KOMMENTAR: Lionel Messi: Qatar-VMs øverste beskytter

Ved å kapre Lionel Messi har PSGs eiere fått den siste brikken på plass i spillet om VM i Qatar. Det er Qatar som eier PSG og det var oppkjøpet av Paris-klubben som sikret ørkenstaten mesterskapet.

Det var mange som sperret øynene opp sommeren 2017 da PSG kjøpte Neymar jr. fra Barcelona og Kylian Mbappe fra Monaco for til sammen fire – 4! – milliarder kroner.

Argumentet til PSG var (selvsagt) at de kjøpte spillerne for å vinne Champions League, men det var også andre og mer alvorlige grunner til at to av de mest profilerte spillerne i verden kom på lønningslista til PSG.

Knapt to måneder før Neymar jr. ble annonsert som PSG-spiller, angivelig fordi han ville ut av Messis skygge, hadde Qatars naboer – med Saudi-Arabia, Bahrain og De forente arabiske emirater (UAE) i spissen – innledet en blokade av Qatar, blant annet med begrunnelsen at Qatar finansierte terrorisme.

Kjøpet av de to verdensstjernene var en del av en PR-kampanje mot denne blokaden og skulle sikre Qatar oppmerksomhet og sympati gjennom spill i PSG.

Blokaden av Qatar omfattet også fotball. Fra 2017 drev Qatars fiender, med Saudi-Arabia i spissen, aktivt lobbyarbeid for å få FIFA til å lage en mulighetsstudie for å utvide VM i 2022 til flere land eller frata Qatar hele mesterskapet.

Saudi-Arabia sto bak FIFA-president Gianni Infantinos forslag om en nye og utvidet global klubbturnering og en ny Nations League-turnering i regi av FIFA. For dette var Saudi-Arabia villig til å slenge 60 milliarder kroner på bordet.

Alt dette falt i fisk – blant annet fordi Qatar skaffet seg mektige allierte gjennom fotballen – og det eneste Saudi-Arabia sitter igjen med så langt er tett vennskap med Gianni Infantino (som reiser til Saudi-Arabia jevnlig og møter statsledere) og mulig gjennomslag for deres forslag om å arrangere fotball-VM annethvert år.

Siden 2017 har alle forslag om å frata Qatar VM falt til jorden og Qatar har spist seg inn i europeisk fotball og blitt UEFAs nærmeste allierte. Qatar har til og med fått lov til å spille kamper med lag i den europeiske kvalifiseringen til VM i 2022. Det er egentlig helt absurd.

Med signeringen av Lionel Messi trenger ikke PSG lenger tenke på dyre spillere som en del av en PR-kampanje i kampen mot ytre fiender. Messi er sjarmøretappen fram til VM starter i Qatar om litt over et år.

Qatar hadde mest sannsynlig aldri fått VM uten PSG.

Da Qatar fikk VM 2. desember 2010 var det i forkant av avstemningen i Zürich vært et møte i presidentpalasset i Paris.

På møtet deltok Frankrikes president Nicolas Sarkozy, UEFA-president Michel Platini (som også var visepresident i FIFA) og emiren av Qatar.

Utfallet av møtet var at Platini ombestemte seg fra å ville stemme på USA og istedenfor gikk for Qatar og at han sannsynligvis greide å overtale flere av sine kolleger i FIFAs styre til å gjøre det samme. Og som en del av avtalen kjøpte Qatar PSG, som er favorittklubben til Sarkozy.

PSGs president er Nasser Al-Khelaifi og det var han som presenterte Lionel Messi på PSGs pressekonferanse og som også smilende lot seg avbilde sammen med Neymar jr. og Mbappe. I disse tider har han mye å smile av.

Nasser Al-Khelaifi har de siste årene seilt opp som den mektigste fotballpolitikeren i verden takket være stor tilgang på Qatars oljefond og som tennismakker til emiren av Qatar.

Da han i april i år sto i spissen for dem som var mot Superligaen som ble lansert av Barcelona, Real Madrid og Juventus ble han av mange hyllet som lederen med stor L.

Resultatet var at han ble leder i Den europeiske foreningen for europeiske klubber (ECA) og som automatisk gir ham en plass i UEFAs styre.

Al-Khelaifi er også styreleder i beIN Sports som eier Champions League-rettigheter i store deler av Midtøsten og i Afrika og han har tette forbindelser til de syv selskapene fra Qatar som sponser PSG og som bidrar at Neymar jr., Mbappe og Messi kan be om de lønningene de vil ha.

Selv om klubben han driver har brukt astronomiske summer på spilleroverganger og spillerlønninger har den blitt frikjent for brudd på UEFAs Financial Fair Play (FFP)-regler. Dette blir garantert også gjennomgangstonen i tiden framover.

Med plassen i UEFAs styre sitter han nå med hånda på rattet når FFP-reglene skal utformes og tolkes. Dette til tross for at han er under etterforskning for korrupsjon i både Sveits og Frankrike.

Det var spekulasjoner i pressen om hvilken klubb Messi skulle gå til da det ble kjent at Barcelona ikke greide å beholde ham. Det var et spill for galleriet.

Det var neppe noen tvil om at PSG var den eneste klubben som var aktuell. Ved siden av PSG er Manchester City den eneste klubben som ville hatt penger nok til å kapre ham, men de har eiere fra Abu Dhabi som kan knyttes til dem som startet blokaden av Qatar i 2017.

Barcelona har i mange år hatt tette forbindelser til Qatar og det har også Lionel Messi. Han har blant annet fått astronomiske summer siden 2013 for å promotere det nasjonal telefonselskapet Ooredoo som også er en stor PSG-sponsor.

Når Messi presenteres på beIN Sports sammen med PSG-president Nasser Al-Kheilafi, som også representerer eierne av TV-kanalen, er det som å sitte i studio til PSGs velgjørere. Ringen er på mange måter sluttet for Qatar.

Det har vært mye diskusjon de siste dagene om historien og ekteheten til PSG. Går Messi til en ekte fotballklubb, har vært spørsmålet.

Financial Times-journalist Simon Kuper – som akkurat har gitt ut bok om Messi og Barcelona, men som bor i Paris – har tatt for seg historien og viser at det er lidenskap og smerte som preger den klubben, slik det er for de fleste andre klubber.

Og svenske Johanna Frändén har korrekt påpekt at sjelen til klubben i dag ligger hos unge menn i forstedene til Paris med opphav i Afrika, Karibien og Midtøsten, men som verken har råd til å gå på kamp eller kjøpe PSG-drakta med Messi på ryggen.

For dem er Lionel Messi som en gud å regne og et vakkert lyspunkt i en mindre glamorøs tilværelse. Og håpet er selvsagt å vinne Champions League.

Men for eierne av PSG er Messi et leketøy og Qatar-VMs øverste beskytter.

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/