Russisk landslagstrener om Norges skiforbund: – De viser svakhet

Etter mye fram og tilbake har styret i Det internasjonale skiforbundet (FIS) bestemt seg for å utestenge russiske utøvere fra internasjonale konkurranser ut sesongen.

Begrunnelsen de gir er frykten for sikkerheten til russiske utøvere. FIS-styret hadde inntil tirsdag ikke tenkt å gi startnekt til russiske utøvere som følge av Russlands militære invasjon av Ukraina.

Avgjørelse som satt langt inne

Avgjørelsen har sittet langt inne, men de har nå gitt etter for presset fra blant andre Norges skiforbund og arrangørene av skisprinten i Drammen, som går av stabelen på torsdag.

Utestengelsen gjelder også hviterussiske utøvere.

Den russiske landslagstreneren Jurij Borodavko er ikke imponert over Norges skiforbund i denne saken.

– De viser svakhet, sier han til den russiske TV-kanalen Match, som har de russiske rettighetene til verdenscupen i langrenn og som er til stede i Norge.

Det var ikke bare arrangører og forbund som proteseterte på russiske deltagelse i verdenscupen denne uka. Også hovedsponsoren Coop mente det var feil at de russiske utøverne skulle få delta og de hadde også planlagt en egen aksjon i tilfelle russerne fikk gå.

De opplyste at Coop jobbet med å endre alle logoer til de blå og gule fargene i det ukrainske flagget under sprintrennet i Drammen sentrum torsdag, kvinnenes tremil i Holmenkollen lørdag og femmila samme sted søndag.

– Ikke vår venner

Før beslutningen fra styret i FIS hadde den russiske troppen, som ankom Norge på mandag, allerede bestemt seg for å reise hjem.

– De er ikke våre venner, sier Borodavko.

Til Match antyder den russiske treneren at det norske og det svenske forbundet ikke unner russerne å stå på seierspallen.

Jurij Borodavko mener beslutningen går hardest utover Natalja Neprjajeva som leder verdenscupen klart foran amerikanske Jessica Diggins og svenske Ebba Andersson.

– De vil ikke se oss på seierspallen, sier Borodavko.

Selv om russerne reiser hjem er ikke sesongen ferdig for dem, ifølge den russiske treneren.

– I begynnelsen av mars er det den allrussiske Universiaden og i slutten av mars er det det russiske mesterskapet, opplyser han.

Borodavko håper at hviterussiske og kasakhstanske løpere skal få delta i det russiske mesterskapet.

Illustrasjonsfoto: Natalja Neprjajeva på seierspallen under VM i Seefeld i 2019. Foto: Granada/Wikimedia Commons

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/