Det norske advokatkontoret som sendte trusselbrev til Josimar jobber ikke lenger for Qatars VM-komité

Det norske advokatkontoret Simonsen Vogt Wiig sendte på vegne av VM-komiteen i Qatar (The Supreme Committee of Delivery and Legacy) brev med trusler om søksmål mot fotballmagasinet Josimar. Nå jobber de ikke lenger for VM-komiteen.

Det bekrefter Mona Søyland til Idrettspolitikk.no. Hun er pressekontakt og Managing Partner i Simonsen Vogt Wiig AS.

– Vårt oppdrag er avsluttet, skriver Søyland i en epost til Idrettspolitikk.no

På spørsmål om det var The Supreme Committee of Delivery and Legacy som ikke ønsket å forfølge saken, om Simonsen Vogt Wiig ikke ville ta oppdrag for dem lenger eller om andre norske advokater er satt på oppdraget, skriver Søyland:

– Vi har ingen ytterligere kommentarer.

Idrettspolitkk.no erfarer at Josimar har tatt kontakt med advokatkontoret for å be om status i saken etter at de ikke etterkom kravet fra VM-komiteen om å fjerne deler av en artikkel som ble publisert på Josimars hjemmeside 25. oktober.

Redaksjonen i Josimar skal ha fått til svar at oppdraget var avsluttet og de måtte kontakte VM-komiteen for å få svar på status i saken.

Idrettspolitikk.no har ikke lykkes med å få en kommentar fra Qatars VM-komité om denne saken.

Det var Idrettspolitikk.no som først meldte at Qatars VM-komité truet Josimar med søksmål.

Trusler om søksmål

Den 25. oktober avslørte fotballmagasinet Josimar innholdet i en diskusjon mellom medlemmer i The Supreme Committee of Delivery and Legacy i Qatar.

Der går det fram at sentrale medlemmer i komiteen på en egen WhatsApp-gruppe for krisehåndtering ønsker å dekke over at migrantarbeidere som jobber på VM-anleggene ikke får lønn og at de deltar i streiker for å oppnå sine rettigheter.

The Supreme Committee of Delivery and Legacy har ansvaret for gjennomføringen av fotball-VM i Qatar I 2022.

Deler av det som sto i Josimar 25. oktober ble også publisert på tyske Sportschau samme dag.

Idrettspolitikk.no erfarer at Josimar til da hadde hatt kontakt med The Supreme Committee of Delivery and Legacy i flere omganger for å konfrontere dem om påstandene i artikkelen, uten at det ble mye oppstandelse.

Men situasjonen endret seg søndag 7. november da den britiske avisen The Independent publiserte den samme artikkelen på sine nettsider.

Bare timer etter at The Independent publiserte artikkelen, ble saken avpublisert, og søndag morgen tikket det inn et brev fra Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig AS på vegne av The Supreme Committee of Delivery and Legacy der de truer Josimar med søksmål hvis de ikke fjerner deler av artikkelen fra nettsiden innen mandag 8. november kl. 1400. Det gjorde fotballmagasinet ikke.

Her kan du lese reaksjonen til Josimar etter truslene om søksmål: Legal threat from the Supreme Committee

Hemmelig WhatsApp-gruppe

Det de referer til er utskrift fra en WhatsApp-samtale og en lydfil der generalsekretæren i komiteen Hassan Al-Thawadi er bekymret for hvordan streik blant VM-arbeidere fremstilles i media. En annen av deltagerne i diskusjonen sier at dette dreier seg om renomeet til staten Qatar.

Diskusjonen foregår på en WhatsApp-gruppe kalt Crisis Comms.

I tillegg til Al-Thawadi sitter Mahmoud Qutub i krisegruppa. Han har ansvaret for velferdsprogrammet til migrantarbeiderne. De to diskuterer blant annet med Abdullah Ibhais, en av medierådgiverne til komiteen, om hva de skulle gjøre.

Av kommunikasjonen som er referert til i WhatsApp-gruppa går det fram at Hassan Al-Thawadi ønsket å lage et spinn på at streiken ikke var knyttet til forberedelsen av fotball-VM, mens Abdullah Ibhais mener at de bør være ærlig på at også VM-arbeidere er rammet og at de deltar i streikene.

Fengslet og dømt til fem års fengsel

Han hadde på egenhånd dratt ut til de streikende og sett og hørt at også migrantarbeidere som jobber på VM-anleggene deltok i streikene.

Ikke lenge etter denne meningsutvekslingen på WhatsApp-gruppa blir Abdullah Ibhais arrestert under svært spesielle omstendigheter og senere dømt til fem års fengsel i en rettssak som menneskerettighetsorganisasjonene Human Rights Watch og FairSquare mener ikke var rettferdig og som var basert på tilståelser som kan ha kommet etter tortur.

Ibhais ble dømt for bestikkelser og pengemisbruk, men slapp ut av fengsel i påvente av en ankesak.

Norske journalister arrestert

Da NRK prøvde å få et møte med Abdullah Ibhais i midten av november ble Ibhais plutselig arrestert og han sitter fortsatt i fengsel. Siden arrestasjonen har han sultestreiket og situasjonen han skal være kritiske, blant annet fordi han ikke får tilgang til salt. Ankesaken skal opp 15. desember.

Senere ble også de to NRK-journalistene som ønsket å møte Ibhais også arrestert.

Josimar etterkom ikke kravet og sa at de var villige til å kjempe mot VM-komiteen i retten om det ble en realitet.

Redaktør og journalist i Josimar, Håvard Melnæs reiste i slutten av november til Qatar for å lage reportasjer om VM-landet, men ble kort tid etter ankomst kastet i glattcelle etter å ha snakket til en offentlig tjenestemann fra Qatar. Melnæs er for øyeblikket i Qatar for å dekke ankesaken til Abdullah Ibhais.

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/