KOMMENTAR: Det er ingenting som er gøy med OL i Beijing

Beijing-OL må være tidenes tristeste olympiske leker. At ikke store vintersportsnasjoner har bedt om å utsette lekene, slik man til slutt gjorde med sommer-OL i Tokyo er en gåte.

Koronapandemien har ført til svært strenge retningslinjer for alle som skal delta i OL i Beijing og denne uka ble det også bestemt at det ikke skal selges billetter til vanlige tilskuere. Det kom kanskje ikke som noen bombe, men viser at koronapandemien også har blitt en del av en kalkulert PR-strategi.

Utøverne ikke viktig

Bare inviterte grupper får nå komme inn på arenaene og det i et sterkt redusert antall. Hvem som får komme inn er ukjent, men du skal ikke se bort i fra at kommunistpartiet i Kina har en prioritert liste med personer som får slippe inn.

IOC sier ofte at de setter utøverne fremst og at lekene er til for dem. Det er bare på papiret. Hadde de satt utøverne først hadde de prøvd å finne en annen dato for lekene, men dette handler om penger, særlig penger som kommer fra salg av medierettigheter.

Men i forbindelse med disse lekene har IOC også blitt satt på sidelinjen og må egentlig bare jatte med på det kineserne sier og foretar seg, slik de fleste andre også ser ut til å gjøre. For disse lekene handler nå kun om sikkerhet, stabilitet og nasjonal selvhevdelse.

Da Kina arrangerte sommer-OL i 2008 skulle de blant annet vise resten av verden at de var i ferd med å ta dem igjen økonomisk og at de var i ferd med å åpne opp for resten av verden.

Steinhard propaganda

Nå er dette blitt et internt propagandashow og en del av en stormaktsrivalisering mellom Kina og Vesten. Og den blir blir styggere og styggere dag for dag.

Med åpne øyne ser vi på at Kina knuser demokratiet i Hong Kong, at Kina bruke alle verktøyene i verktøykassa for å presse land som sier noe positivt om Taiwan, på at de fortsatt holder uighurer i konsentrasjonsleirer i Xinjiang-provinsen og at de nå overvåker alle som ytrer seg negativt om Kina i en eller annen form på sosiale medier.

Det har kommet spredte protester fra noen land på det som skjer i Kina og til nå har USA, Australia, Storbritannia, Canada og Japan sagt at de ikke sender offisielle representanter til lekene.

Sist på stammen er Danmark som har sagt klart og tydelig at de uteblir på grunn av menneskerettighetssituasjonen i Kina. Nederland uteblir også, men de har begrunnet det med koronasituasjonen.

Dette spinner kinesiske myndigheter til sin favør i et sofistikert propagandashow. I kinesiske medier står det, hvis de i det hele tatt omtaler at land ikke sender sine offisielle representanter, at det skyldes koronasituasjonen. Dette skrev blant annet i Global Times etter at Danmark sa de ikke ville komme.

Kommentaren fortsetter under Twitter-meldingen.

Eksternt sier kinesiske myndigheter at de vil ha seg frabedt at man blander politikk inn i disse lekene. Det var blant annet svaret USA fikk.

Bidra til kinesernes historiefortelling?

Dette er noe norske myndigheter skal bite seg merke i om de gjør alvor av å ta turen til Kina for å bivåne lekene. De kommer til å bli kasta rett inn i dette propagandashowet.

Både åpnings- og avslutningsseremonien vil bli sendt i to utgaver, en for det kinesiske publikum og en for det internasjonale publikum.

Tenk deg alle kosebildene av de norske representantene sammen med kinesiske vertskapet som vi ikke får se. Norske politikere som drar til Kina i forbindelse med disse lekene bidrar garantert til å styrke posisjonen til makthaverne i Kina selv om de tror noe annet. Dialoglinja her blir like vellykket som den norske dialoglinja overfor Qatar.

For kinesiske myndigheter virker det nesten som om koronaen er en fin anledning til å få kontroll på alle kritiske røster. Og de bryr seg fint lite om hva utøverne mener eller hvordan de har det.

Som et fengsel

Mange utøvere, særlig fra mindre ressurssterke land har ikke fått anledning til å kvalifisere seg på normal måte på grunn av avlyste konkurranser eller strenge karanteneregler.

For ressurssterke utøvere fra for eksempel Norge er situasjonen en annen. De har tilpasset seg med strenge smitteverntiltak og har leid et eget charterfly for å begrense smitterisikoen.

I tillegg er regimet strengt når de kommer til Beijing. Til Dagbladet sa Johannes Thingnes Bø, for eksempel:

– Når vi først har reist til OL med charter og alt, så blir det som et fengsel, holdt jeg på å si. Vi blir jo losjert tur-retur i busser, til og fra stadionet. Jeg tror det blir den tryggeste plassen på jorda.

Å være norsk utøver å bruke fengsel som metafor for å beskrive hva de kommer til å oppleve i Kina under OL er vel kanskje å dra det litt langt, for å si det mildt. Og for andre blir Kina mer uttrygg akkurat under lekene.

Det er stor sannsynlighet for at klærne som funksjonærene under lekene bærer er produsert av uighurer som sitter i fangeleirer i Xinjiang-provinsen.

De får neppe se Johannes Thingnes Bø og de andre norske utøverne i aksjon under lekene. De er garantert ikke en del av gruppa som blir invitert inn på arenaene av det kinesiske kommunistpartiet.

Mens vi venter på Peng Shuai

Det er noe dystert over disse lekene. Og alternativet hadde heller ikke vært særlig bra. Almaty som var den eneste motkandidaten til Beijing i 2015 hadde også slitt hadde de skulle arrangere disse lekene.

I Kasakhstan har det brutt ut fullt opprør mot presidenten og hans krets som nå får støtte av russiske spesialstyrker.

Beijing slo Almaty med kun fire stemmer. Og det var etter omvalg fordi noen mente det var noe galt med stemmegivningen da Almaty vant i første valgomgang.

Byer blir stengt ned i nærheten av der lekene skal være for å slå ned koronasmitte og det er varslet lite snø noe som betyr at de må produsere kunstsnø med vann som befolkningen som er i isolasjon må unnvære.

Nå sitter alle spent og venter på middagen som IOC-president Thomas Bach skal ha med den kinesiske tennisspilleren Peng Shuai som på mystisk vis forsvant etter å ha anklaget en mektig kommunistleder for seksuelt misbruk.

Hun har dukket opp og smilt til verden via offisielle kinesiske kanaler, men aldri latt seg intervjue av et uavhengig, vestlig medium.

Skal jeg tippe så blir det aldri noe av denne middagen med koronasmittefare som begrunnelse. Det er slik det blir når Kina står for regien. Det er ikke gøy i det hele tatt.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/