Smutthull i dopingdommen mot Russland gjør at Putin kan se åpningsseremonien fra tribunen

Idrettspolitikk.no. I desember 2019 straffet Verdens antidopingbyrå (WADA) Russland med fire års utestengelse fra å delta i internasjonale konkurranser – inkludert vinter-OL i Beijing i 2022.

Det gjaldt også ledere for Russlands olympiske komité og russiske og politikere, inkludert den russiske presidenten.

Russland anket dommen til Idrettens voldgiftsrett (CAS) og året etter ble straffen kraftig redusert og det åpnet seg en mulighet for russiske politikere å få være med på OL.

Saken fortsetter under lenken.

Her kan du se hvilke statsledere som har sagt at de kommer på åpningsseremonien i Beijing.

Tilsynelatende hardt straffet

Etter mye tautrekking og stort drama straffet WADA Russland i desember 2019 med fire års utestengelse fra internasjonale konkurranser på grunn av den statsstyrte dopingen under OL i Sotsji i 2014 og for å hindre etterforskningen av det som skjedde.

På papiret så straffen hard ut og Russland ble tilsynelatende nektet å delta i sommer-OL i Tokyo i 2020 (som ble utsatt til 2021) og vinter-OL i Beijing i 2022.

Det ble åpnet opp for at russiske utøvere som kunne bevise at de ikke var innblandet i doping kunne delta i OL og andre mesterskap, men at de ikke fikk bære det russiske flagget eller ha påskriften Russland på utstyret sitt og det var ikke tillatt å spille den russiske nasjonalsangen hvis de vant.

I tilfelle seier skulle en alternativ sang spilles, og de måtte konkurrere under et nøytralt flagg.

I dommen sto det også at russiske idrettsledere og politikere ikke fikk komme til OL og at Russland ikke fikk søke eller arrangere internasjonale (globale) konkurranser i denne fireårsperioden.

Russland fikk 21 dager på seg til å anke dommen til CAS og det gjorde de.

Raskt uthulet

Selv om straffen så hard ut var det i WADA-dommen flere smutthull og i tiden etter fikk vi se russiske lag delta i EM og i VM-kvalifiseringer der de konkurrerte for Det russiske forbundet (ikke Russland) og med utøvere som ikke kunne knyttes til doping.

For mange som så på – også for TV-kommentatorer – viste det seg at det var vanskelig å se forskjell på Russland og såkalte nøytrale russiske utøvere og lag, blant annet fordi de spilte i de samme fargene som før.

Og selv om Russland offisielt ikke fikk delta i OL i Tokyo i 2021 var det flere kommentatorer og stadion-annonsører som glemte seg eller ikke brydde seg og kalte dem for Russland og russere. Det gjorde også IOC i flere sammenhenger.

Redusert straff

WADA-dommen ble ytterligere uthulet da CAS kom med sin beslutning i desember 2020. Dommen mot Russland ble redusert til to år og den åpnet opp for at russiske idrettsledere og medlemmer av den russiske olympiske komité kunne reise til OL og andre mesterskap.

De åpnet også opp for at Russland kunne brukes i kvalifiseringer til store turneringer, men at de måtte skifte til nøytrale drakter hvis de kvalifiserte seg.

CAS opprettholdt forbudet mot at russiske statsledere kunne komme og representere landet under OL, for eksempel på åpnings- og avslutningsseremonier, men gjorde ett viktig unntak.

Den russiske presidenten og andre russiske politikere fikk komme til OL i Beijing hvis de blir invitert av de kinesiske myndighetene.

Kinas president Xi Jinping har invitert Vladimir Putin og ser du ham på tribunen sammen med alle de andre statslederne som kommer til åpningsseremonien fredag 4. februar, så er det fordi CAS uthulet dommen som WADA ga Russland i 2019.

Les CAS-dommen som reduserte straffen for Russland fra fire til to år og åpnet for at Vladimir Puting kan besøke OL i Beijing i 2022.

CASRussland

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Illustrasjonsfoto: IOC-president Thomas Bach og Russlands president Vladimir Putin på avslutningsseremonien i OL i Sotsji i 2014. Wikimedia Commons/The Presidential Press and Information Office