ut prisen, sa han: «Jeg hyller Guram for hans sterke karakter og mot. Guram har tatt et viktig standpunkt ved å støtte LGBT-samfunnet og kjempe for likeverd og fortjener derfor denne prisen».

Når UEFA ikke tillater regnbuelys på en fotballstadion under en EM-kamp er det både hult og provoserende. Det hadde kanskje gjort innsatsen til Guram Kashias og alle andre som ønsker å markere seg på samme måten litt enklere?

Og kanskje det blir lettere å stå fram med sin legning? Det er tross alt ikke så mange åpne homofile i fotballen, i hvert fall ikke på herresiden. Å kalle Pride politikk og propaganda kan bidra til at få ønsker å stå fram.

Det er tross alt det mest sentrale her.

Både UEFA og FIFA har retningslinjer for at fotballen ikke skal brukes politisk, men disse retningslinjene brytes konstant av lederne av de samme organisasjonene.

Gianni Infantino dro denne måneden til Russland for å besøke Vladimir Putin for å planlegge fotball-VM i Qatar i 2022(!) og UEFA har gitt EM-kamper både til Aserbajdsjan og Ungarn som bruker disse kampene for alt det er verdt politisk.

Å kalle regnbueflagget og Pride for politisk utnyttelse av fotballen blir derfor helt feil. For det første fordi det er helt innafor i henhold til eget regelverk og egne kampanjer og fordi lederne som ønsker å straffe dem som bruker dette symbolet selv bryter retningslinjene de er satt til å håndheve.

Selvfølgelig kan man si hva man vil i denne saken, men ikke bruk falske argumenter eller stråmenn for å drepe et initiativ som fotballen for lengst har akseptert. Da bruker man ytringsfriheten til å lage politikk av noe som burde være en selvfølge for alle.

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/