Familie- og kulturkomiteens leder nominerer Kina-kritisk basketballspiller til Nobels fredspris

Enes Kanter Freedom er en kontroversiell basketballspiller med sin sterke Kina-kritikk og denne uka kunne han på Twitter fortelle at han var nominert til Nobels fredspris. Det er Venstres Grunde Almeland som står bak nominasjonen.

– Jeg mener Freedom vil være en verdig vinner av fredsprisen. På vegne av alle som gjør det samme som ham, med livet på spill, sier Grunde Almeland til Idrettspolitikk.no.

Grunde Almeland er leder for Oslo Venstre og leder av Stortingets familie- og kulturkomite. Han var statssekretær for Venstre i både Kunnskapsdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet under den forrige regjeringen.

– Utsetter seg for stor risiko

Han mener Kanter Freedom er en stor pådriver i kampen mot sportsvaskingen i totalitære regimer og at han var en tydelig stemme for diplomatisk boikott av Beijing-OL. Venstre fremmet forslag om boikott av OL i Beijing i Stortinget, men fikk ikke flertall for en slik protest.

– Å motsi disse regimene kan medføre en stor risiko for egen sikkerhet, spesielt hvis man kritiserer sitt eget land.

– Enes Kanter Freedom er en idrettsutøver og demokratiaktivist som har tatt en slik rolle. Han har gjentatte ganger tatt til motmæle mot autoritære styresmakter, både i sitt eget hjemland, Tyrkia, og Russland og Kina, blant annet.

Oslo Venstres leder Grunde Almeland har sendt inn forslag om at Enes Kanter Freedom skal få Nobels fredspris. Foto: Bård Salvelsen.

Kanter Freedom var inntil nylig NBA-spiller i Boston Celtics, men ble byttet til NBA-klubben Houston Rockets for så å bli løst fra kontrakten. Det har ikke kommet noen offisiell forklaring på denne manøveren, men det kan ses i sammenheng med hans protester mot Kina.

Houston Rockets havnet i alvorlig trøbbel i 2019, da sportsjefen i Houston Rockets på Twitter skrev «Kjemp for frihet. Vær på Hongkongs side». Det skapte store problemer for klubben og for basketballorganisasjonen NBA som har store økonomiske interesser i Kina.

Alt av Rockets-drakter og utstyr forsvant fra butikker og netthandel, Det kinesiske basketballforbundet avsluttet sine forbindelser med Rockets og alle Houston Rockets’ kamper på den kinesiske NBA-nettjenesten ble kansellert.

Først i januar 2021 ble de kinesiske straffereaksjonene mot Houston Rockets avblåst og Rockets kamper ble igjen vist på kinesisk TV.

Men det er også en annen kobling til Houston Rockets som gjør denne manøveren spesiell. Tidenes beste kinesiske basketballspiller, Yao Ming spilte i Houston Rockets i ni år og er i dag president i det kinesiske basketballforbundet og han har vært ambassadør for vinter-OL i Beijing.

Da Enes Kanter Freedom kritiserte OL i Beijing inviterte Yao Ming ham til Kina for å vise ham hvor bra det er der. Kanter Freedom sa han vill komme hvis han fikk reise fritt rundt og snakke med hvem han ville.

Byttet statsborgerskap

Enes Kanter Freedom er en kontroversiell idrettsutøver og var tyrkisk statsborger inntil i fjor. Da han fikk amerikansk statsborgerskap la han til Freedom etter hans opprinnelige navn Enes Kanter.

Han har vært en tydelig røst i kampen for et fritt Tibet, blant annet ved å spille med sko der det står Free Tibet, og han har vært svært kritisk til behandlingen av den muslimske minoriteten uighurene i den kinesiske provinsen Xinjiang.

Lenge har han også kritisert den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, som blant annet har inngått avtaler med kinesiske myndigheter om utlevering av uighurer som bor i Tyrkia til Kina.

I den sammenheng skal Erdogan blant annet ha sagt at det som skjer i Xinjiang ikke må ødelegge det strategiske forholdet mellom Tyrkia og Kina.

Kanter Freedom har det siste året blitt en av idrettsverdenens sterkeste Kina-kritikere og har anklaget kinesiske myndigheter for å bruke lommeboka for å stoppe kritikere og han har bedt andre idrettsutøvere om å velge moralen foran penger.

I tillegg har han sagt at diplomatisk boikott av lekene i Beijing ikke er nok og at det må kraftigere lut til for å få Kina til å endre sin menneskerettighetspolitikk.

Den harde kritikken mot Kina har gjort han til en helt blant amerikanske politikere som ønsker å straffe Kina hardt både politisk og økonomisk. Han har særlig mange støttespillere på høyresiden i amerikansk politikk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Senatoren Ted Cruz er en av mange amerikanske politikere som omfavner Enes Kanter Freedoms kritikk.

– Han er en stor inspirasjon

Grunde Almeland knytter Kanter Freedoms ytringer til det vi i dag kjenner som sportsvasking og mener han kan bidra til å avsløre og motvirke sportsvaskingen vi ser i dag.

– Sportsvasking er ikke nytt, men vi ser at det brukes av autoritære regimer til å styrke sin egen posisjon og bygge et bedre omdømme internasjonalt.

– Freedom er selv idrettsutøver. Det betyr mye at en stemme innenfra sier ifra om at dette ikke er greit, selv om det er ekstra vanskelig.

Almeland fremhever at Freedom er en idrettsutøver som protesterer på fredelig vis, selv om det innebærer stor risiko.

– Han er en stor inspirasjon for menneskerettsaktivister over hele verden, og en strålende rollemodell for sin generasjon og dem som kommer etter.

Illustrasjonsfoto: Erik Drost/Wikimedia Commons

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/