Putin-kritisk nettsted publiserer flere detaljer om kunstløpskandalen i Beijing

Idrettspolitikk.no. Verdens antidopingbyrå (WADA) har protestert på at kunstløpersken Kamila Valijeva (15) får fortsette å konkurrere i OL i Beijing til tross for at hun er tatt for bruk forbudt hjertemedisin.

Nå har det Putin-kritiske Dossier Center publisert hele klagen og der kommer det fram detaljer som det kun er referert til i andre medier før, blant andre New York Times som var først ute med detaljene.

Bak Dossier Center står den russiske forretningsmannen Mikhail Khodorkovskij. Han var tidligere eier av oljeselskapet Yukos og blant verdens rikeste menn, men mistet eierskapet da han ble dømt til fengsel for økonomisk kriminalitet. Han sonet fra 2005 og ble benådet av president Vladimir Putin 20. desember 2013.

Dossier Center har som formål å avdekke korrupsjon i Russland og har nå engasjert seg i den svært kontroversielle dopingsaken til den unge kunstløpersken Kamila Valijeva.

Saken fortsetter under bildet.

Utdrag fra Dossier Centers avsløringer om innholdet i WADAs klage.

Den store dopingskandalen i Beijing

Saken startet dagen etter at hun sterkt bidro til at Russland, eller Russlands olympiske komité (ROC), som de må kalle seg på grunn av dopingavsløringene etter OL i Sotsji i 2014, tok gull i lagkonkurransen i kunstløp i Beijing.

Da bekreftet International Testing Agency (ITA) (som for første gang har ansvaret for dopingkontrollene under OL) at den 15 år gamle kunstløpstjernen Valijeva hadde testet positivt på trimetazidine, 25. desember i fjor, en hjertemedisin som er forbudt i henhold til WADAs dopingliste.

Hun fikk allikevel konkurrerer fordi Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) nylig opphevet utestengelsen av 15-åringen etter en times høring i Moskva. Det gjorde at hun sammen med sine lagvenner kunne delta og ta gull, men det oppsto full forvirring om hvordan denne situasjonen skulle håndteres.

Ikke bare på grunn av selve dopingsaken, men også fordi hun var under 16 år og derfor er omfattet av andre regler enn dem som karakteriseres som voksne.

IOC var uenige i at hun fikk delta og de anket saken inn til Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Sveits, som har en egen ekspressdomstol i Beijing.

CAS bestemte etter en høring som varte i syv timer at hun skulle få fortsette å konkurrere i Beijing, men de tok ikke stillings til skyldspørsmålet.

WADA var uenig i denne beslutningen og det er klagen til WADA som russiske Dossier Center nå blant annet har publisert.

Både RUSADA og WADA har satt i gang etterforskning av trenerne til Valijeva og IOC ønsker ikke å ha medaljeseremoni med henne på pallen.

Mange ubesvarte spørsmål

Det er flere spørsmål som melder seg i denne saken. Det ene er hvordan dette kunne skje etter alle avsløringene av russiske doping i forbindelse med OL i Sotsji i 2014 og alle tiltakene – eller mangel på tiltak – for å rydde opp i dopingen i Russland.

Det andre er hvorfor en femten år gammel jente må ta hjertemedisin for å prestere i kunstløp.

Det tredje er hvordan hun fikk i seg dette stoffet.

Og det fjerde er hvilke konsekvenser dette får for henne og dem rundt henne.

I WADA-klagen som Dossier Center har publisert får vi bekreftet det blant andre New York Times har skrevet tidligere, at Valijeva ikke bare tok trimetazidine, men også to andre hjertemedisiner som ikke står på WADAs dopingliste, hypoxen and L-carnitine.

Trimetazidine som ligner på hjertemedisinen meldonium som har vært sentralt i flere dopingsaker de siste årene, blant annet med russiske utøvere.

Gamle kjente

Dossier Center skriver at Valijevas lege, Filipp Sjetskij, tidligere har hatt utøvere som har vært innblandet i lignende situasjoner og en av de største sakene skjedde så langt tilbake i tid som i 2007.

Da ble det utenfor et hotell i Luzern i Sveits funnet utstyr for intravenøsbehandling og etterforskningen viste at DNA som ble funnet på utstyret tilhørte russiske roere.

Syv roere ble suspendert, ikke fordi medikamentet de hadde brukt var ulovlig, men fordi det ikke var lov å injisere det i blodet.

Sjetskij tok på seg skylden og ble etter dette utestengt fra idretten i fire år, men allerede i 2010 var han tilbake igjen og da fikk han ansvar for unge kunstløpere.

Noen år etter ble det funnet meldonium i blodet til den russiske kunstløperen Jekaterina Bobrova. Hun hadde også Filipp Sjetskij som trener.

Bobrova ble frikjent og begrunnelsen til Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) var at hun kunne fått i seg medikamentet før det ble forbudt.

Kamila Valijeva har ikke lagt skjul på at Filipp Sjetskij også er hennes lege og han har blant annet publisert bilde av dem to sammen på Instagram.

Saken fortsetter under bildet.

Kamila Valijeva og Filipp Sjetskij ser på kunst sammen. Foto: Instagram/Philip Shvetsky

Hva blir etterspillet?

Det store spørsmålet nå er om hva som skjer med Kamila Valijeva. Hun vil uansett bli behandlet på en annen måte enn eldre utøvere og da er det i så fall hennes foresatte (foreldre, trenere og lagledere) som må ta på seg eller få skylda for uføret hun har havnet i.

Hun vil med andre ord bli behandlet annerledes enn for eksempel Therese Johaug, som greide å bevise at hun fikk i seg ulovlige stoffer ved et uhell, men ble dømt fordi hun selv hadde plikt til å påse at slikt ikke skjer. Selv om legen hennes tok på seg skylda, kunne ikke Johaug frikjennes, og hun ble dømt.

Viser denne saken at sanksjonene som IOC har innført mot Russland (blant annet at de ikke får kalle seg Russland) har vært en fiasko og at systematisk doping fortsatt foregår i Russland har IOCs linje vist seg å være en fiasko. det kan få konsekvenser for IOC.

En av argumentene til IOC for å la russiske utøvere få fortsette å delta i OL til tross avsløringer av omfattende og systematisk doping er at det skal gi håp til unge russiske utøvere og gi oss en helt ny generasjon av reine utøvere. Denne saken kan vise seg å slå beina under denne argumentasjonen.

Juridisk står altså denne saken om hvordan Valijeva har fått i seg det ulovlige stoffet og i dokumentet som Dossier Center har publisert kommer det tydelig fram at WADA ikke tror på at hun ved en feil har fått i seg bestefarens hjertemedisin ved å drikke av samme glass som ham.

Dossier Center har intervjuet flere leger som sier at dette er usannsynlig og at forklaringen ikke holder vann siden hun også har fått i seg to andre typer hjertemedisin.

Det er heller ikke bevist at bestefaren går på hjertemedisin. Det kommer fram av dokumentasjon til Dossier Center at en lege skal ha bedt henne ta hjertemedisin fordi hun hadde hjerteproblemer, samtidig som de som foretar sjekk av helsen hennes hver sjette måned mener det ikke er noe galt med henne.

Uavhengige leger som Dossier Center har snakket med sier at disse medikamentene har tvilsom effekt på en frisk femtenåring, men at det kan bidra til redusert oksygenforbruk og til å tåle ekstreme situasjoner bedre.

RUSADA har argumentert for at Kamila Valijeva skal suspenderes helt til det kan bevises at hun har fått i seg dette ved et uhell, og at bevisbyrden ligger på utøveren selv. Her er WADA og RUSADA helt på linje.

Illustrasjonsfoto: Kamila Valijeva i Rostelecom Cup i 2021/Wikimedia Commons

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/