KOMMENTAR: Idretten må ikke bidra til hat

Norway Cup har bestemt seg for at russiske og hviterussiske lag ikke får melde seg på årets turnering. I en pressemelding skriver de at de stiller seg bak Norges Idrettsforbunds oppfordring om utestengelse av russiske og hviterussiske utøvere. Er dette en riktig avgjørelse?

Nesten samtidig som Norway Cup sendte ut denne meldingen skrev Harstad Tidende om at et G2004-lag i Harstad IL donerte 42.700 kroner til Røde Kors’ arbeid i Ukraina.

På sjekken som ble overlevert Røde Kors sto det «HIL 2004 støtter Røde Kors sitt arbeid for Ukraina. Vi ønsker at folket i Ukraina og Russland får leve i fred».

Laget hadde lenge spart til deltagelse i Norway Cup, men koronaen ødela Norway Cup-planene og de valgte istedenfor å gi pengene til fredsarbeid i Ukraina.

Nå har de fleste guttene på laget sluttet med fotball og i stedet for å bruke midlene på seg selv, ønsker de å gi til noen som trenger det mer.

– Det ville blitt feil å bruke pengene på noen få av oss når det er så mange flere som sammen jobbet for å få til Norway Cup-deltakelsen. Vi har dessuten spilt med barn som selv har vært flyktninger. Derfor er denne gaven det beste valget vi kunne ta, sa en av spillerne som overrakte gaven til Røde Kors.

Det er store kontraster mellom budskapet Norway Cup framfører og det guttespillerne i Harstad IL gir oss. Hadde du spurt gutta i Harstad kan det kanskje hende at de gjerne ville spilt mot lag fra Russland hvis de hadde stilt lag under Norway Cup i år.

Jeg tviler på at veldig mange lag fra Russland og Hviterussland ville meldt seg på årets turnering, men jeg mener at Norway Cup tråkker over en grense ved å nekte russiske og hviterussiske ungdommer å delta i Norway Cup.

Det er riktig å utestenge Russland og Hviterussland fra all internasjonal idrett og stadig flere særforbund nekter nå russiske og hviterussiske utøvere å konkurrere og de avlyser arrangementer i Russland.

Noen nektet russere å delta med en gang, andre har gjort det mer motvillig og med forbehold, men samlet sett er fordømmelsen og utestengelsen unison.

Russland og Vladimir Putin har i mange år brukt idretten kynisk for å skape seg goodwill og innflytelse og en utestengelse av Russland er en sterk symbolhandling og kan smerte en stadig mer ensom russisk president som er svært opptatt av idrett, hvis han i det hele tatt har noe følelsesregister igjen.

Selv om det er framført at noen russiske utøvere er tilknyttet det russiske militæret og flere utøvere har gitt sin støtte til Vladimir Putins krigføring i Ukraina er de fleste russiske utøvere uskyldige i det som skjer nå.

Derfor er det viktig å få fram at en utestengelse av dem er et virkemiddel for å ramme Putin og hans nærmeste krets og for å få han til å stoppe krigen og at det ikke er et direkte angrep på dem.

Kommer dette budskapet klart fram, kan vi håpe på at russiske utøvere begynner å protestere mot krigen, men oppfattes dette som et direkte angrep på dem kan det hende at de også blir mer uforsonlige i framtiden og da vil det bli vanskeligere å komme tilbake til en normaltilstand igjen, hvis det noen gang blir mulig.

Derfor er det viktig at begrunnelsen for utestengelsen er tydelig og at det er de rette instanser som tar beslutningen.

Hvis alle internasjonale særforbund og nasjonale forbund hadde fordømt krigføringen i Ukraina og lagt som betingelse at russiske utøvere kunne delta som normalt igjen når krigen opphører og det er fred i Ukraina, kunne barne- og ungdomsorganisasjoner på sin side signalisert at russiske barn ikke skal straffes for det russiske politikere gjør.

Det kunne gitt russiske barn håp om en bedre verden og gitt et sterkt signal om at idretten er en plass som kan bidra til forsoning.

Vi bør ikke skyve barn foran oss i kampen mot Putin. I verste fall kan det bidra til hets av russiske barn i Norge som kanskje spiller på norske lag under årets Norway Cup.

Illustrasjonfoto: Ekebergsletta. Foto: Rune Sattler/Wikimedia Commons.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/