Olympiatoppen ber alle tømme laptoper før de reiser til OL i Beijing

Idrettspolitikk.no. I frykt for spionasje og hacking blir utøvere og ledere fra flere land nektet eller advart mot å ta med seg private mobiltelefoner og annet elektronisk utstyr til OL i Beijing.

Den norske troppen installerer en egen VPN-løsning på telefoner og bærbare PC-er.

– Olympiatoppen har rådført seg med IT-avdelingen i NIF og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM), og har fått råd om å installere en VPN-løsning både på telefoner og bærbare PC-er, skriver Halvor Lea i en epost til Idrettspolitikk.no.

Halvor Lea er kommunikasjonsansvarlig og medieansvarlig hos Olympiatoppen.

– I tillegg er det anbefalt å tømme laptoper for innhold, og sette opp en egen Office-løsning kun for OL, skriver han.

Frykter spionasje og hacking

Frykten for spionasje og hacking har fått flere deltagernasjoner til å advare mot eller nekte sine egne utøvere og ledere å ta med eget elektronisk utstyr til Beijing. Dette for å sikre seg mot at de ikke blir tappet for personlig informasjon eller kontaktdetaljer som ligger lagret på det personlige utstyret når de er i Kina.

Tyske Deutsche Welle (DW) avslørte for kort tid siden at blant annet helseappen My 2022 som alle som kommer til Beijing må laste ned og bruke under lekene har store sikkerhetsbrister.

DW viser blant annet til en egen cybersikkerhetsrapport laget av canadiske Citizen Lab som forteller at krypteringen i appen var ufullstendig.

I tillegg avdekket de at apper som utøvere og ledere må laste ned inneholder et eget sensurverktøy som blokkerer ord som kinesiske myndigheter ikke vil skal brukes under lekene.

Nektes å ta med egne smarttelefoner

Frykten for at informasjon som ligger på private mobiltelefoner og laptoper skal komme i feil hender har gjort at den nederlandske troppen ikke får lov til å ta med seg eget elektronisk utstyr.

De belgiske, canadiske, tyske, australske, amerikanske og britiske troppene anbefales å la alt personlig utstyr bli igjen hjemme og oppfordres til å ta med seg utstyr som er ubrukt og som de kan kvitte seg med når de kommer hjem.

Den norske troppen får ta med seg eget utstyr, men har i samråd med Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) utformet egne retningslinjer for bruk av elektronisk utstyr og etablert det de mener er sikre elektroniske løsninger.

– Vi har opprettet et eget område, Team Nor, for OL og Paralympics, hvor vi kun har med de mest nødvendige dokumentene, skriver Lea.

– Olympiatoppen ber alle i troppen være bevisst de utfordringene som er knyttet til elektronisk utstyr, og anbefaler og tilbyr alle en VPN-løsning. Olympiatoppen dekker disse kostnadene.

– Kina er et trygt land å reise til

Olympiatoppen har også fått generelle sikkerhetsråd fra PST før de drar til Beijing.

– Olympiatoppen samarbeider med PST om troppens sikkerhet. PSTs vurderinger er graderte, men det vi formidler til troppen, er at Kina er et trygt land å reise til og at alle akkrediterte er godt ivaretatt av arrangøren.

– I tillegg er det nå slik at alle skal være i en lukket boble, en såkalt «closed loop», så ingen fra troppen skal bevege seg i det offentlige rom, avslutter Lea.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Illustrasjonsfoto: Skjermbilde av apper som brukes under vinter-OL i Beijing.