IOC flørter nok en gang med nazistenes OL

Lørdag 11. desember promoterte IOCs Twitter-konto nok engang PR-materiale fra ett av Hitlers olympiske leker. Denne gang fra vinter-OL i Garmisch-Partenkirchen i 1936. Det er knapt et halvt år siden tilsvarende skjedde.

Over en plakat fra vinter-OL i 1936 står det blant annet «Her er en plakat fra Garmisch-Partenkirchen 1936. Liker du det?» Dette ble publisert helt ut av det blå, men ble raskt fjernet.

Plakaten er laget av den tyske illustratøren og plakatmaleren Ludwig Hohlwein (1874-1949). Hohlwein var medlem i det tyske nazipartiet (NSDAP) og gjorde store penger på oppdrag for nazistenes propagandaapparat, blant annet å fremme den ariske rasen på plakatene til vinter-OL i 1936.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sist gang IOC promoterte lekene til Adolf Hitler var i forkant av OL i Tokyo da de viste videoklipp av ungarske Ágnes Keleti som overlevde Holocaust og som er det eldste gjenlevende OL-vinneren.

Ikke første gang

Keleti vant fem gullmedaljer i turn på 1950-tallet. Hun mistet faren sin og flere onkler i Auschwitz. Filmsnutten med Keleti ble vist sammen med klipp fra Leni Riefenstahls ene av de to delene av filmen Olympia («Skjønnhetens fest») fra 1938 som var nazistenes oppsummering av lekene i 1936.

Les mer om hvordan IOC sist promoterte et nazi-OL:

IOC og IOC-president Thomas Bach har den siste tiden vært i hardt vær på grunn av sin håndtering av OL i Beijing, som holdes i februar neste år, og flere sammenligner nå lekene i Beijing i 2022 med lekene i Garmisch-Partenkirchen i 1936.

På samme måte som Adolf Hitler ønsket å bruke vinterlekene i 1936 som et propagandaverktøy for nazistene ønsker den kinesiske presidenten Xi Jinping å bruke lekene i Beijing som et propagandaverktøy for det kinesiske kommunistpartiet.

Hitler ønsket å dekke over brudd på menneskerettigheter og konsentrasjonsleirer. Det samme ønsker Xi Jinping.

Koblingen mellom IOC og Nazi-Tyskland er mange. Blant annet ble den olympiske fakkelstafetten funnet opp av propagandaapparatet til Hitler.

Forhandlet om nazipropaganda med den tyske stat

Men de har også på mystisk vis forsøkt å ta vare på nazi-lekenes arv på en meget spesiell måte. Den tyske journalisten Jens Weinreich skriver i Spiegel at da Leipzig ønsket å søke sommerleken i 2012 kjøpte søkerkomiteen to filmer laget av Leni Riefenstahl av den tyske stat for å bruke dem i forbindelse med OL-søknaden. Begge filmene var produsert av Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels.

Søkerkomiteen, skal ifølge Weinreich, ha fått god hjelp av daværende IOC-president Jaques Rogge og daværende visepresident i IOC, Thomas Bach. IOC bidro i forhandlingene for å få filmene og de forhandlet blant annet med den daværende tyske forbundskansleren Gerhard Schröder

Samtidig som forhandlingene foregikk presset IOC også tyske myndigheter til å vedta en lov som skulle sikre IOC alle rettighetene til de olympiske symbolene i Tyskland. Filmene ble solgt i 2003 og den såkalte Olympic Protection Act ble vedtatt i 2004.

I denne prosessen hadde Jaques Rogge personlig tatt kontakt med Leni Riefenstahl. Hun skal ha fått en pengesum i forbindelse med avtalen som ble inngått med den tyske stat.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/