KOMMENTAR: Kast FIFA-presidenten eller lag et alternativ til FIFA!

Det eneste som kan redde stompene til internasjonal fotball akkurat nå er enten at FIFA-president Gianni Infantino blir kastet på FIFA-kongressen i Doha 31. mars eller at flere fotballforbund melder seg ut og danner et alternativ til FIFA. Slik situasjonen er nå er det ingen alternativer.

Når du trodde det ikke var mulig å synke dypere kommer FIFA-president Gianni Infantino og FIFA med en beslutning om Russland som viser at mannen trenger behandling og FIFA trenger et alternativ.

FIFA har vært seine med å reagere på Russlands aggresjon og krig i Ukraina og pressemeldingen de sendte ut i går (ingen pressekonferanse!) viser at de ikke har skjønt en døyt av hva som skjer i og rundt Russland eller ikke vil skjønne.

I pressemeldingen, som er sendt ut av FIFA-presidenten og de seks regionale presidentene (Bureau of The FIFA Council), står det blant annet at Russland ikke får spille med flagget på brystet eller avspille nasjonalsangen og at de må spille de gjenstående VM-kampene på nøytral bane. Russland blir ikke utestengt fra noe som helst. Her er de helt på linje med IOC.

Denne beslutningen vakte sterke reaksjoner fra det polske, svenske og tsjekkiske forbundet som etter planen skal spille play-off til VM i Qatar mot nettopp Russland.

De tre forbundene nekter å spille mot Russland og det har ført til den absurde situasjonen at Russland kan gå rett til VM på walkover.

De har fått støtte av flere andre forbund, blant annet det norske, som også har sagt at Russland bør utestenges og at det ikke er aktuelt å spille mot Russland.

Stort sett er det europeiske forbund som har protestert mot FIFAs beslutning og det setter UEFA-president Aleksander Ceferin i en svært spesiell situasjon.

Han kom til makten blant annet etter en skjult kampanje fra det russiske forbundet, en kampanje som de nordiske forbundene sluttet seg til, og som styremedlem i Bureau of the FIFA Council (den indre krets av FIFAs styre) er han medansvarlig for beslutningen om ikke å utestenge Russland fra VM-play-offen.

På den andre siden var UEFA tidlig på banen og flyttet Champions League-finalen fra St. Petersburg og har samtidig sagt at de vil avbryte den lukrative sponsoravtalen med det russiske olje- og gasselskapet Gazprom.

De nærmeste dagene kan vi vente og forvente av UEFA at de tar enda sterkere virkemidler i bruk og utestenger Russland fra alle UEFAs konkurranser. Da har vi enda en kile inn i konflikten mellom UEFA og FIFA.

Jeg mener at UEFA og NFF seriøst nå bør begynne å drøfte om de i det hele tatt skal være med i FIFA. FIFA fungerer nå som en marionett for autoritære stater og FIFA-presidenten har gått fra alle konsepter når det gjelder anstendighet.

På en pressekonferanse forrige uke fikk Gianni Infantino spørsmål av Rob Harris i Associated Press om hva han hadde tenkt å gjøre med utmerkelsen (Order of Friendship) han fikk av Vladimir Putin etter fotball-VM i Russland i 2018.

Kommentaren fortsetter under Twitter-lenken.

Han greide ikke å svare på spørsmålet. Han har et tett forhold til den russiske presidenten og det skinner igjennom i beslutningen FIFA Council gjorde denne helgen.

Det er denne uken er det seks år siden Infantino overraskende ble valgt til FIFA-president på en ekstraordinære FIFA-kongress i Zurich. NFF og mange andre forbund mente at han var et frisk pust og ville bidra til mer åpenhet og bedre styresett. Det er det totalt motsatte som har skjedd.

Han er etterforsket for korrupsjon i Sveits og etterforskningen har ført til at det ble opprettet en riksrettssak mot riksadvokaten i Sveits fordi de to hadde hatt hemmelige møter.

Infantino har flyttet deler av FIFA-hovedkvarteret til Paris som en personlig hevn mot sveitsiske myndigheter og han har selv tatt med seg familien og flyttet til Doha i Qatar for å være der fram til VM starter i november. Jeg lurer på hvorfor?

Videre har Gianni Infantino de facto tatt over det afrikanske fotballforbundet (CAF) blant annet for å skape en motvekt til UEFA og han promoterer gladelig turistmyndighetene i Saudi-Arabia, for å nevne noe.

Er dette en fotballeder som NFF eller andre forbund kan stille seg bak?

Det er under en uke til fotballtinget i Norge og det er i overkant en måned til FIFA-kongressen i Qatar. Forrige gang det var fotballting i Norge var det stor diskusjon om boikott av Qatar. Hva med å diskutere boikott av FIFA denne gang?

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/