KOMMENTAR: Ingen bør bli overrasket over Ståle Solbakkens politiske engasjement

Ved inngangen til valgkampen var det flere som var spent på om regjeringens koronahåndtering skulle bli en het potet i valgkampen. Det ble den ikke før landslagssjef Ståle Solbakken sa at han ønsket seg en ny regjering.

Det er ikke noe nytt at Ståle Solbakken er kritisk til regjeringen. Han har lenge vært oppgitt over måten regjeringen har håndtert fotballen og idretten og enda lenger over høyresiden i norsk politikk. Det som overrasker er at noen blir overrasket.

Ønsker ny regjering

Hans ønske om regjeringsskifte denne gang ble kjent under pressekonferansen etter VM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Nederland.

Tidligere har han reagert på at norske kamper er flyttet til utlandet og at det ikke var tillatt med flere enn 7.000 tilskuere på kampen mot Nederland (dagen etter ble det klart at Norge kan øke tilskuerkapasiteten ved neste hjemmekamp).

– Det irriterer meg at vi spiller mot Tyrkia og kommer under 0–1 og da er det 30 pensjonister bak oss. Det er en sportslig skjevfordeling, og det skyldes idrettspolitikken i Norge – det må jeg bare få lov å si, sa han til TV 2.

Og på spørsmål om han ønsket seg en ny regjering svarte han at det er helt korrekt.

Dette reagerte helseminister Bent Høie på og sa til VG:

– [J]eg er både overrasket og skuffet over at Norges Fotballforbund igjen forsøker å gjøre pandemihåndertingen til partipolitikk.

Det er en krevende balansegang for en landslagssjef å kommentere de sportslige forutsetningene for at han skal lykkes i jobben og koble det opp mot sine partipreferanser.

Idretten mot røkla

Regjeringen har fått relativt lite kritikk for sin koronahåndtering av opposisjonspartiene (selv om det har tiltatt litt i valgkampen) og i opinionen har de fleste tiltakene fått stor grad av oppslutning.

Den delen av det norske samfunnet som har protestert mest og høyest er norsk idrett og særlig fotballen, i tillegg til journalister og medier med rettigheter til sportsarrangementer.

På den måten representerer Ståle Solbakken idretten i opposisjon til regjeringen og ikke nødvendigvis som tilhenger av andre partier.

På den andre siden har Ståle Solbakken tidligere engasjert seg politisk for Arbeiderpartiet. Og det er der de fleste som støtter dagens regjering plasserer ham med utspillet om tilskuere på landslagets kamper.

For åtte år siden skrev han blant annet under på et opprop med støtte til Jens Stoltenberg sammen med sammen med Ole Gunnar Solskjær, Per-Mathias Høgmo, Marit Breivik, Frode Kyvåg og Per Joar Hansen.

Han har heller aldri lagt skjul på at han alltid har stemt på Arbeiderpartiet.

Engasjert i dansk innvandringspolitikk

Det er forfriskende å ha en landslagssjef som sier hva han mener uansett hva det gjelder og samtidig at vi skjønner hva han mener. Vi har hatt landslagssjefer før som har havnet flere ganger på Nytt På Nytt enn i hodet på sentrale norske politikere.

Og det er heller ikke noe nytt at han engasjerer seg politisk og skaper debatt om hvilken side han står på i politikken.

I forordet i boka Løvehjerte som han ga ut i 2017 tar han et oppgjør mot dansk og nordisk innvandringspolitikk. Overskuddet av boka donerte han til Dansk Flyktningehjelp.

Det fikk Kenneth Kristensen Berth i Dansk folkeparti til å tenne på alle pluggene og han skrev på Facebook at:

«Denne mannen har sitt på det tørre! Nå donerer han overskuddet fra sin bok til å forderve fedrelandet – nemlig å gjøre livet mer lekkert for såkalt enslige flyktningbarn – ikke i fedrelandet, men i Danmark»

«Tror ikke Ståle Solbakken skal blande seg inn i dansk innvandringspolitikk, han burde ta for seg forholdene i Norge i stedet. Der er han jo statsborger».

Treningsleir i Dubai

Som FCK-trener fikk Ståle Solbakken og FCK sterk kritikk for at de i flere år dro på treningsleir til Dubai og han innrømmet at de var vanskelig å vite hva som var riktig og galt i den saken. FCK bestemte seg for å slutte med treningsleir i Dubai og Solbakken sa at det var av samvittighetsgrunner.

– Det handler om det menneskesynet og den diskrimineringen som ligger i bunn der mot både homofile og kvinner, åpenbare ting som strider mot det de aller fleste står for, sa han til VG i 2019.

Han kalte det en stille markering.

Eget Qatar-initiativ

Tvilen om hvor grensen går for fotballen tok han med seg inn i jobben som norsk landslagssjef.

Da boikottdebatten blusset opp i forkant av VM-kvalifiseringen foretok han på privat initiativ egne undersøkelser med fagpersoner og eksperter før han landet på at han ikke ville boikotte VM i Qatar.

På det området var han helt på linje med dagens norske regjering. De er heller ikke for boikott av VM i Qatar.

Istedenfor startet han t-skjortekampanjen som har blitt kjent over hele verden og tok et oppgjør med tafattheten til NFF og resten av fotballverdenen i Qatar-spørsmålet.

På mange måter tok han et politisk ansvar der fotballpolitikerne hadde sviktet.

For dem som ønsker å kritisere Solbakken for hans politiske engasjement

Jeg tror mange – uavhengig av partitilknytning – støtter Solbakkens angrep på regjeringen, særlig dem som liker fotball og landslaget. Om hans synspunkter er god koronahåndtering er en annen sak.

Åndsfrende på sidelinjen

På sidelinja under landskamper har han i hvert fall en meningsfelle – både når det koronahåndtering OG partipolitikk.

Brede Hangeland er spilleransvarlig på landslaget og for bare fire år siden ga han Jonas Gahr Støre sin fulle støtte på Arbeiderpartiets landsmøte. Og da Kjetil Siem var generalsekretær i NFF brukte han Støre som en motivator for nye spillere på landslaget.

– Jeg syntes han hadde ett av de flotteste innleggene på hele landsmøtet, sa Jonas Gahr Støre etter Arbeiderpartiets landsmøte i 2017 til Stavanger Aftenblad om tidligere landslagskaptein Brede Hangelands tale.

– Jeg sa til ham etterpå at jeg vet at han ikke har snakket til politiske forsamlinger før, men det kunne ikke høres, fordi det var rett i kjernen av hva politikken handler om, sa Støre til Hangeland etter hans første politiske tale.

Her er noen av uttalelsene Hangeland kom med i talen sin:

– I fotballen var jeg i fem år kaptein på landslaget, og da bar jeg en rød drakt med det norske flagget på brystet med stor stolthet. I politikken er jeg langt fra noe kaptein, men jeg tar på meg en rød trøye med en rose med samme stolthet, sa Hangeland, som avsluttet slik:

– Enten du ser bakover eller fram i tid, er det ett parti som bedre enn noen lager praktisk politikk basert på de verdiene jeg snakker om. Det er ett parti som er garantisten for verdien av store og små fellesskap. Det er ett parti som vil sørge for at alle får bli med på laget. Derfor, kjære landsmøte, stemmer jeg Arbeiderpartiet, sa Hangeland.

Brede Hangelands støtte til Arbeiderpartiet var ikke veldig overraskende, selv om Hangeland tidligere har stemt Høyre.

Han har blant annet engasjert seg tungt i debatten om det norske spillmonopolet og gått sterkt ut mot blant andre John Arne Riise som han mener bidrar til å ødelegge det norske fellesskapet og den norske enerettsmodellen ved å promotere utenlandske spillselskaper.

Han har også vært svært kritisk til NFFs salg av medierettigheter til Discovery som tjener penger på utenlandsk spillreklame.

Det er i høyeste grad politikk og politikk som har størst gehør på venstresiden i norsk politikk.

Hangeland sa at han med talen på Arbeiderpartiets landsmøte ikke gikk inn i politikken, men bare formidler det han står for politisk.

Det er det sikkert delte meninger om.

Kommentaren fortsetter under bildet.

Jonas Gahr Støres hilsen til landslaget i 2012.

Støres fotballflørt

Brede Hangeland var landslagskaptein i fem år og første gang Hangeland og Støre sto side om side var i NFF-heftet «Velkommen til landslaget» som var et initiativ tatt av daværende generalsekretær Kjetil Siem.

Side ved side (s. 6 og 7) skriver de om hvordan det å spille på landslaget er noe mer enn å spille fotball. De vanlige fotballklisjeene med andre ord. Støre skrev blant annet:

– Fotball er verdens største «språk» som forstås av mennesker over hele verden, på tvers av landegrenser, etnisk tilhørighet, religion, kjønn og alder. Fotball foregår på ett plan og reglene er de samme.

– I en landskamp møtes to nasjoner til en vennskapelig duell, mens folk samles på tribunen, på cafeer og i TV-stuer over hele landet. Fotballens viktigste ideal er fair play og det er også slik vi vil oppleve våre fotballhelter.

Ståle Solbakken og Brede Hangelands politiske engasjement i og utenfor idretten er innenfor ytringsfrihetens rammer. Om det bidrar til at dagens regjering faller eller ikke er jeg usikker på.

Det vi kan være sikre på er at det politiske engasjementet kommer til å bli brukt mot dem om Norge ikke greier å kvalifisere seg til VM i Qatar. Da kan ikke Arbeiderpartiet eller andre politiske partier redde dem. De eneste som kan juble er dem som ønsket boikott av VM i Qatar.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/