KOMMENTAR: UEFA truer med å boikotte fotball-VM

Nok en gang har det oppstått ordkrig mellom UEFA og FIFA. Og nå truer UEFA med å boikotte fotball-VM. Årsaken er FIFA-presidentens forsøk på å innføre fotball-VM annethvert år.

På FIFA-kongressen i mai i år fikk Saudi-Arabia gjennomslag for å lage en såkalt mulighetsstudie om fotball-VM annethvert år for både kvinner og menn.

Siden da har FIFA-presidenten brukt alle midler for å samle støtte for ideen, men ingen har sett noe til mulighetsstudien.

Gianni Infantino har de siste årene latt seg smigre av alle forslagene Saudi-Arabia har kommet med for utvikling av internasjonale fotball, som for eksempel muligheten av å spre fotball-VM i Qatar til nabolandene og til å utvide Club World Cup og nå altså å arrangere fotball-VM annethvert år.

VM annethvert år klinger bra i land og verdensdeler som sliter med økonomien, men for verdens rikeste fotballkontinent er en utvidelse av fotballturneringer som legger press på den europeiske kampkalenderen døden i bøtta.

Mer landslagsfotball og cupturneringer med de beste lagene fra Europa i land som Kina, Qatar og andre steder sliter på godt betalte spillere og skaper problemer for gjennomføringen av europeiske cupturneringer og hjemlig seriespill.

Og det skyver makten bort fra de 55 europeiske medlemslandene i UEFA over på FIFA og dens allierte, som i dette tilfelle er Saudi-Arabia og dens sterkeste støttespiller, Det afrikanske fotballforbundet (CAF).

Gianni Infantino har kjørt et merkelig løp i denne saken og blant annet flydd ned 80 FIFA-legender til Qatar for å få dem til å snakke varmt om ideen om det nye VM-formatet og han har ansatt PR-byråer som ringer journalister for å få dem til skrive varmt om ideen.

Men FIFA har hatt null dialog med UEFA om dette – forbundet som organiserer de rikeste landene og klubbene i verden og som kanskje har mest å tape på en hyppigere VM-syklus.

Den 14. september sendte UEFA derfor et brev til FIFA der de ba om dialog med FIFA om fotball-VM og om hvilke praktiske konsekvenser VM hvert annet år vil få.

Men UEFA har ikke fått svar og opplever nå det samme som alle journalister som stiller FIFA spørsmål: øredøvende stillhet.

Gianni Infantino har i denne saken kjørt hardt på og kan ikke ses på som noe annet enn et valgkamputspill og en metode for å isolere UEFA.

Men det kan virke som momentum er borte.

Så langt er det bare det afrikanske fotballforbundet (CAF) som har uttrykt full støtte til forslaget. CAF har det siste året vært satt under administrasjon av FIFA.

UEFA er selvsagt imot og det søramerikanske forbundet (CONMEBOL) har etter å ha vært for ideen nå alliert seg med UEFA. Det asiatiske (AFC) og de sentral- og nordamerikanske forbundene (CONCACAF) har ikke tatt stilling til spørsmålet. Oceania (OFC) har signalisert at de er for ideen.

Å sette sammen den internasjonale kampkalenderen er komplisert og den har tradisjonelt vært organisert i tiårssykluser. Det som utkjemper seg nå er altså en kamp om kampoppsettet for hele verden i ti år.

Det er konsekvensene for UEFA og resten av verdensfotballen som UEFA ber FIFA utrede i brevet de har sendt.

I brevet spør de blant annet om hvordan formatet og kvalifiseringen til et nytt VM-konsept skal foregå, hvordan det vil påvirke de nasjonale ligaene, hvordan det vil påvirke den mentale helsa til spillerne, betydningen for supporterne, forholdet mellom klubb og landslag, konsekvensene for ungdomsfotballen og statusen til VM.

Slik forslaget fremstilles nå vil den første VM-turneringen i en toårssyklus spilles i 2028 og det vil påvirke de regionale turneringene som for eksempel fotball-EM og OL-fotballen (som for kvinnene er like viktig som VM).

Det som bekymrer UEFA mest er at VM blir utvannet og mister prestisje, at spillerne aldri får hvile og at kvinneturneringene vil komme i skyggen av herrenes turneringer.

UEFA er selvsagt også bekymret for hva dette vil bety økonomisk og hva det vil si for deres status som det mektigste regional forbundet i FIFA.

Går forslaget igjennom vil europeiske klubber miste mye makt og vi kan samtidig se en konsentrasjon av spillere i få rike klubber fordi spillerstallen må være stor for å greie kampbelastningen.

FIFA har som vanlig tenkt på seg selv og sin egen økonomi og alliert seg med dem som trenger mer penger.

På den måten har denne kampen blitt nok en kamp mellom fattig og rik i internasjonal fotball og uten at det er dialog mellom dem som ønsker endring og dem som ønsker status quo.

Kommer det ikke til dialog mellom FIFA og UEFA på dette området truer UEFA med å boikotte VM. Da spørs det om fotball-VM har noe verdi i det hele tatt.

LES UEFAs uttalelse her.

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/