Ny Amnesty-rapport: Migrantarbeiderne i Qatar har fått det verre det siste året

Amnesty International har vært en av pådriverne for å bedre menneskerettighetene i Qatar og har vært en av NFFs viktigste sparringspartnere i forkant av VM-kvalifiseringen i kampen for å bedre forholdene i Qatar. Nå melder Amnesty om at forholdene i Qatar har forverret seg det siste året.

Det er knapt tre måneder siden Amnesty kom med justerte tall for døde migrantarbeidere i Qatar. Da grasrotopprøret mot NFF, FIFA og Qatar startet i februar i år skyldtes det en Guardian-artikkel som sa at 6.500 migrantarbeider har dødd i Qatar siden 2010. Amnesty-rapporten i august i år oppjusterte tallene til over 15.000 og de mente at det fortsatt kunne være store mørketall.

Rapporten Reality Check 2021: A Year to the 2022 World Cup som Amnesty publiserte 16. november 2021 forteller at alle reformene som myndighetene i Qatar sier at de har satt i gang, særlig etter 2017, ikke er implementert og på flere områder har blitt reversert.

NFF og det såkalte Qatar-utvalget som gikk imot boikott av VM i Qatar lente seg på lovnadene fra myndighetene i Qatar, VM-komiteen i Qatar og på diverse fagforeninger som befinner seg i Qatar om at Qatar var på riktig vei.

Det Amnesty avdekker i sin siste rapport viser at reformene enten er stagnert og at misbruk av og overgrep mot migrantarbeidere har tiltatt, at de verste elementene av kafala-systemet (sponsorbasert ansettelsesordning) er på full fart tilbake og at flere aktører i Qatar bevisst undergraver reformene. Dette får Amnesty til å spørre om VM-arrangørene tar sine egne lovnader på alvor.

I rapporten forteller Amnesty om migrantarbeidere som blir mishandlet, om migrantarbeidere som fortsatt ikke får lønna si, om arbeidsforhold som fortsatt er en fare for liv og helse og at ordningen om at man fritt kan bytte jobb er gjort om til et byråkratisk system som tapper arbeiderne for penger eller fører dem inn i enda verre arbeidsforhold.

Videre forteller rapporten at private foretak ikke bryr seg om de nye reformene fordi myndighetene i Qatar ikke sanksjonerer dem som bryter de nye lovene.

Amnesty frykter at migrantarbeidere som blir igjen til VM er over vil få det langt tøffere enn de har det nå.

Les hele Amnesty-rapporten her.

MDE-22.4966.2021-Reality-Check-2021-Embargoed-until-16-November

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/