Roman Abramovitsj har vært Vladimir Putins viktigste fotballambassadør

Chelsea-eier Roman Abramovitsj har fått kalde føtter etter at Russland gikk til krig mot Ukraina. Nå krever stadig flere britiske politikere at eiendelene hans må beslagglegges.

Roman Abramovitsj er en nær alliert av Russlands president Vladimir Putin og har vært en sentral brikke i Putins strategi for å få innflytelse i fotballen.

Han har blitt milliardær under Putins beskyttende hånd og er en av mange oligarker som nå lever farlig på grunn av sine forbindelser til den mektige russiske presidenten.

Distanserer seg fra Chelsea

Det vakte overraskelse og en smule forundring da Roman Abramovitsj tilsynelatende overga eierskapet av Chelsea til en stiftelse på slutten av februar 2022.

Stiftelsen har ennå ikke akseptert overtagelsen blant annet fordi flere som sitter i denne stiftelsen frykter at de ved å ta over klubben blir med Abramovitsj i dragsuget om britiske myndigheter velger å gå etter ham.

De facto er Abramovitsj fortsatt eier av klubben og skulle alle kraner bli skrudd igjen betyr det trøbbel for London-klubben som sårt ønsker penger til blant annet stadionutvidelse og som har ambisjoner om å utfordre Manchester City og Liverpool.

Rett etter at Abramovitsj’ PR-folk pøste ut nyheten om at han ønsket å gi fra seg Chelsea til stiftelsen kom Jerusalem Post med nyheten om at han hadde reist til Hviterussland for å delta i fredsforhandlingene mellom en russisk og ukrainsk delegasjon.

I følge avisen var det Ukrainas president Volodmir Zelenskyj som hadde bedt ham om å bidra fordi Abramovitsj angivelig skal ha et godt forhold til ukrainske og russiske miljøer og fordi han er en nær alliert av Vladimir Putin.

Dette fredsengasjementet er ikke bekreftet av andre medier og det kan være nok et PR-utspill fra Abramovitsj’ side i håp om at det skal bidra til å redde skinnet hans etter hvert som verdenssamfunnet strammer skruene rundt oligarkene som har tjent store penger under Vladimir Putins beskyttelse.

Putin, Abramovitsj og FIFA

Roman Abramovitsj har spilt en sentral rolle for Vladimir Putin for å oppnå makt i internasjonal fotball. Han spilte en sentral rolle da Russland fikk fotball-VM i 2018 og oppkjøpet av Chelsea i 2003 skal ha vært en del av en strategi for å få innflytelse i internasjonal fotball.

I 2021 gikk Roman Abramovitsj til injuriesøksmål mot journalisten og forfatteren Catherine Belton og forlaget hennes for påstander hun kommer med i boka Putin’s People. How the KGB took back Russia and then on the West. Boka kom ut i 2020.

I boka siterer Belton kilder nært på Abramovitsj som hevder at han fikk ordre av Putin om blant annet å kjøpe Chelsea og pøse penger inn i det britiske samfunnet for å skape russisk goodwill i Storbritannia. Abramovitsj ble raskt populær, særlig blant Chelsea-supportere, et klassisk eksempel på det nymotens ordet sportsvasking (sidene 352-353 og 364-365).

De samme kildene hevder at Abramovitsj med oppkjøpet av Chelsea også ville få innpass hos personer i det engelske fotballforbundet og i FIFA.

Abramovitsj gikk til injuriesøksmål for å få fjernet disse påstandene i boka, han hadde nemlig kjøpt den engelske fotballklubben fordi han var interessert i fotball. Søksmålet endte med forlik.

Påstandene får stå, men i senere utgaver av boka skal Abramovitsj versjon av oppkjøpet også være med. Da boka ble skrevet ønsket han ikke å gi kommentarer til forfatteren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Boka som Chelsea-eier Roman Abramovitsj ønsket å stoppe.

Avslørende rapport

Det er helt klart at Abramovitsj oppkjøp av Chelsea ga ham tilgang til sentrale personer og mest sannsynlig ville ikke Putin greid å få fotball-VM i 2018 uten hans hjelp.

Både hjelp til å sikre seg at FIFAs eksekutivkomité stemte på VM til Russland og hjelp til å slette spor for å skjule hvordan de fikk det til.

Vladimir Putin var mest interessert i å få OL til Sotsji i 2014, men ble i løpet av 2009/2010 redd for å miste prestisje hvis han ikke fikk fotball-VM.

Ønsket om å få VM førte til et strategisk samarbeid med Qatar og til at Abramovitsj ble hanket inn for å påvirke FIFA-topper, blant andre FIFA-president Sepp Blatter.

Dette er informasjon som ble presentert til det britiske parlamentet i 2014 av de to journalistene Heidi Blake og Jonathan Calvert. De hadde tidligere avslørt korrupsjon i forbindelse med valget av Qatar og Russland.

De skrev den kontroversielle boka The Ugly Game, men unnlot å ha med informasjonen om Putin i boka, mest sannsynlig i frykt for søksmål.

I vitnemålet i det britiske parlamentet, som også ble presentert som en rapport, kom det fram at etterretningsinformasjon viste at Abramovitsj hadde blitt engasjert svært seint i kampanjen og startet sin sjarmoffensiv under fotball-VM i Sør-Afrika i 2010, der han fikk et spesielt ansvar for å ta seg av FIFA-president Sepp Blatter.

Abramovitsj skal ha betalt alle utgifter av egen lomme. Selv skal Roman Abramovitsj ha sagt at det var helt naturlig for ham å støtte VM-søknaden til sitt moderland fordi han simpelthen elsker fotball.

Saken fortsetter under parlamentsrapporten som forklarer hvordan Putin engasjerte Abramovitsj for å få fotball-VM.

dossier

Dukket på avstemningen

Da FIFA skulle stemme på hvem som skulle få VM i 2018 og 2022 i Zürich i desember i 2010 var Abramovitsj med i delegasjonen sammen med flere andre prominente gjester.

Ifølge den samme parlamentsrapporten, hevder flere etterretningskilder uavhengig av hverandre at Sepp Blatter og Vladimir Putin snakket med hverandre på telefonen bare noen timer før avgjørelsen om tildelingen av fotball-VM ble tatt 2. desember 2010.

De skal også ha snakket om hvor mange stemmer Russland hadde i sin hule hånd. Sepp Blatter støttet helhjertet opp om Russlands VM-søknad.

Da FIFA-president Sepp Blatter i Zürich, 2. desember 2010, annonserte at Russland fikk tildelt VM i 2018 var ikke Vladimir Putin til stede i salen. Han dukket opp etterpå, og holdt en egen pressekonferanse.

Da fikk han mange spørsmål om han var så sikker på å få VM at han ikke trengte å være til stede. Da svarte han at han ikke ville forstyrre FIFAs eksekutivkomité i deres arbeid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dokumentet som viser hvem som var med til Zurich da FIFA ga VM til Russland. Roman Abramovitsj står på lista.

FIFA gransker seg selv

Det var mange som både var sjokkert og overrasket over at Russland og Qatar fikk fotball-VM i henholdsvis 2018 og 2022, og FIFA satt derfor (overraskende nok) i gang sin egen etterforskning.

Det var den amerikanske statsadvokaten Michael J. Garcia, som ledet FIFAs etiske komité i 2012, som ledet etterforskningen. Rapporten ble ferdig i 2014, men ble hemmeligholdt og etter mye tautrekking først ble offentliggjort i 2017.

I den såkalte Garcia-rapporten rapporten innrømmer lederen for søkerkomiteen og etter hvert den russiske VM-sjefen, Aleksej Sorokin at Abramovitsj hadde vært med de fleste møtene søkerkomiteen hadde hatt med sentrale personer i FIFA og at den russiske VM-komiteen hadde leid datautstyr av Chelsea-eier Roman Abramovitsj.

Det står også i rapporten at alt materialet i disse maskinene var ødelagt da FIFAs uavhengige granskningskomité kom på besøk.

FIFA-rapporten som viser hvordan Roman Abramovitsj var engasjert av den russiske søkerkomiteen.

World-Cup-Garcia-Report

Illustrasjonsfoto: Roman Abramovitsj på Chelsea-kamp: Foto: John Dobson/Wikimedia Commons

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/