VM-arrangøren i Qatar truer fotballmagasinet Josimar med søksmål

Det norske fotballmagasinet Josimar trues med søksmål av VM-arrangøren i Qatar via et norsk advokatkontor.

Den 25. oktober avslørte fotballmagasinet Josimar innholdet i en diskusjon mellom medlemmer i The Supreme Committee of Delivery and Legacy i Qatar.

Der går det fram at sentrale medlemmer i komiteen på en egen WhatsApp-gruppe for krisehåndtering ønsker å dekke over at migrantarbeidere som jobber på VM-anleggene ikke får lønn og at de deltar i streiker for å oppnå sine rettigheter.

The Supreme Committee of Delivery and Legacy har ansvaret for gjennomføringen av fotball-VM i Qatar I 2022.

Deler av det som sto i Josimar 25. oktober ble også publisert på tyske Sportschau samme dag.

Idrettspolitikk.no erfarer at Josimar til da hadde hatt kontakt med The Supreme Committee of Delivery and Legacy i flere omganger for å konfrontere dem om påstandene i artikkelen, uten at det ble mye oppstandelse.

Men situasjonen endret seg lørdag 7. november da den britiske avisen The Independent publiserte den samme artikkelen på sine nettsider.

Bare timer etter at The Independent publiserte artikkelen, ble saken avpublisert, og søndag morgen tikket det inn et brev fra Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig AS på vegne av The Supreme Committee of Delivery and Legacy der de truer Josimar med søksmål hvis de ikke fjerner deler av artikkelen fra nettsiden innen mandag 8. november kl. 1400.

Etter kl. 1400 mandag 8. november kan du fortsatt lese artikkelen på Josimars nettsider.

Idrettspolitkk.no har kjennskap til innholdet i brevet som er skrevet på engelsk. På vegne av The Supreme Committee of Delivery and Legacy skriver advokaten i Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig AS at deler av innholdet i artikkelen er usant og injurierende.

Det de referer til er utskrift fra en WhatsApp-samtale og en lydfil der generalsekretæren i komiteen Hassan Al-Thawadi er bekymret for hvordan saken fremstilles i media. En annen av deltagerne i diskusjonen sier at dette dreier seg om renomeet til staten Qatar.

Diskusjonen foregår på en WhatsApp-gruppe kalt Crisis Comms.

I tillegg til Al-Thawadi sitter Mahmoud Qutub i krisegruppa. Han har ansvaret for velferdsprogrammet til migrantarbeiderne. De to diskuterer blant annet med Abdullah Ibhais, en av medierådgiverne til komiteen, om hva de skulle gjøre.

Av kommunikasjonen som er referert til i WhatsApp-gruppa går det fram at Hassan Al-Thawadi ønsket å lage et spinn på at streiken ikke var knyttet til forberedelsen av fotball-VM, mens Abdullah Ibhais mener at de bør være ærlig på at også VM-arbeidere er rammet og at de deltar i streikene.

Han hadde på egenhånd dratt ut til de streikende og sett og hørt at også migrantarbeidere som jobber på VM-anleggene deltok i streikene.

Ikke lenge etter denne meningsutvekslingen på WhatsApp-gruppa blir Abdullah Ibhais arrestert under svært spesielle omstendigheter og senere dømt til fem års fengsel i en rettssak som menneskerettighetsorganisasjonene Human Rights Watch og FairSquare mener ikke var rettferdig og som var basert på tilståelser som kan ha kommet etter tortur.

Ibhais ble dømt for bestikkelser og pengemisbruk.

Abdullah Ibhais har sendt brev til de nordiske fotballforbundene, FIFA, ILO og FIFA-sponsorer der han ber om hjelp, men han har ikke fått svar fra noen av dem.

Et av spørsmålene Josimar stiller i sin artikkel er om dommen har en sammenheng med Ibhais ønske om åpenhet om migrantarbeidernes situasjon.

I brevet fra de norske advokatene står det at The Supreme Committee of Delivery and Legacy mener denne koblingen er injurierende og at sitatene de har fra WhatsApp-gruppen og det som blir sagt egen lydfilen er tatt ut av sin sammenheng.

De hevder også at det ikke er lov å publisere privat korrespondanse på denne måten.

The Supreme Committee of Delivery and Legacy var en sentral kilde til informasjon for NFFs Qatar-utvalg som i forkant av det ekstraordinære fotballtinget 20. juni 2021 og deres lovnader om at migrantarbeidernes situasjon stadig blir bedre bidro til at utvalget gikk mot boikott av mesterskapet i Qatar.

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/