Amnesty oppjusterer tallet på døde fremmedarbeidere i Qatar

Ny Amnesty-rapport viser at over 15.000 fremmedarbeidere har dødd i Qatar siden FIFA ga fotball-VM til Qatar i 2010. Det er langt flere enn tidligere rapportert.

Det vakte stor oppsikt da den engelske avisen The Guardian tidligere i år skrev at 6.500 fremmedarbeidere har dødd i Qatar siden 2010.

Artikkelen fortsetter under rapporten.

LES HELE RAPPORTEN HER:

Embargoed_MDE-22.4614.2021-In-the-prime-of-their-lives-migrant-worker-deaths-in-Qatar_FINAL

Oppjusterer dødstallene

Artikkelen bidro til et voldsomt engasjement på grasrota i flere europeiske land og førte blant annet til at Norges fotballforbund (NFF) måtte avholde ekstraordinært fotballting for å avgjøre om Norge skulle boikotte fotball-VM i Qatar eller ikke. Forslaget om boikott ble nedstemt.

The Guardian tok forbehold om det eksakte tallet på døde fremmedarbeidere fordi de kun hadde konsentrert seg om fremmedarbeidere fra et begrenset antall land og fordi de mente at det var store mørketall.

Tallet Amnesty i dag presenterer er over dobbelt så høyt som tallet The Guardian serverte.

I Amnestys ferske rapport står det blant annet:

«Amnestys analyse fra en rekke kilder indikerer at dødsfall blant fremmedarbeidere er uforklarlig høye. Offisiell statistikk i Qatar viser at over 15.021 ikke-qatarer – i alle aldre og i alle yrker – døde i tidsrommet 2010 til 2019, men at forklaringen på dødsårsak er upålitelig fordi det ifølge Amnesty ikke er etterforsket»

«Naturlig død og hjertestans»

Rapporten er på 56 sider og der står det blant annet at dødsraten blant fremmedarbeidere er 70 ganger høyere enn normalt og at i over 70% av tilfellene er dødsårsaken ukjent eller ikke etterforsket.

Ved å bokføre dødsfallene som naturlige unngår myndighetene i Qatar erstatning til de etterlatte familiene.

I de fleste tilfellene står det at de døde en naturlig død eller av hjertestans, selv om mange av dem på forhånd har vært gjennom en helsesjekk og funnet helt friske, er i 20-30-årene og aldri før har hatt helseplager.

Det samme gjelder dødsfallene hos arbeidere på VM-arenaene, men disse utgjør en liten del av det totale antall døde.

Dødsfall på VM-arenaer underrapporteres?

De offisielle tallene som myndighetene i Qatar opererer med er 35 døde arbeidere på VM-anleggene, men Amnesty stiller spørsmål ved om arbeidere som arbeider med infrastruktur utenfor VM-anleggene også burde være med i dette regnskapet. I så fall har dødsfall på VM-anleggene store mørketall.

9.405 av dødsfallene er fremmedarbeidere fra Nepal, India og Bangladesh, land som leverer flesteparten av fremmedarbeiderne til Qatar.

Ved siden av å dokumentere antall dødsfall har Amnesty i tillegg analysert dødsfallene til 18 fremmedarbeidere i perioden 2017 til 2021.

I femten av tilfellene ble dødsårsaken sagt å være naturlig, men de døde ble aldri obdusert.

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/