KOMMENTAR: Svenske tilstander i Qatar

Det svenske fotballforbundet skal ha for at de er konsekvente. For tredje gang på rad drar landslaget på treningsleir til Qatar for å være best mulig forberedt til VM i november neste år.

Jo flere lag som reiser til Qatar for å spille fotball utenom sesongen jo mer bidrar de til å normalisere Qatars VM-arrangement.

Det er en bevisst politikk fra VM-arrangørenes side å legge til rette for europeiske lag i Qatar. Det skinner bra og brukes for alt det er verdt for å skape et sympatisk inntrykk av neste års VM-vertsland.

Massiv kritikk

Om vinteren er forholdene gode i Qatar og VM-arrangøren gjør alt de kan for å gjøre inntrykk på dem som kommer dit. Og det svenske landslaget er imponert. Det er tredje gang på rad de reiser til Qatar for å spille fotball (årets tur ble avlyst på grunn av korona).

At de ikke reiser dit på sommeren er kanskje ikke så rart. Da er forholdene uutholdelige varme. Og det er da fremmedarbeiderne står på stadion og gjør klart til fotballspillere som kommer senere på året og som ikke tåler varmen så godt.

Massiv kritikk og stadige avsløringer har ikke fått det svenske forbundet til å endre sine argumenter om hva som skal til for å endre forholdene for fremmedarbeiderne der.

De mener at treningsleir og turnering i Doha kan bidra til forandring. Dialog og tilstedeværelse er det de mener fungerer best.

Leser vi de siste års rapporter fra Amnesty og andre menneskerettighetsorganisasjoner er det fristende å hevde at det svenske fotballforbundet ser noe som ikke andre ser.

De gir også myndighetene og VM-arrangøren i Qatar muligheten til berømme Sverige for å støtte dem i deres arbeid.

Nordiske naboer faller av

De tre siste gangene det har vært mulig å dra til Qatar har det vært satt et visst søkelys på disse turneringene og det er stort sett Olof Lundh og hans kolleger i Fotbollskanalen,se som har kjørt hardest på og laget det meste av de kritiske reportasjene om hvorfor det svenske landslaget drar dit, også fra Qatar.

Og det er noe nesten imponerende standhaftig av Sverige å dra til Qatar også i 2022 etter det massive presset som har vært det siste året og etter at de nordiske naboene en etter en har falt fra de siste årene.

NFF ønsket ikke å delta

Det vakte oppsikt da de tre nordiske naboene Sverige, Finland og Island dro for å spille det de kalte en nordisk turnering i Qatar. Da valgte Norges fotballforbund (NFF) å avstå.

NFF var bare med på møtene med VM-vertene og inspeksjonene på VM-anleggene som foregikk samtidig med at turneringen fant sted.

– De nordiske fotballforbundene diskuterte i fellesskap muligheten for en nordisk turnering i Qatar fordi den ville bidra til økt oppmerksomhet om forholdene for migrantarbeidere og menneskerettigheter i tilknytning til VM-forberedelsene, sa fotballpresident Terje Svendsen til Idrettspolitik.no i 2019.

– Norge takket nei til turneringen av sportslige hensyn fordi de fleste A-lagsspillerne ikke kan frigis. Sverige og Finland valgte likevel å dra med sine hjemlige spillere, fulgte Svendsen opp.

Da treningsleir for januar 2020 ble diskutert valgte NFF nok en gang å avstå fra å reise til Qatar.

Da sa Svendsen til Idrettspolitikk.no:

– Vi arbeider med en eventuell treningsleir i januar, men Qatar er ikke noe alternativ for oss.

Selv om NFF hele tiden har vært mot boikott av VM i Qatar var Svendsen på høsten 2019 bekymret for hva som ville skje etter VM.

– Jeg frykter hva som skjer etter VM og når alle anleggene er ferdigbygget. Hva skjer med reformene, da? Er det tilbake til Kafala-systemet igjen?, sa Svendsen til Idrettspolitikk.no.

Finsk bekymring

Finland var med i 2019, men trakk seg fra treningsleiren i 2020 etter massiv kritikk på hjemmebane, blant annet på grunn av søkelyset den finske landslagsspilleren Riku Riski satt på Qatar da han av etiske nektet å bli med landslaget til Doha i 2019.

Denne uken har den finske landslagskapteinen Tim Sparv skrevet en lang artikkel der han fremhever Riskis innsats for menneskerettigheter i Qatar og også fremhever de norske aksjonene i forkant av VM-kvalifiseringen til VM i Qatar.

Han innrømmer at det var landslagskollegaens boikott som gjorde at han fikk øynene opp for det som skjer i Qatar.

Tittelen på hans artikkel We Need to Talk About Qatar er i den sammenheng megetsigende.

Og etter at Ekstra Bladet i 2015 avslørte at Det danske fotballforbundet (DBU) sendte flere ungdomslandslag til Qatar på Qatars regning har Danmark ikke vært på treningsleir der.

Svensk alenegang

Denne utviklingen står i sterk kontrast til den spådommen som den mektige svenske fotballpresidenten og visepresidenten i UEFA kom med i 2020 da han fikk kritiske spørsmål om landslagets Qatar-tur:

– Det er altfor få landslag som reiser hit. Det er viktig i forberedelsene til 2022 så det kommer sikkert fler og fler landslag til å dukke opp, sa Karl-Erik Nilsson til Fotbollskanalen.se.

Men selv om de nordiske kollegene trekker seg fra treningsleir i Qatar etter press og etiske vurderinger, står altså det svenske forbundet på sitt og reiser dit.

Hvem de skal møte i 2022 er ennå usikkert, den oppgaven har de gitt til et ekstern byrå.

Sist gang de dro dit avdekket Fotbollskanalen.se at Sverige betalte reise og opphold for Kosovo og Moldova for at Sverige skulle få europeiske motstandere. Så spørs det hvem de må betale denne gang? Og om de får betalt av Qatar for å reise dit?

Kommentaren fortsetter under Twitter-tråden.

Makta rår?

Den svenske fotballpresidenten Karl-Erik Nilsson er en mektig person i internasjonal fotball og det er vanskelig å vite om han faktisk tror på at svensk deltagelse i en ubetydelig turnering i Qatar bidrar til at fremmedarbeiderne der får bedre arbeidsvilkår eller om han er offer for en maktpolitikk der han ikke tør gjøre noe annet enn å reise dit.

For det er mektige personer som ser på hva han gjør.

Samtidig som nyheten om at Sverige nok en gang drar til Qatar på treningsleir sto hans styrekollega i UEFA, Nasser Al-Kheilafi på talerstolen til Den europeiske klubbforeningen (ECA) og ba om ro i rekkene hos europeiske klubber og strakte ut en hånd til alle klubbene som ønsket å starte den nye Superligaen. Han snakket også varmt om Financial Fair Play.

Al-Kheilafi har det siste året seilt opp som Europas mektigste fotballpolitiker og han trekker i alle tråder og disse trådene går til Doha i Qatar.

Han ble president i ECA etter Superliga-fadesen fordi han er president i PSG, en klubb han leder fordi Qatar kjøpte den for å få VM i 2022. Han etterforskes for korrupsjon i to land og styrer UEFAs medierettigheter i Asia, for å nevne noe.

Dette er en mann som liker at Sverige kommer på besøk til Qatar. Det gir inntrykk av at de er gode venner og at de kjemper om de samme sakene. Også imaget til VM i Qatar.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/