DEBATT: Newcastle-fansen er det eneste håpet

Skrevet av Reier Møll, religionsviter og ekspert på Saudi-Arabia, har bodd flere år der og driver nettstedet Den arabiske halvøy.

Jeg har bare vondt av fansen til Newcastle. Endelig er de kvitt Mike Ashley og inn kommer mannen som bestilte drapet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

80% av klubben kjøpes av Saudi Arabias Public Investment Fund (SAPIF). Dette er Saudis “oljefond”, men er også Mohammed Bin Salmans (MBS) politiske verktøy i kampen for all makt i landet.

Forbildet er eierne til Manchester City

I Mohammed Bin Salmans store plan, Vision 2030, er SAPIF essensiell. Styreleder for SAPIF er selvfølgelig Mohammed Bin Salman.

Det er gjennom SAPIF Saudi skal diversifisere økonomien og bli moderne. Saudi Aramco, som kontrolleres av kongefamilien gikk for et par år siden på børs. Hvorfor?

Artikkelforfatter Reier Møll. Han er religionsviter og ekspert på Saudi-Arabia, har bodd flere år der og driver nettstedet Den arabiske halvøy.

Jo, for å gi SAPIF og Mohammed Bin Salman enda mer kapital til å investere med. Ergo, sikre maktbasen til Salman.

Mohammed Bin Salmans forbilde er hans kronprinskollega i Forente arabiske emirater (FAE) Mohammed bin Zayed (MBZ).

Mohammed bin Zayed har sin egen visjon, Vision 2021. Planen fra 2010 har inspirert Mohammed Bin Salman, hvor begge ser det som viktig å øke ryktet og anseelsen for å tiltrekke seg investorer og gjøre landene spiselige i verdensopinionen.

Manchester City ble kjøpt opp i 2008 av lillebroren til Mohammed bin Zayed.

Gjennom City og ikke minst sponsoravtaler (Emirates, Etihad osv.) har Forente arabiske emirater markert seg som en ”moderne” investor, og også bygget seg et godt rykte hos mange fotballsupportere.

Sportwashing med andre ord.

Det som sjeldent blir nevnt når Forente arabiske emiraters fotballinvolvering diskuteres er menneskerettighetsbrudd, misbruk av gjestearbeidere, kvinners stilling, manglende ytringsfrihet og krigføring i Jemen.

Forente arabiske emiraters strategi har kjøpt dem innflytelse, et godt rykte og makt til å påvirke politisk i andre land.

Mohammed Bin Salman har kopiert ideene og fremgangsmåten til Mohammed bin Zayed. Bare Mohammed Bin Salman er mer uerfaren, mindre tålmodig og hater all motstand.

Det har ledet til mange blemmer (krigen i Jemen, blokaden av Qatar, kidnapping av Libanons statsminister og drapet på Khashoggi.

Newcastle er et ledd i en PR-kampanje

Så til alle Newcastle fans, ikke ønsk deres nye eier velkommen med åpne armer. Hvorfor? Vel, først og fremst fordi klubben og fansen blir holdt gisler i en pr-kampanje for et diktatur. Klubben vil bli brukt

Hovedsponsor vil være noe Mohammed Bin Salman ønsker å fremme for eksempel ”Visit Saudi-Arabia”.

Mohammed Bin Salman kommer å bli applaudert frem og bli forsvart av Newcastle fans på sosiale medier i god gammel ”whataboutism” stil.

Eller? Kanskje drives Newcastle som en mønsterklubb og alle skryter av den moderne eieren samtidig som fengslene fylles i Saudi-Arabia. Heldigvis trenger ikke fansen bry seg om hva som skjer der nede så lenge laget har råd til en ny spiss tenker man kanskje på Mohammed Bin Salmans arena.

Noen ganger vil fans på stadion komme med mishagsytringer mot Mohammed Bin Salman og Saudi-Arabia, men disse vil bli utestengt på livstid. Slikt aksepteres ikke i Newcastle. FA og Premier League kan ikke gjøre noe, de er for avhengige av pengene Mohammed Bin Salman putter inn i ligaen.

Vil fortsette undertrykkingen

Samtidig vil Mohammed Bin Salman fortsette å undertrykke sine motstandere. Han vil fengsle kvinnerettighetsforkjempere, spionere på dissidenter og gjøre store feilsteg utenrikspolitisk.

Ingen tør sette foten ned i frykt for at han trekker penger som han har investert rundt i verden.

Så hva er problemet? Hvorfor er dette verre enn City og PSG? Vel, det er det ikke!

Men når en av verdens verste diktaturstater kan spasere inn å overta en institusjon som Newcastle for å bruke det som et PR-verktøy da mister fotballen den lille uskylden den har igjen.

Jeg forstår fans som ikke bryr seg, men det er nettopp målet til Mohammed Bin Salman og Saudi-Arabia. Så lenge verden ikke bryr seg om hva Saudi gjør så er målet oppnådd. Snart høres kanskje hyllesten til journalistmorderen og krigshisseren Mohammed Bin Salman på tribunen. Penger var alt som skulle til.

Men er det håp? Ja. Ikke i FA, UEFA, Premier League eller klubben. Men fansen. Jeg forstår godt de som ikke orker å følge laget med Saudi-Arabia som eiere, men forstår like godt de som ennå vil støtte Newcastle helhjertet.

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/