Nå tar Saudi-Arabia over Newcastle

I 18 måneder har det saudiske oljefondet og tre britiske forretningsfolk forsøkt å kjøpe den engelske fotballklubben Newcastle av den forhatte eieren Mike Ashley. Denne uken går salget igjennom.

Kjøpssummen skal være på ca. fire milliarder kroner og det er ventet at de nye eierne vil følge forretningsmodellen til eierne til Manchester City og PSG, som eies av henholdsvis Abu Dhabi og Qatar. Over 90% av medlemmene i Newcastle støtter salget.

Salget har dratt ut på grunn av to sammensatte og sammenkoblede problemstillinger.

Stoppet av pirat-TV

For det første har Saudi-Arabia blokkert sendingene til beIN Sports i Saudi-Arabia. beIN Sports er eid av Qatar. Blokkeringen har foregått i fire år, men nylig har Saudi-Arabia sagt at de ikke lenger vil blokkere sendingene.

beIN Sports eier Premier League-rettighetene i Midt-Østen og Premier League så på denne blokkeringen som et brudd på medierettighetene til beIN Sports. I tillegg har saudiske operatører stått bak piratkanalen beoutQ som blant annet har sendt Premier League-kamper i Midt-Østen. beIN Sports har tapt enorme summer på blokaden og piratsendingene og de har krevd milliardbeløp i erstatning. Denne kanalen blir nå lagt ned.

Stoppet av eierskapskrøll

For det andre har Premier League vært i tvil (eller i hvert fall sagt at de har vært i tvil) om hvem som egentlig skal ta over klubben. De har ikke ønsket at den saudiske staten skal være involvert og ønsket en avklaring på hvem som er kjøperen.

De har sagt at de kan godta salget til det saudiske investeringsfondet (PIF). Nå ser det ut som det er PIF som tar over 80% av Newcastle og at den britiske forretningskvinnen Amanda Staveleys og hennes selskap PCP Capital Partners og eiendomsutviklerne Simon og David Reuben tar over 10% hver.

Mange har hevdet at dette kun er en skinnmanøver fordi investeringsfondet styres av kronprins Mohammed bin Salman, som er PIFs styreleder, og fordi handelsminister Majid al-Qasabi sitter i PIFs styre. al-Qasabi knyttes til piratkanalen beoutQ.

PIF har også eierandeler i Live Nation, Boeing, Facebook, Citigroup, Disney, Bank of America, oljeselskapet BP og Uber.

Hjulpet av Boris Johnsen?

De saudiske kjøperne trakk seg tilsynelatende fra salget i juli og begrunnet det med koronapandemien, men forhandlingene med Mike Ashley skal ha fortsatt i det skjulte og det sentrale punktet har som sagt vært å definere hvem som tar over klubben.

Det skal også ha vært kontakt mellom den britiske regjeringen og saudiske myndigheter og saudiske myndigheter skal ha truet statsminister Boris Johnsen med at forbindelsen mellom de to landene vil svekkes hvis ikke den britiske regjeringen bidrar til at salget går igjennom.

Nå virker det som om oppkjøperne har bestått Premier Leagues eierskapstest (Owners and Directors test) og at alt ligger klart for saudisk overtagelse av klubben og daglig leder (governor) i PIF, Yasir al-Rumayyan blir styreformann i Newcastle.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/