TV-selskap eid av Gazprom planlegger direktesending fra skisprinten i Drammen

Skisprinten i Drammen (World Cup Drammen) går av stabelen 3. mars og for første gang har et russisk TV-team akkreditert seg til konkurransen. Kanalen de representerer er eid av olje- og gasselskapet Gazprom.

– De er helt sikkert til stede fordi russerne har gjort det så godt i OL og er langt framme i sprint, sa leder for World Cup Drammen, Arne Madsen til NRK Buskerud 24. februar.

Arne Madsen skriver i en epost til Idrettspolitikk.no at de russiske langrennsløperne er påmeldt som vanlig, men at det ikke er påmeldt ukrainske løpere til årets renn i Drammen.

– Det er påmeldt som normalt fra Russland, Ukraina har i år ikke meldt på sprintere til Drammen. Det har trolig med resultatene deres i år å gjøre, skriver Madsen.

Han tror de ukrainske løperne går i Holmenkollen senere i sesongen.

Tror ikke sporten rammes

Da Madsen ble intervjuet to dager etter at Russland gikk til full invasjon av Ukraina, var han ikke særlig bekymret for at situasjonen der ville påvirke arrangementet i Drammen og han trodde at de russiske løperne og den russiske TV-stasjonen ville komme som planlagt.

– Jeg tror de kommer, de som er i sporten lever av dette her og reiser rundt, sa Madsen til NRK.

– Jeg tror først og fremst ikke det er sporten som vil være rammet. Jeg tror det er viktig at de konkurrerer, til tross for situasjonen som er i Ukraina om dagen, og denne helgen i Finland så konkurrerer russiske og ukrainske løpere side om side.

– De tror jeg har en helt annen tone sammen enn det som foregår i hjemlandet deres.

På spørsmål fra NRK om det er mulig å holde politikk og krig og resten av verden helt utenom idrettsarenaen, svarer Madsen:

– Ja, jeg tror det, men det kan jo være noen følelser bak det selvfølgelig, men fra vårt ståsted så legger vi til rette for at de er velkomne på samme måte som dem som kommer fra Norge eller Sverige.

Første gang et russisk TV-team stiller i Drammen

Arne Madsen er lei seg på Ukrainas vegne og er skremt av det som foregår i Europa akkurat nå og han sier han aldri hadde trodd at det vi nå ser skulle skje, men han setter sin lit til politiet og norske myndigheter for at de har kontroll på eventuelle demonstrasjoner eller andre protester i forbindelse med arrangementet.

På spørsmål om den russiske TV-delegasjonen, utdyper han til NRK.

– Det er første gang en russisk TV-stasjon kommer til Drammen med eget studio. Det er Match, en betalbar tjeneste der borte, som kommer med en delegasjon på syv stykker.

Match TV har også de russiske rettighetene til U23-VM som foregår på Lygna denne uken.

Pressesjef for U23-VM på Lygna, Lillian Gulbrandsen skriver i en SMS til Idrettspolitikk.no at Match TV sitter «off tube» og ikke er fysisk til stede på Lygna, men at de er akkreditert til World Cup Drammen og at det ikke har kommet beskjed om at de har trukket seg.

Idrettspolitikk.no får bekreftet av Arne Madsen at Match TV foreløpig holder seg til planen om å sende fra Drammen.

– Ingen avmelding der heller så vidt meg bekjent, skriver han i eposten til Idrettspolitikk.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bilde fra Match TVs Instagram-konto fra 5km U20 på Lygna der Russland tok de to første plassene.

Skiforbundet vil avlyse i Russland

Samtidig som et russisk TV-team er varslet til Norge sammen med en russisk langrennstropp, har Norges skiforbund sendt ut en pressemelding der de ber om at alle konkurranser i Russland stoppes. Skiforbundet vil uansett ikke sende løpere til Russland slik situasjonen er nå.

I pressemeldingen står det, blant annet:

«Norges Skiforbund ber Det internasjonale skiforbundet (FIS) avlyse de planlagte skirennene i Russland. Det er ikke aktuelt for NSF å sende norske skiløpere til konkurranser i Russland.

Skistyret er enige om at Norges Skiforbund ikke skal delta under kommende World Cup-arrangement eller andre konkurranser på russisk jord. Skipresident Erik Røste gjentok fredag overfor FIS at man raskt må ta en beslutning om å avlyse eller flytte terminfestede renn i Russland.»

Det kan se ut som Skiforbundets bønn ble hørt, for samme dag som denne pressemeldingen kom avlyste Det internasjonale skiforbundet (FIS) alle konkurranser i Russland ut sesongen.

Mektige eiere

Match TV er en kanal som er eid av Gazprom Media og ble opprettet i 2015 etter ordre fra Vladimir Putin. Gazprom Media ledes i dag av Alexey Miller som også er styreformann i olje- og gasselskapet Gazprom. Miller er en nær alliert av Vladimir Putin.

Den som har bygd opp Gazprom Media er Dimitrij Tsjernysjenko. Han var direktør i selskapet fra 2015 til 2020, før han fikk jobben som visestatsminister i Russland.

Dimitrij Tsjernysjenko var leder for organisasjonskomiteen i OL i Sotsji i 2014 og har vært direktør for den russiske ishockeyligaen KHL. Han var også med i IOCs koordineringskomité for OL i Beijing i 2022, men ble kastet ut på grunn av dopingavsløringene under OL i Sotsji.

Russland tok rekordmange medaljer i OL i Beijing og da de russiske utøverne kom tilbake til Russland ble det arrangert en stor fest i Moskva for hele delegasjonen. Da var også Tsjernysjenko en av festtalerne.

Det er fire TV-selskaper som har medierettigheter til OL i Russland og en av dem er Match TV. De har også de russiske rettighetene til langrenn og andre FIS-arrangementer.

Illustrasjonsfoto: Sprintfinalen i Drammen i 2018. Russiske Aleksander Bolsjunov nærmest. Skjermdump av SVT1.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/