GJESTEKOMMENTAR: – Et utrettelig jag etter dokumenter og harde bevis

Skrevet av Dagbladet-journalist Torgeir P. Krokfjord

En av Europas største gravejournalister gikk bort lørdag 8. januar.

Med fyldig, sølvfarget manke, spionfilm-frakk og skotsk pigmentering var det ikke vanskelig å få øye på Andrew Jennings blant fotballpampene i Zürich.

– Om jeg kunne spytte på deg, ville jeg spyttet på deg, sa den korrupte FIFA-visepresidenten Jack Warner til Jennings i et videoopptak – som til evig tid kan fungere som motivasjon for gravejournalister som trenger å bli minnet på hvorfor jobben vår er viktig.

Minneordet fortsetter under YouTube-filmen.

Klippet der FIFA-bossen Jack Warner sier han vil spytte på Andrew Jennings.

Men det er langt flere enn Warner som ble svette på ryggen av å se den utrettelige blodhunden Jennings snike gjennom de sveitsiske gatene.

Tidvis i ensomhet, tidvis sammen med sine like imponerende kollegaer i BBC Panorama – å høre Jennings og produsent James Oliver gjøre line-by-line med britiske jurister er noe alle kan lære av.

Søksmålene sitter for lett hos FIFA-toppene til at denne nekrologen skal tilsmusses med nye anklager – det har vi selv opplevd – men det er ikke tvil om at Jennings langt på vei hadde dekning for sin påstand om at toppfotballens ledelse på 90- og 2000-tallets langt på vei var styrt av kjeltringer.

Sammen med reporter Espen Sandli og nyhetssjef Arve Bartnes i Dagbladet hadde jeg den store gleden av å henge med, jobbe med og lære – mye – av Andrew Jennings gjennom en fryktelig spennende periode med graving i fotballkorrupsjon i 2010-2011.

Vi så selv hvordan reporterne i de store britiske avisene så med et humoristisk skråblikk på Jennings, og tidvis hadde problemer med å ta ham seriøst. Javisst var han enspora, og ikke altfor lydhør for andres meninger.

Sett i ettertid skyldes trolig dette at han hadde rett hele veien. Å se Andrew jobbe var å se selve definisjonen på gatesmart i aksjon, kombinert med et utrettelig jag etter dokumenter og harde bevis. Spør Sepp Blatter om Andrew Jennings ga seg – noen gang.

Dokumentarfilmen Fifa’s Dirty Secrets skapte furore i fotballmiljøet da den ble sluppet – få timer før FIFA begynte sitt toppmøte i pomp og prakt i Zürich, og er et like artig gjensyn i dag.

RIP til en ekte legende.

Photo taken by Niels Nyholm/Play the Game

Se FIFA’s Dirty Secret:

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/