KOMMENTAR: Nadia Nadim en del av Qatars kyniske bruk av fotball-VM

Mange ble overrasket, sjokkert og skuffet da den danske landslagsspilleren Nadia Nadim dukket opp på promoteringsvideoer sammen med David Beckham og afghanske flyktninger i Qatar. Hun har latt seg fange i et kynisk spill i internasjonal politikk.

Nadia Nadim har spilt 99 fotballandskamper for Danmark, men kom som flyktning fra Afghanistan, og har de siste årene blitt en folkekjær idrettsutøver i Danmark blant annet på grunn av sitt samfunnsengasjement, intelligens og kritikk av Taliban.

Fotballstjerne møter flyktninger

Og plutselig står hun blant afghanske flyktninger i Qatar og promoterer samarbeidet mellom myndighetene i Qatar og Taliban i Afghanistan.

Dette er en spesiell historie på mange nivåer.

Nadia Nadim besøkte Qatar i forbindelse med Arab Cup som ble arrangert i Qatar i november og desember i år, på mange måter et prøve-VM før neste års mesterskap.

Qatar har i flere år hatt et spesielt forhold til Taliban og siden 2013 har Qatar huset en egen Taliban-ambassade, gitt opphold til ettersøkte talibanere og vært et slags fristed for Taliban inntil NATO og vestlige styrker trakk seg ut av Afghanistan tidligere i år.

Det var Qatar Airways (en av sponsorene til FIFA) som fløy Taliban tilbake til Afghanistan og som fraktet afghanske flyktninger i retur, flyktninger som er drevet ut av Afghanistan av Taliban.

Det var noen av disse flyktningene Nadim besøkte da hun var i Qatar og det er ingen tvil om at det var følelesesladet. Nadia Nadim og hennes familie flyktet fra Afghanistan etter at Taliban hadde drept hennes far og i den nye bølgen av flyktninger som har dratt fra Afghanistan i år var blant andre Nadims tante.

Kommentaren fortsetter under Twitter-meldingen.

Nadia Nadim besøker afghanske flyktninger i Qatar.

Selv en flyktning

Det er lett å skjønne at Nadia Nadim har omsorg for afghanske flyktninger. Deres historie er hennes historie.

Samtidig er det vanskelig å forstå at hun stiller opp på en video regissert av VM-arrangørene og myndighetene i Qatar for å promotere fotball-VM og på den måten støtter oppunder propagandaen til et land som har vært en av de sterkeste støttespillerne til dem som drepte hennes far.

Uansett om dette dreier seg om økonomiske motiver, lettlurthet eller rein dumskap tar dette seg dårlig ut for Nadia Nadim og Det danske fotballforbundet (DBU). DBU ble tatt helt på senga av dette stuntet. De har den siste tiden sammen med de andre nordiske forbundene sagt at de ønsker en mer kritisk tilnærming til Qatar.

For ikke lenge siden oppfordret blant annet DBU til mindre reiseaktivitet til Qatar og kun når det var ytterst nødvendig og kunne tjene til migrantarbeiderne i Qatar sin fordel. DBU har i etterkant av Nadims besøk i Qatar sagt at de ikke vil assosieres med hennes besøk der.

Nadia Nadim besøker frivillige under Arab Cup i Qatar.

Qatar utnytter en gyllen mulighet

Det Nadia Nadim har vært med på kan i høyeste grad betegnes som sportsvasking, men i denne sammenheng rammes fotball-VM i Qatar inn på en annen måte enn vi har sett tidligere. Fotballen brukes til å promotere Qatar som en regional stormakt og fredsmegler og dette er en annen innfallsvinkel enn det vi har sett tidligere.

En av strategiene til Qatar med å arrangere fotball-VM er sikkerhetspolitikk og tanken er at dem som arrangerer fotball-VM ikke vil bli militært angrepet av sine naboer. Denne strategien har blitt utfordret av Qatars naboland som i tre-fire år startet en omfattende boikott av Qatar og fikk FIFA med på å lage en mulighetsstudie om å flytte VM fra Qatar. En av begrunnelsene for boikott av Qatar var nettopp deres tilknytning til Taliban og terrorisme.

Denne strategien lykkes ikke, men hadde den gjort det, kan det ha ført til en mer aggressiv tilnærming til Qatar.

Det var i denne perioden at PSG (som er eid av qatarske interesser) plutselig kjøpte Neymar og Mbappé for rekordsummer, en manøver som skulle rette søkelyset mot PSG og Qatar på en positiv måte, samtidig som det skulle gjøre det vanskeligere for nabolandene å komme godt ut av boikotten av Qatar.

Nadia Nadim og David Beckham er en del av en tilsvarende strategi, men nå med en litt annen innfallsvinkel.

Nå er det ikke trusler om invasjon eller å miste fotball-VM som er problemstillingen lenger, men å utnytte VM og fotballen til å få anerkjennelse for sitt arbeid i internasjonal politikk.

Promoterer Qatar

Og Nadia Nadim er god til å promotere dette budskapet. I videoen hun har delt på sosiale medier sier hun blant annet:

– Å hjelpe mennesker i nød. Det er det det handler om for meg og det gjør det bestemt også for Qatar.

– Å få se dette gir meg troen på medmenneskeligheten igjen.

Disse uttalelsen og samværet med David Beckham sammen frivillige under Arab Cup gir uten tvil Qatar et positivt løft.

Qatars bruk av afghanske flyktninger i sin VM-propaganda har gitt landet en ny sjanse til å utnytte fotball-VM på en positiv måte etter all negativ omtale av migrantarbeidere, avsløringer av menneskerettighetsbrudd og fengsling av journalister.

I tillegg knytter dette stuntet Qatar nærmere FN og deres arbeid for flyktninger i FNs fredsarbeid, blant annet fordi Beckham er UNICEF-ambassadør og Nadim er UNESCO-ambassadør. Denne koblingen har myndighetene i Qatar gjort et stort nummer ut av på sine egne hjemmesider.

Nadim spiller i dag for den amerikanske klubben Racing Louisville FC og i sin omtale av fotballfasilitetene i Qatar fremhever hun hvor enestående de er og gjør et poeng ut av at de er bygget til fotball-VM som starter i november neste år.

Hun nevner ikke de menneskelige kostnadene under byggingen av de samme stadionene. De er da heller ikke bygget av afghanske flyktninger.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/