people in ski resort in winter

Ny studie: Klimaendringene kan føre til at vinter-OL forsvinner

Innen år 2050 er det ingen byer i Europa som kan arrangere vinter-OL, ifølge en ny studie. Det betyr at planer om et eventuelt nytt vinter-OL i Norge må komme på bordet raskt.

Forskere fra tre land ved University of Waterloo i Canada publiserte nylig en studie av hvordan klimaendringene kan påvirke vinter-OL i framtiden.

Todelt studie

Det er dyster lesning for dem som ønsker å arrangere vinter-OL i framtiden, særlig i Europa, og selvfølgelig for dem som er bekymret for klimaet.

Studien er todelt. Basert på dagens forskning om utslipp av klimagasser og utviklingen de siste 100 årene har de på den ene siden vurdert hvilke av de 21 tidligere vinter-OL-arrangørene som kan arrangere vinter-OL igjen. I tillegg har de har spurt et stort antall utøvere og trenere om hvordan klimaendringene vil føre til utfordringer for dem.

Fortsetter klimaendringene i samme takt som nå er det bare én tidligere vinter-OL-arrangør som vil kunne arrangere lekene på nytt etter 2050 og det er den japanske byen Sapporo.

Skulle klimaendringene og temperaturstigningen bremses og man når målene i Paris-avtalen vil dette tallet øke til åtte byer, men ingen i Europa.

Stadig varmere i været

Måten de har kommet fram til disse tallene er å analysere varmeøkningen på de stedene som tidligere har arrangert OL og samtidig laget scenarioer for temperaturøkningen helt fram til 2080.

Dagtemperaturen i februar steg 0,4 grader mellom 1920 og 1950, 3,1 grader i perioden 1960-1990 6,3 grader fra 1990-tallet og fram til i dag (inkludert årets leker i Beijing).

I studien forventes det at det blir ytterligere 2-4,4 grader varmere i løpet av dette århundret.

I studien har de også tatt høyde for at det går an å tilpasse seg klimaendringene (weather risk management), for eksempel å bruke kunstsnø eller legger flere konkurranser innendørs, men at det i lengden ikke er holdbart.

De viser blant annet til snøproblemene som oppsto i Vancouver 2010 og i Sotsji i 2014 som eksempler på at problemene noen ganger blir for store. Disse problemene vil bare bli større ifølge forskerne av studien.

– Vi har studert de mange forsøkene på å tilpasse seg klimaendringene fra de første lekene ble arranger i Chamonix I Frankrike for nesten 100 år siden, sier Michelle Rutty ved Waterloos Faculty of Environment i en pressemelding om studien.

– Men det går en grense for hvor effektive slike tiltak kan bli, og det så vi eksempler på i Sotsji og Vancouver.

Utøverne frykter mer urettferdighet og at sporten dør ut

Denne utviklingen bekymrer både utøvere og trenere som mener at klimaendringene også vil skape ulike forhold for dem og bidra til en mer urettferdig idrett, hvis konkurranser i det hele tatt fortsatt kommer til å bli arrangert.

Forskerne har spurt 339 eliteutøvere og trenere i 20 land om hva de mener om denne utviklingen. Av disse mente 89% at denne utviklingen ville føre til en mer urettferdig idrett (ulike treningsforhold og veldig forskjellig reiseavstand til konkurranser) og hele 94% var bekymret for framtiden til sin idrett.

Klimaendringene og frykten for at idretten blir mer urettferdig eller i verste fall kan dø ut blir en stor utfordring for IOC i framtiden, som på den ene siden må prøve å arrangere mer klimavennlige leker og samtidig prøve å finne OL-byer som faktisk kan arrangere leker på vinteren.

Det siste blir særlig vanskelig fordi IOC (i hvert fall på papiret) sier at de vil arrangere billigere leker og gjenbruke mest mulig av anlegg som allerede står der.

– Den internasjonale olympiske komité vil i økende grad få problemer med å tildele leker i framtiden, men verdens beste utøvere, som har viet livet sitt til idretten sin, fortjener at lekene blir plassert i byer som gir dem sikre og rettferdige konkurranser, sier Siyao Ma fra University of Arkansas i pressemeldingen.

Les mer om studien her: Climate change and the future of the Olympic Winter Games: athlete and coach perspectives.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/