Basketballstjerner i ordkrig om menneskerettigheter i forkant av OL i Beijing

Boston Celtic-spilleren Enes Kanter Freedom ble denne uken invitert til Kina på en guidet tur av den tidligere Housten Rockets-spilleren Yao Ming. Årsaken er Boston-spillerens kraftige utfall mot menneskerettighetssituasjonen i Kina og krav om boikott av vinter-OL i Beijing.

Foranledningen til invitasjonen er Enes Kanter Freedoms kraftige utfall mot kinesiske myndigheter, først hans støtte til frihetskampen til Tibet, deretter med oppfordring til utøvere om å boikotte vinter-OL, blant annet på grunn av kinesernes behandling av uighurer i Xinjiang.

Byttet statsborgerskap

Enes Kanter Freedom var tyrkisk statsborger inntil i fjor og het da Enes Kanter. Da han i fjor fikk amerikansk statsborgerskap la han til Freedom i navnet sitt.

Han har vært en kraftig røst i kampen for et fritt Tibet, blant annet ved å spille med sko der det står Free Tibet, og han har vært svært kritisk til behandlingen av den muslimske minoriteten uighurene i den kinesiske provinsen Xinjiang.

Saken fortsetter under Twitter-meldingen.

Enes Kanter Freedom viser fram skoene han spiller med for å markere sin støtte til et fritt Tibet.

Lenge har han også kritisert den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, som blant annet har inngått avtaler med kinesiske myndigheter om utlevering av uighurer som bor i Tyrkia til Kina.

I den sammenheng skal Erdogan blant annet ha sagt at det som skjer i Xinjiang ikke må ødelegge det strategiske forholdet mellom Tyrkia og Kina.

Flere medier og menneskerettighetsorganisasjoner har uavhengig av hverandre rapportert om at det sitter over en million uighurer i konsentrasjonsleirer i Xinjiang-provinsen til såkalt omskolering.

Idrettsverdenens største Kina-kritiker

Kanter Freedom har det siste året blitt en av idrettsverdenens sterkeste Kina-kritikere og har anklaget kinesiske myndigheter for å bruke lommeboka for å stoppe kritikere og bedt andre idrettsutøvere om å velge moralen foran penger.

I tillegg har han sagt at diplomatisk boikott av lekene i Beijing ikke er nok og at det må kraftigere lut til for å få Kina til endre sin menneskerettighetspolitikk.

Yao Ming på sin side er Kinas mest kjente basketballspiller og en av de mest populære kinesiske idrettsutøvere. Han var sentral da Kina fikk vinter-OL, da som en av søkerkomiteens ambassadører. I dag er han president i det kinesiske basketballforbundet.

Da Yao fikk høre om Kanter Freedoms siste uttalelser om Kina og kinesiske brudd på menneskerettigheter, sa han at han ikke ønsket å uttale seg om ham fordi han ikke kjenner Enes Kanter, samtidig kom han med en klar oppfordring:

– Hvis det er mulig, så vil jeg gjerne invitere ham til Kina, da kanskje han forstår oss bedre, sa Yao Ming.

Saken fortsetter under Twitter-meldingen.

Den tidligere NBA-stjernen og nåværende presidenten i det kinesiske basketallforbundet med en utstrakt hånd til Enes Kanter Freedom.

Kinesiske myndigheter har i lenger tid betalt influensere og journalister for å reise rundt i Xinjiang for at de skal skrive rosende reportasjer om provinsen. Denne strategien bruker de som svar på anklagene om folkemord og mishandling av uighurer. Kinesiske myndigheter har hele tiden nektet for at det skjer.

Betingelser for Kina-besøk

Enes Freedom ga Yao raskt svar på invitasjonen og sa at han var villig til å ta imot invitasjonen, men satt noen betingelser, som han blant annet la ut på Twitter.

Der står det:

– Jeg takker ja til invitasjonen, Yao Ming og jeg kommer gjerne til Kina til sommeren. Jeg trenger ingen luksustur med kinesisk propaganda. Blir du med meg til uighurenes slavearbeidsleirer, til Tibet, Hong Kong og Taiwan?

– Jeg vil gjerne ha en helt fri samtale med Peng Shuai (den kinesiske tennisstjerne som forsvant da hun anklaget en mektig person for seksuelt misbruk, red.anm.).

– Si fra når Xi har godkjent dette (Xi Jinping, Kinas president red.anm.)!

Saken fortsetter under Twitter-meldingen.

Enes Kanter Freedoms’ krav til Yao Ming og Kina for å ta imot invitasjonen om et besøk i Kina.

Basketball har i lengre tid vært en kime til konflikt mellom USA og Kina. Kina suspenderte NBA-sendinger i et år etter at daglig leder i Housten Rockets (Yao Mings tidligere klubb), Daryl Morey, i en tweet støttet demonstrantene i Hong Kong i 2019. Kina er NBAs største marked utenfor Kina.

Yao Min og Xi Jinping har ennå ikke kommentert betingelsene til Enes Kanter Freedom.

Foto: Wikimedia Commons

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/